Wykorzystuję ten okres, aby lepiej opanować SWK i poszerzyć swoją bibliotekę. W celu uproszczenia i zaoszczędzenia czasu przy rysowaniu elementów kablowych, zwracam się zatem do Państwa z prośbą o znalezienie sposobu na ich formatowanie w bibliotece.
Jeśli chodzi o zamknięcia, to mam kilka możliwych konfiguracji na 2 końcach: wolny koniec, pętla w tulei, pętla zamknięta z opaskami kablowymi z/bez końcówek. Pomiędzy 2 końcami mam albo proste wytłaczanie, albo skan w zależności od konfiguracji. W załączeniu przykład z oczkiem + opaski kablowe.
Do tej pory używam 2 technik rysowania (bez korzystania z biblioteki):
- albo powielam gotowy zestaw i go modyfikuję. Więc kończę z 1 plikiem na
- albo mam podzespoły z samymi końcami i różnymi konfiguracjami. Rysuję obok niego tylko wolną część z 1 plikiem dla wszystkich długości liniowych (rodzina części) i/lub 1 plikiem na część dla przeciągnięć. Mój "" nie jest więc jednej długości, ale składa się z końców.
Dzisiaj chciałbym zintegrować to z biblioteką do rysowania. Które rozwiązanie uważasz za najlepsze (niekoniecznie przy obecnych technikach?); wiedząc, że długość definiuję bezpośrednio ręcznie i/lub trasowanie za pomocą szkicu zespołu do implementacji w konstrukcjach.
To jest rzeczywiście to, co również wymyśliłem, patrząc na rodziny części, inteligentne komponenty.... ale ponieważ nie jestem ekspertem, konsultacja nic nie kosztuje ;)
Alternatywnie, komponent z długością bazową w bibliotece, a następnie ustawić go jako wirtualny i zmienić długość w złożeniu.
A dla oznaczenia spraw, aby długość była równa szkicowi i połączonemu.
Zaletą jest to, że jeśli zaczniesz od zestawu i skopiujesz go, nie musisz być ostrożny, możesz bezpośrednio modyfikować długości, które są związane tylko z montażem. A poza tym zaczynasz od sali bibliotecznej, więc zawsze ta sama baza.