Tworzenie gwintów splajnu i usuwanie zespołu materiału

Witam

Pytam Was ponieważ mam problem z projektem, a co za tym idzie z montażem 2 sztuk.

1. kawałek to rodzaj drutu, który utworzyłem za pomocą splajnu i ze względu na jego grubość utworzyłem płaszczyznę na jego końcu , na której zbudowałem okrąg o pożądanym promieniu, a tym samym udało mi się zbudować drut wzdłuż splajnu. Nie mogę jednak mieć 2 końców tengant (czego chcę), ponieważ potrzebuję, aby 2 końce były płaskie, więc odciąłem jeden z końców , określając wymiar, tj. odległość w y (pionowo) między tymi 2 końcami. Następnie zrobiłem powtórzenie wzdłuż płaszczyzny (w obu kierunkach). 

Następnie 2. element to wytłaczany kwadrat z otworem w środku, dzięki czemu usuwa się materiał o określonej grubości. Następnie chcę włożyć 1. część do tego kwadratu (w kontakcie z krawędziami usuwania materiału) podczas montażu. Ale zanim to wszystko nastąpi, muszę stworzyć przędzę w ten sam sposób, czyli oczywiście używając tego samego szkicu, co 1. sztuka, a następnie usunąć materiał. Jednak 1. sztuka (druty) nie mieści się w miejscu dla nich zarezerwowanym, a mianowicie w usuwaniu materiału. Muszę to zrobić ze wszystkich 4 stron usuwania materiału z kwadratu.

Udało mi się podać te same wymiary, ale problem może wynikać z przecięcia części drutu na jednym końcu, ale ostatecznie wymiary pozostają takie same. 

Zamierzam dołączyć 2 elementy, a także zespół, aby było jaśniej, ponieważ wyjaśniając w ten sposób, nadal jest to skomplikowane do zaprojektowania. Zamierzam również zamieścić zrzuty ekranu.

Tutaj poniżej zdjęcie szkicu nici, następnie jedno z miejscem, w którym przeciąłem , aby powierzchnia końca była płaska , następnie jeden ze wzorów (powtórzenie nici (40 nitek)), a następnie zdjęcie kwadratu pokazujące usunięcie materiału odpowiadającego nitom, gdzie postępowałem w taki sam sposób jak nici (po 20 z każdej nici). bok planu, więc w sumie 40 i esnuite zrobiłem miror i to samo dla 2 strony) i na końcu przekrój kwadratu ze szkicem gwintu.

Jeśli ktoś ma pomysł, jak to zrobić, może mi to ogromnie pomóc.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Crdt,

Dawid.

syn.sldprt

Tu dołączony jest kwadrat o nazwie moulage_corps.

Podsumowując, zależy mi na tym, aby gwinty pasowały do usuwania zarezerwowanego dla nich materiału w kwadracie (moulage_corps)

Dzięki za wszystko.

Dawid.

moulage_corps.sldprt

Witam @ Dawid

częściowo rozwiązałeś swój problem

Jedynym problemem, jak mi się wydaje, jest usunięcie przez ciebie materiału, który przez twoje punkty końcowe twoje usunięcie materiału nie jest kompletne, ponieważ twój szkic musiałby wyjść z twojego pokoju

a twój przewodnik wydłuż  ten splajn 

Lub weź swój kawałek i poprzez usuwanie materiału z kombajnu utwórz ten kanał 

Reszta prób 

Układanie przekątnej w linii konstrukcyjnej i symetrii 

inna i resymetria 

z częściami splajnu lub bez

@+

5 polubień

Witaj David,

Nie wiem, czy zrozumiałem je wszystkie, ale oto samouczek z twoimi częściami.

zip z samouczkiem ASM i PRT

Pozdrowienia

nouveau_dossier_2.zip
1 polubienie

Witaj David,

Mała korekta po krótkim śnie, nie powinieneś robić symetrii powtórzenia dla dwóch rezonansów.

1 Oprogramowanie tworzy część symetryczną (w tym przypadku nie jest potrzebna, ale tak pojawi się w nomenklaturze)

2 Sztuka jest w dwóch momentach, w których została stworzona.

Dlatego konieczne jest wykonanie drugiego powtórzenia, zanim powtórzenie zacznie krążyć.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj gt32,

Dziękuję za odpowiedź. Problem wynika zatem ze szkicowania gwintów do usuwania materiału (w kwadracie). Nie do końca rozumiałem fakt, że biorę swój utwór i tworzę kanał poprzez usuwanie materiału. W 1 pokoju, w którym tworzę włóczkę? Jak stworzyć szkic usuwania materiału, wiedząc, że chcę go stworzyć albo w środku małego kwadratu (otworu) 2. elementu.

Zamierzam spędzić dzień ponownie, próbując znaleźć rozwiązanie.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź.

Dawid.

Witaj Bruno,

Dziękuję za odpowiedź. Zamierzam spojrzeć na twój zip i samouczek, mając nadzieję, że się odblokuję .

Też tak myślałem o symetriach, ale licząc ilość wątków, mam ich 40. Następnie tworzy  2 w tym samym miejscu, a my nie widzimy żadnej różnicy.

To, co zrobiłem, to stworzyłem kawałek tak w środku, jak widać na przekroju, a następnie powtórzenie 20 po jednej stronie i 20 po drugiej , a następnie symetria i zrobiłem drugi szkic po drugiej stronie kwadratu i to samo dla reszty. Będę więc musiał zrobić 1 szkic z każdej strony kwadratu, wiedząc, że mój szkic może nie być dobry, jak wskazał gt32. 

Zobaczę, jak się z tego wydostać.

Dawid.

