Tworzenie makra konwertującego pliki na rysunek i dxf

Witam, chciałbym wiedzieć, czy mógłbyś mi pomóc. ponieważ mam kilka kroków, które są powtarzalne, dlatego chciałbym uzyskać twoją pomoc dla makra, które mogłoby to zrobić automatycznie.

Mam kilka iges, te iges są częściami (powierzchniami) o różnych rozmiarach i kształtach, mogą być części gięte

Moim zadaniem jest je ustawić, rozłożyć, jeśli część i złożyć, a także mieć wszystkie te części w widoku na twarze. Następnie muszę dodać grubość na tych częściach.

Podczas nagrywania potrzebowałbym widoku z przodu pomieszczenia i widoku z lewej strony, jeśli to możliwe, aby te dwa widoki były w tej samej płaszczyźnie.

Z góry dziękuję za pomoc

Lucie

Witam

Mam makro, które konwertuje już istniejące rysunki do formatu DXF, ale po utworzeniu rysunków z predefiniowanymi widokami nie wiem...

macro_dxf.swp

jeśli kiedykolwiek zechcesz, mam też taki, który konwertuje do formatu PDF

macro_pdf.swp

Witaj manu67,

Dzięki za pomoc, ale potrzebowałbym przeciwieństwa twojego makra, to znaczy, że z IGES muszę utworzyć rysunek, a następnie ten rysunek (zdefiniowany jednocześnie przedni i lewy widok) został przekonwertowany na DXF.

Dziękuję 

Witam

Wydaje mi się, że jest to dość trudne do osiągnięcia. Rzeczywiście, jak sam się tłumaczysz, twoje kawałki mają różne rozmiary i kształty... a nawet o różnych konstrukcjach (blachy gięte lub niegięte, części obrabiane itp. Krótko mówiąc, nic, co nie mogłoby pozwolić sobie na głupi i nieprzemyślany automatyzm.

A potem, z bardziej konkretnego punktu widzenia, tak naprawdę nie widzę, jak powiedzieć makro, który widok jest przedni, a który lewy w twoim IGES (ponieważ nic nie wydaje się być "standardowe")

2 polubienia

Witam

Najlepszym rozwiązaniem, ale takim, które nigdy nie będzie idealne, jest:

- Korzystaj z predefiniowanych widoków:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Predefined_Views.htm?id=0eddaeb961914f718ea0995c2d184640

- Następnie wstawiamy np. 4 widoki, a te, które nie pasują, usuwamy! To już oszczędza dużo czasu. A jeśli konfiguracja nie jest właściwa, możesz ją zmienić, klikając prawym przyciskiem myszy na pierwszy widok (= widok nadrzędny, a zmienia wszystkie inne widoki = widoki potomne, na przykład aby rozłożyć konfigurację).

- Następnie wstawiamy obiekty modelu (lub wymiary ręcznie, jeśli to nie działa):

http://help.solidworks.com/2012/french/solidworks/sldworks/inserting_model_items.htm

- Na koniec używamy makra (na przykład tego zaproponowanego powyżej), aby utworzyć plik DXF.

1 polubienie

Witaj coin37coin i .PL

Dziękuję za odpowiedź; Załączam taki plik będzie o wiele prostszy i lepiej zrozumiesz mój problem. Tak więc  w tym pliku dołączam iges, a także dxf, ten dxf reprezentuje ostatni krok, który muszę wykonać po utworzeniu makra. Dla twojej informacji , te pliki są zawsze w iges , a te pliki są powierzchniami. Muszę więc obrócić je o 90 stopni, a następnie nałożyć grubość i utworzyć widok z przodu i z lewej strony, zobacz widok końcowy. (załączony DXF). (Widok z przodu będzie używany do cięcia laserowego, a widok z lewej strony jako środek kontroli po zgięciu przedmiotu obrabianego). (kawałki zmieniają rozmiar i kształt, ale myślę, że to nic nie zmieni dla pozycjonowania)

Aby zaoszczędzić czas, chciałbym mieć makro, które może wykonać te kroki jednym kliknięciem. Czy jest to wykonalne?

Z góry dziękuję.

6611_x.igs

A oto widok, który muszę mieć po użyciu makra.

Zobacz załączony plik DXF

Pozdrawiam

6611_x-vue_final.dxf

Ponownie

Jeśli są to ZAWSZE i DOKŁADNIE te same manipulacje, to jest to wykonalne, ale byłbym bardzo zaskoczony.

To, co możemy zrobić, to makro, ucząc się: 

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/c_recording_playing_macros.htm

Bądź ostrożny, lepiej unikać używania myszy, w przeciwnym razie wynik będzie losowy!

Staraj się więc robić wszystko na klawiaturze.

W najgorszym przypadku wykonaj makro krok po kroku: będziesz musiał uruchomić pierwsze makro (dlaczego nie za pomocą skrótu klawiaturowego), kliknąć myszą na twarz, uruchomić drugie makro itp.

1 polubienie

W rzeczywistości chcesz zautomatyzować pracę rysownika, jeśli dobrze rozumiem?

To powiedziawszy, nadal uważam, że to niemożliwe. Zbyt wiele parametrów ulega wahaniom.

Ale jeśli to działa, jak @.PL. Musi być dokładnie taki sam w każdym pliku. Co wydaje mi się mało prawdopodobne, choćby ze względu na przyczepność grubości czy liczbę fałd, które należy wziąć pod uwagę

2 polubienia

Dziękujemy za Twoją opinię @PL i coin37coin, 

To jest dokładnie to, o co chodzi w coin37. 

W przeciwnym razie tak, @PL to zawsze i dokładnie te same manipulacje. 

Czy byłoby możliwe, że mógłbyś mi pomóc zrobić to makro, bo nic o tym nie wiem!

W każdym razie chciałbym spróbować, nigdy nie wiadomo. 

Dziękuję 

Pozdrawiam 

Witam

Mogę pomóc Ci zrobić makro. Nie mam dużo czasu, ale jeśli już go masz, powinieneś sobie z tym poradzić.

Skontaktuj się ze mną na PW i wyślij mi kawałek kodu, jeśli masz. Jeśli coś uda nam się zrobić (lub jeśli będziemy potrzebować wsparcia), opublikujemy to tutaj.

1 polubienie

Witam

Szybko czytam wiadomości i chciałbym tylko dodać 2 rzeczy, jeśli to może ci pomóc:

Jeśli masz narzędzia myCADtools, "SmartDrawings" jest bardzo przydatny do tworzenia wielu planów z tymi samymi predefiniowanymi widokami. Na podstawie listy części/złożenia tworzy wszystkie rysunki zgodnie z modelem (widok z przodu, widok z prawej strony itp.).

W przypadku makr najłatwiejszą rzeczą do zrobienia na początku jest nagranie jednego i zmodyfikowanie go w razie potrzeby.

Powodzenia...