Witam
Będąc nowym na tej stronie, mam nadzieję, że opublikuję we właściwym miejscu. Z wykształcenia jestem technikiem elektronikiem, sporadycznie korzystam z Solidworks i dlatego nie jestem pewien, czy używam odpowiedniego słownictwa mechanicznego.
Po raz 1 muszę zamontować O-ring z jednej strony i napotykam dwa problemy:
Pierwszy , który dobrze narysował tę twarz: Na załączonym rysunku bańka o numerze 1 wskazuje powierzchnię, na której muszę umieścić rowek O-ringu. Nie mogę utworzyć ciągłej powierzchni na całej tej powierzchni, w widoku szczegółów możesz zobaczyć, gdzie utknąłem, nie mogę połączyć dwóch powierzchni (na dwóch różnych płaszczyznach) o promieniach od 5 do 10 mm. Wygładzone... ale nie mogę tego zrobić.
Drugim jest stworzenie tego prostokątnego rowka: udaje mi się dołączyć za pomocą przeciągnięcia, rowka , jeśli szkic do usunięcia jest okrągły lub jeśli jest kwadratowy, a więc jeśli rozmiar rowka jest identyczny we wszystkich płaszczyznach. W moim przypadku szkic rowka jest prostokątny, więc jego głębokość i szerokość zmienia się w zależności od płaszczyzny.
Myślę, że jest to wykonalne, ale nie mam do tego wystarczających umiejętności. Jeśli ktoś może poświęcić czas, aby mi pomóc, po prostu wyjaśnienie mi tego byłoby świetne.
Dziękuję i do zobaczenia wkrótce.
fond_de_coque_v4.pdf