Tworzenie/modyfikacja listy materiałów sldmat w Excelu

Witam

Chcę zmodyfikować listę materiałów (format sldmat) za pomocą programu Excel.

Udaje mi się otworzyć plik, zmieniając rozszerzenie na format XML, ale nie mogę wrócić do formatu sldmat.

Jak utworzyć lub edytować listę materiałów?

Pozdrowienia

Vincent

Korzystając z tego linku, radzi, aby nie dotykać oryginalnego pliku, ale po prostu otworzyć go w trybie tylko do odczytu.

I tutaj za pomocą notepad++ (darmowe oprogramowanie) wydaje się, że jest to wykonalne (nieprzetestowane) i bez zmiany rozszerzenia pliku. Z drugiej strony zdecydowanie radzę wcześniej wykonać kopię zapasową pliku.
https://centralinnovation.com/technical-resources/learn/how-to-edit-the-solidworks-material-database/

W przeciwnym razie za pomocą VBA musi być wykonalne połączenie Exel / Solidworks, tutaj kontroluje zmianę materiału za pomocą API Excel/Solidworks:

Albo inaczej od solidworks, na pewno dłużej, ale o wiele bezpieczniej!

3 polubienia

Witam

Odbywa się to bardzo dobrze za pomocą dowolnego podstawowego edytora tekstu.

Z drugiej strony musisz zwracać szczególną uwagę na składnię oraz znaczniki początkowe i końcowe materiału.
Zacznij dobrze od
image

i skończyć się
image

Najprostszym sposobem jest skopiowanie/wklejenie całego materiału między jego dwoma znacznikami, a następnie zmodyfikowanie tego, co należy zmodyfikować (oczywiście nazwę materiału, aby uniknąć duplikacji, oraz właściwości)

7 polubień