Twój samouczek Bruno jest naprawdę dobry. Dobrze zrozumiałeś mój problem. Dziękuję za czas poświęcony na pomoc mi, postaram się postępować zgodnie z każdym z kroków.

Pozdrowienia

Dawid.

1 polubienie

Witaj David,

Nie wiem, czy zrozumiałem wszystko o twoim problemie, ale nie byłoby to spowodowane tym, że twój przewód nie jest okrągły? Dokonałem modyfikacji jako załącznika

moulage_corps.sldprt

Witaj Gilles,

Stworzyłem okrąg, aby zrobić zamiatanego bossa, ale może zrobiłem to źle.

Dzięki za plik, musiałem znaleźć sposób na otwarcie pliku, który pochodzi ze starej wersji solidworks do wersji 2019 i byłem w stanie zobaczyć 4 usuwanie materiału i 4 wytłaczanie, ale nie widzę oryginalnej części . Mówi mi zaimportowana (tak zaimportowana część, jak sobie wyobrażam), a następnie funkcje, które dodatkowo wykonałeś. Jeśli istnieje sposób na odzyskanie całości, jestem biorcą.

Ale dzięki modyfikacjom, które wprowadziłeś, mogę trochę zobaczyć, jak postępowałeś.  Czy dokonałeś modyfikacji z mojej strony , zmieniając strony, czy nie? Na przykład odległość między końcami drutów (usuwanie materiału).

Pozdrowienia

Dawid.

Zapomniałem dołączyć zrzut ekranu tego, co mam, gdy otworzyłem twój plik.

Dziękuję.

O tak, jestem w 2020 roku, właściwie zrobiłem okrągłe zamiatanie z twoim szkicem, wydłużyłem uzyskany na końcach utwór, przejąłem twoją funkcję powtórzenia, zastąpiłem symetrie okrągłym powtórzeniem, a skończyło się na kombinacji odejmowania objętości

sans_titre1.jpg
1 polubienie

W porządku. Dziękuję bardzo, zamierzam spróbować w ten weekend z nadzieją, że mi się uda.

Z wyrazami szacunku.

Dawid.

Cze wszystkim

Nadal nie udało mi się rozwiązać problemu pomimo Twojej pomocy. Po wielu próbach zrezygnowałem z tego problemu , ale naprawdę muszę go naprawić.

Nie jest dla mnie możliwe dodanie planów bezpośrednio w zespole, aby połączyć drut i rysunek usuwania materiału, w którym znajduje się przewód. Nie rozumiem, jak to zrobiłeś Bruno (zgodnie z twoim samouczkiem).

Wydłużyłem końce filmów, ale to fakt połączenia 2 szkiców tak, aby idealnie do siebie pasowały, nie jest tym, czego nie mogę zrobić. Problemem jest również fakt , że powierzchnia końców drutów nie jest całkowicie okrągła (ponieważ jest to splajn).

Czy byłoby możliwe uzyskanie więcej informacji na ten temat oraz wyjaśnienie lub ponowne wyjaśnienie, jak postępować krok po kroku?

Z góry dziękuję za zrozumienie i pomoc

Dawid.

Witam

Umieściłem części i samouczek.
Nie wiem, co jeszcze mogę zrobić. Wysłane części działają tak, jak chciałeś?
Pomijając symetrię.

Witaj Bruno,

Rzeczywiście, i za to wam dziękuję. Podczas otwierania zestawu , który mi przesłałeś, pojawiły się pewne błędy dotyczące tworzenia wątków i nie wiem skąd one mogą się wziąć . Poniżej umieszczę zrzut ekranu tego, co jest wyświetlane w drzewie.

Postępowałem zgodnie z twoim samouczkiem, ale od początku byłem zablokowany, ponieważ nie widziałem, jak stworzyć plan bezpośrednio podczas edycji części (formy) w zespole. Funkcje potrzebne do utworzenia planu nie były dostępne.

Spróbowałem więc zrobić to jeszcze raz, ale zablokowało mnie to i nie mogłem poprawić błędów, które były wyświetlane, więc w międzyczasie porzuciłem projekt.

Nie chciałem Ci znowu zawracać głowy po tych wszystkich elementach, które mi dałeś, aby rozwiązać mój problem.

Jeszcze raz dziękuję za czas, który poświęciłeś i który poświęciłeś na wyjaśnienie mi. 

Pozdrowienia.

Witam

Jeśli dobrze zrozumiałem, chcesz mieć obudowy w płytce identyczne jak drut.

W CATIA użylibyśmy operacji montażu logicznego, znalazłem w SW "Cavity", która wydaje się spełniać swoje zadanie.

cavity.7z
2 polubienia

Witam

Dokładnie tak. Doskonale, dziękuję bardzo, zamierzam również zagłębić się w tę metodę, aby zobaczyć , jak korzystać z tej funkcji solidworks.

Dziękuję za plik, ale ponieważ mam wersję 2019 solidworks, niestety nie mogę jej otworzyć.

Pozdrowienia.

Witam, jestem w 2019 roku, również  jest to folder zip i są  tam trzy pliki?

Witam

To dziwne, próbowałem rozpakować w kilku katalogach , ale folder wnęki jest pusty. Jednak w zipie znajdują się 3 pliki (montaż1, gwinty, formowanie). 

Ponadto, gdy próbuję otworzyć zestaw na przykład bezpośrednio z zamka błyskawicznego, napotykam ten komunikat o błędzie:

Myślałem, że to problem z wersją, ponieważ na suwaku, obok nazw przekłuć, pojawiła się data 2020. Ale zwykle we wszystkich przypadkach ekstrakcja musi zostać wykonana, co o dziwo nie ma miejsca w tym przypadku. 

Zobaczę, czy uda mi się znaleźć rozwiązanie.

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia.