Tworzenie funkcji automatycznej w "solidworks"

Witam

Mam pytanie, bo w makro to będzie trochę długo do zrobienia myślę.

Czy jest to możliwe na przykład: Aby zrobić otwór w środku szkicu, a tym samym usunąć materiał...

Następnie, aby zapisać funkcję, tak jak robi to pomoc w przekłuwaniu, po prostu przeciągnij  i upuść lub coś w tym stylu

bo tworzę bibliotekę standardów, a na razie mam tylko bloki... I za każdym razem, gdy istniałby, aby zrobić 2 lub 3 kroki mniej, to by mi odpowiadało

Dziękuję za przyszłą odpowiedź

Steve

Cześć Centor,

Tak, musisz użyć funkcji bibliotecznych, a następnie wystarczy przeciągnąć je do części docelowej.

W bibliotece projektu SOLIDWORKS znajduje się kilka takich elementów, pomoc może pomóc w tworzeniu nowych.

Mick

4 polubienia

Musisz utworzyć funkcję, którą chciałbyś zrobić jako plik biblioteki (część lib feat)

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi, więc przetestowałem, że działa, ale będę miał powiązane pytanie... Czy nie możemy zmienić kierunku wstawiania, aby pozostał po tej samej stronie, po której został stworzony w pomieszczeniu?

Na przykład stworzyłem go po prawej stronie i kiedy go wstawiam, pozostaje po prawej stronie, nie można go odwrócić :/, czy czegoś nie widziałem?

Może musisz użyć krawędzi referencyjnych, aby ustawić otwór, cóż, jeśli dobrze zrozumiałem to drugie pytanie...

Mick

Więc w pliku zip umieściłem oś, te nie są odpowiedniego rozmiaru, ale powinny zagrać do testu...

Więc kiedy go zakładam, narzuca mi lewą pozycję, w której zrobiłem początek funkcji...

Ale nie da się tego umieścić po prawej stronie :/, testowałem więcej manipulacji, ale nic

Jakieś rozwiązania, poza zrobieniem wersji prawej i lewej?

centre_iso_6411-a4_8.5.zip

Z rewolucją wydaje mi się to skomplikowane:

W rzeczywistości twój strzał ma "normalną", powinieneś być w stanie odwrócić normalną przedniej płaszczyzny, ale jest to niemożliwe.

Jedynym rozwiązaniem byłoby wtedy utworzenie płaszczyzny równoległej do płaszczyzny czołowej  (0 mm),  na której odwracasz normalną, a następnie upuszczasz funkcję biblioteczną na tej nowej płaszczyźnie.

Zrobiłem ci dwa zrzuty ekranu, aby było jaśniej :), nie mogę dołączyć pliku SW, najwyraźniej nie jesteś w 2015 roku jak ja 

Klasa A+

Mick

test.png
1 polubienie

W przeciwnym razie zawsze można utworzyć 2 konfiguracje w komponencie z pozycją lewą i prawą.

Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać konfigurację dostosowaną do każdego przypadku.

Na przykład wykonałem prosty element do wiercenia i wybieram wiercenie okrągłe lub podłużne.

1 polubienie

Zamierzam go przetestować dziś wieczorem, kiedy wrócę do domu, mam SLDW 2014 i 2015 :).

Bo wygląda na to, że nasz serwer licencyjny zapomniał wydać darmową licencję xD

@Centor, więc jak postąpiłeś?

Pierwszą odpowiedź, odpowiedź @Scarvalho sięgnąłem po nagranie.

Następnie dla pozycji odwróć roztwory @Mcordero

Teraz zajmuję się procesem upuszczania krwi (Din509), zamierzam przejrzeć wszystkie standardy VSM

Z drugiej strony na radełkowanie zewnętrzne nie mam jeszcze pomysłu ;)

Jeśli standardy VSM zainteresują kogoś wersji automatycznej, kto się nie waha :) Chętnie się nimi dzielę, aby zaoszczędzić jeszcze więcej czasu:D

1 polubienie

@Centor, jeśli chcesz udostępnić tę funkcję, @alain. ERP stworzył grupę, która miała na celu centralizację wszystkich tych elementów biblioteki: http://www.lynkoa.com/groupes/3d/bibliotheques-solidworks