Witam
W projekcie tworzenia standardowej biblioteki utknąłem podczas używania ich w złożeniu.
Stworzyłem modele w . CATPart, przy czym każdy plik jest zarządzany przez tabelę parametryzacji, która zawiera różne długości, jakie śruba może przyjąć dla danej metryki (oprócz innych parametrów, takich jak wymiary łba, wnęka itp.). Wynikiem jest lista tego samego typu, o stałej długości metrycznej i zmiennej, której celem jest odtworzenie w jak największym stopniu bibliotek elementów złącznych, które można znaleźć dla Solidworks.
Jednak to rozwiązanie nie jest zoptymalizowane pod kątem późniejszego użycia w zespole:
- ta sama śruba nie może być dodana dwukrotnie, ponieważ będą one identyfikowane z tym samym odniesieniem;
- Jeśli przejdziemy przez kopię, która istniała wcześniej w zespole, zmiany wzdłuż długości będą miały wpływ na obie ("oryginał" + kopie), co w większości przypadków nie jest interesujące.
Znalazłem informacje na ten temat ( http://www.lynkoa.com/forum/3d/famille-de-pieces-sur-catia ), które sugerują użycie katalogu, ale o ile się nie mylę, w przypadku tej metody otrzymujemy rozwiązane części, które nie zawierają już tabeli parametryzacji, co uniemożliwia nam łatwą zmianę długości, gdy jest ona częścią zespołu.
Czy ktoś ma jakieś inne pomysły lub wiedzę, którymi mógłby się podzielić na ten temat, czy naprawdę nie jest możliwe posiadanie bibliotek dla CATIA, takich jak te dla Solidworks?
Z góry dziękuję.