Wykonanie maszyny do kół zębatych (zagęszczarka szpulkowa)

Cześć wszystkim!

Dziękuję za powitanie mnie w swojej społeczności. Mam nadzieję, że wszyscy razem odpowiemy na kilka ważnych pytań.

Nazywam się Romin i jestem prezesem stowarzyszenia zajmującego się ekologią, muzyką i sztuką. Wraz z moimi współpracownikami planujemy zbudować maszynę do recyklingu pustych puszek, mając jednocześnie atrakcyjną stronę wizualną, a także czysto mechaniczną pracę i wysiłek (bez elektryczności, bez sprężarki powietrza). Mamy kilka pomysłów z dużymi kołami zębatymi, tłokami i korbowodem, ale muszę przyznać, że potrzebuję pomocy przy obliczeniach.

Pozwól, że wyjaśnię, jak to działa:

Z roweru (olej do kolan) napędza bardzo duże koło zębate, które z kolei napędzałoby różne przybory. Na przykład mniejsze koło z pośrednim systemem popychacza do ściskania puszek, ściskania miecha do podsycania ognia, dwóch małych cylindrów do bomby dymnej, ... (patrz schemat)

Projekt może wydawać się trudny do zrozumienia, ale jest to wyzwanie, które wydaje się całkiem przyjemne do zrealizowania. Jeśli ktoś z Was posiada umiejętności do wykonywania takich obliczeń i być może chciałby być częścią tego projektu, będzie to dla nas ogromna przyjemność!

Zapraszam do kontaktu!

Do zobaczenia znów

20170803_115427_hdr.jpg

Poprosiłem moich stażystów o przeprowadzenie badań na zgniatarce do puszek, ale zautomatyzowanej.

3 polubienia

Posiadam szkice rozwiązań, modele wykonane za pomocą SolidWorks

1 polubienie

Witaj Alain! 

Dziękuję za odpowiedzi! Ciekawie byłoby zobaczyć, co robi twoja praca. 

Obecnie (wakacje) nie mam dostępu do moich plików, ale jak tylko rozpocznie się rok szkolny, wyślę je do Was.

Powodzenia w realizacji projektu.

1 polubienie

Dziękuję Alain! Nie mogę się doczekać! 

Jakieś inne propozycje? 

Witam

Zabawny pomysł, ale zamierzam złamać cię na duchu. Najwyraźniej nie masz pojęcia o mechanice (idea diabelskiego młyna, który napędza małe, jest tego najlepszym dowodem). Konstrukcja jest dość prosta, największym problemem jest ocena niezbędnych sił (a więc wymaganej mocy w zależności od tego, czy chcesz obsługiwać wszystkie mechanizmy razem, czy osobno) oraz dostępnej mocy (kto będzie pedałować).

Następnie, jeśli ktoś ma czas na zarządzanie projektem, chętnie przyniosę swój kawałek.

W przeciwnym razie możesz zbliżyć się do technikum w swoim regionie, jest to kierunek studiów, który może Cię zainteresować.

Powodzenia

PS: uważaj na problemy z bezpieczeństwem użytkownika/widza...

2 polubienia

Och tak! Bardzo dobry pomysł Stefbeno ! Jadę zobaczyć z technikum!

Rzeczywiście, mam tylko pojęcie o mechanice innej niż wymiana  koła...^^

Zasadniczo mówisz mi, że nie da się napędzać diabelskiego młyna samą siłą  nóg i za pomocą roweru. Nawet z kilkoma niskimi napastnikami ??

Rzeczywiście, trochę to psuje morale, ale przede wszystkim pozwala twardo stąpać po ziemi. Pomyślałam, że przy odrobinie ambicji możemy przenosić góry...

Dziękujemy za interwencję! 

1 polubienie

Witam

Myślę, że aby wiedzieć, czy Twój projekt jest opłacalny, potrzebujesz dodatkowych danych.

Twoja moc wejściowa musi być równa mocy wyjściowej (minus straty mechaniczne, ale na razie pomiń to), aby była to szansa na działanie.

musisz znaleźć moc w watach swojego rowerzysty (rowerzystów). A potem  moc potrzebna do zmiażdżenia twojej puszki + dla twojego miecha + dla twojej bomby dymnej...

Mała pomoc dla puszki : moc w watach jest równa sile potrzebnej do jej zatkania (w niutonach) pomnożonej przez prędkość (w m / s), przy której chcesz ją zmiażdżyć.

Nie krępuj się powiedzieć mi, jeśli się mylę, nie miażdżę puszki każdego dnia

1 polubienie

Witam 

Jeśli to może ci pomóc, powiedz sobie, że przeciętny rowerzysta może dostarczyć około 300 watów.

Od tego momentu od Ciebie zależy, czy odpowiednio dopasujesz rozmiar swojej maszyny.

Dimitri.

1 polubienie

"Zasadniczo mówisz mi, że nie da się napędzać diabelskiego młyna samą siłą  nóg i za pomocą roweru. Nawet z kilkoma niskimi napastnikami ?? "

Jest trochę zbyt schematycznie. Ciąg dużych i małych kół, w końcu jest to odpowiednik 2 kół. Dla zilustrowania, jeśli weźmiemy koło o średnicy 1, które napędza koło o średnicy 2, które napędza koło o średnicy 1, to tak, jakbyśmy nic nie zrobili. Nadal jest bardzo schematycznie. Jeśli jesteś trochę rowerzystą, spójrz na to, jakiej kombinacji tarczy i zębatki używasz, kiedy i jak ewoluuje wysiłek, który musisz włożyć.

5 polubień

Witam

P = C*W

P = moc

C = moment obrotowy

W = prędkość kątowa

C = f * r

F = siła

R = promień

2 polubienia

Puszka bez problemu wytrzymuje +80kg (masa zamontowanego na niej człowieka).

Z drugiej strony, jeśli uderzysz w cylinder, puszka się rozbije.

Następnie, jeśli chcesz mieć wyobrażenie o sile, którą należy przyłożyć, albo ładujesz puszkę ciężarkami. I widzisz, kiedy się zawiesza. Albo masz prasę, wszystko sprowadza się do tego samego.

2 polubienia

To zabawne, ja bym postawił puszkę na odwrót.... Nie?

2 polubienia

Pamiętam, że widziałem zgniatarkę do puszek, która wyglądała jak bandycki mancho, gdy opuszczało się uchwyt do zagęszczania.

Albo o tym marzyłam, ale nigdy nie rysowałam, a na mnie czekała choroba Alzheimera. ;-)

2 polubienia

Dziękujemy wszystkim za udział!!  

Potwierdzam opiep27, też go widziałem i nadal mam w swojej bibliotece. Pochodzi od myszki kotlarza...

1 polubienie

Witam

Na studiach zrobiłem system zagęszczania puszek. Z tego co pamiętam... Najlepiej uszczypnąć szpulkę przed zagęszczeniem. Ogranicza to wysiłki związane z zagęszczaniem.

Potem z pamięci zdecydowałem się na system krzywkowy. Zasadniczo wkładamy puszkę do cylindra. Zamykamy skrzynię korbową (bezpieczeństwo zobowiązuje) i uruchamiam dźwignię. Ta dźwignia została połączona z cylindrycznym systemem krzywek, aby ścisnąć, a następnie zmiażdżyć puszkę. Po zgnieceniu puszka wpadała bezpośrednio do kosza na śmieci przez szczelinę w cylindrze.

Dla atrakcyjnej strony wizualnej zawsze możesz zamknąć wszystko w lexanie.

2 polubienia

Witam

Widziałem to już raz.

Prościej się nie da.

https://www.youtube.com/watch?v=wgn1hi_vWIw

Gauthik powiedział:

3 polubienia

Witam

Przykład bardzo ładnej i łatwej do wykonania maszyny:

https://www.youtube.com/watch?v=PwG1gSSPr_M

1 polubienie