Dobry wieczór wszystkim,
Regularnie używam nomenklatury automatycznej i chciałbym utworzyć nomenklaturę niestandardową (dodać wiersze i kolumny, utworzyć tytuł, który zostanie automatycznie umieszczony przy użyciu właściwości lub nazwy ASM i umieścić logo)
Począwszy od domyślnej nomenklatury, zmiany są bardzo ograniczone, na przykład nie mogę scalić górnych pól, aby umieścić tytuł i link do właściwości. Wydawało mi się, że można otworzyć zestawienie materiałów w Excelu za pomocą solidworks bez konieczności eksportowania?
Krótko mówiąc, nie mogę tego zrobić. (Nie mam epdm)
Dziękuję, dziękuję
Czy masz narzędzia MyCAD? Jeśli tak, to Smartbom spełni Twoje potrzeby.
1 polubienie
Bez "narzędzi innych firm"
wybierając BOM (nomenklaturę), w lewym górnym rogu mamy bardzo mały prostokąt z 2 trójkątami (powiększ w razie potrzeby).
Kliknięcie na niego powoduje wyświetlenie pola "Tytuł nomenklatury" (wolne pole tekstowe)
Wydaje mi się, że dodanie ikony z podstawowymi funkcjami nie będzie możliwe. Z wyjątkiem przeciągnięcia bloku "ikony domu" w odpowiednie miejsce.
Witam
Można rozpocząć od wstawienia standardowej listy komponentów.
Następnie musisz wybrać pełną kolumnę, klikając odpowiednią literę.
Pojawi się menu i musisz kliknąć ikonę "właściwość kolumny" (patrz zrzut ekranu). W tym miejscu możesz wybrać typ kolumny i pobrać właściwość, która ma być wyświetlana.
capture.png
Cześć sbademis, rzeczywiście nie pomyślałem o narzędziach mycad, przetestuję.
Olivier, znalazłem to pudełko, ale nie możesz go podzielić, aby zintegrować właściwość.
Ludo, tak, widziałem to dla kolumn, ale potrzebuję więcej linii. Myślę, że narzędzia mycad się przydadzą.
Przetestuję to i odezwę się do Ciebie.
Jeszcze raz dziękuję
Witam, mam pytanie, narzędzia mycad są dostępne nie tylko z Axemble? Mamy umowy z Avenao, mają być w stanie dostarczyć nam narzędzia mycad?
Dziękuję
To, co wskazałem , pozwala na umieszczenie "tytułu" w nomenklaturze,
i umożliwia powiązanie go z właściwością.
(patrz zrzut ekranu)
Po co go dzielić?
capture2.png
1 polubienie
Dziękuję Olivier,
Rozłącz, ponieważ chcę, aby napisał "nomenklatura" - nazwa produktu, którego będzie szukał we właściwościach
nie ma potrzeby dzielenia,
klikasz dwukrotnie w pole, aby wpisać tekst "Nomenklatura - "
następnie klikasz ikonę "Połącz właściwość" i wybierasz tę, którą chcesz (numer planu itp.)
2 polubienia
Ha tak!! Dziękuję bardzo!! Nie widziałem tego, świetnie.
A więc w przypadku mycad koniecznie potrzebna jest umowa serwisowa? Jakie to ma znaczenie, kim jest śniący, czy to jest ten topór?
Witam
Korzystam z tego postu, aby zadać kolejne pytanie, muszę zrobić BOM tylko z elementów, które są rurami, więc jest to mniejszość w moim ASM, ale aby zrobić ten BOM muszę wybrać 3/4 moich części, aby wykluczyć je z BOM, nie ma możliwości wybrania tylko tych części, które mnie interesują aby je uwzględnić w nomenklaturze, zamiast zaznaczać wszystkie te, które chcę wykluczyć ?
Dziękuję wam wszystkim.
Wybierz "rurki", a następnie użyj "słynnego kliknięcia prawym przyciskiem myszy" w pustym obszarze graficznym i wybierz "odwrócony wybór"
Cześć Olivier, dziękuję za tę wskazówkę, którą zawsze widziałem, ale nigdy ;) nie używałem.
To pomaga, ale czy możemy powiedzieć, że w nomenklaturze należy brać pod uwagę tylko wybrane komponenty? A może nie ma innego rozwiązania niż wykluczenie wszystkich pozostałych?
Dziękuję ;)