Tworzenie nachylenia na elemencie cylindrycznym

Meci m.blt, z drugiej strony na moim robótce (zakładki) są przymocowane do kawałka, nie ma przestrzeni między zakładkami a korpusem. Czy sądzimy, że byłoby możliwe wykonanie nachylenia tylko na górze i pozostawienie dołu płaskiego?

Dziękuję

Ach ok, w rzeczywistości są to "zbocza" przez zgniatanie, co tłumaczy podwójne rozdarcie i boczne "wybrzuszenie". I że jest to tak skomplikowane do osiągnięcia przez składanie. Albo i nie... Na pierwszym zdjęciu wygląda jak zagniecenie, język nie wygląda płasko pod spodem. :face_with_raised_eyebrow:

Tak, masz absolutną rację. Po tym wolę, aby nie było języka, który wystaje spod spodu. Pod spodem jest bezużyteczny. Chciałbym po prostu nachylenie na górze bez pustej przestrzeni z ciałem. Nie sądziłem, że będzie to tak skomplikowane do zrobienia....

Dobranoc

To, co możesz zrobić, to wybrać spód elementu jako płaszczyznę szkicu, narysować okrąg o większej średnicy niż część i zastosować usuwanie materiału. Spowoduje to "przecięcie" spodniej części zakładek poprzez ich wyrównanie.

Moim zdaniem te nachylone wypustki mają funkcję przeciwstawiania się obrotowi obrabianego przedmiotu w jednym kierunku... I dlatego musi wystawać poniżej. Jeśli nie, to jaki jest sens tych formularzy?
To powiedziawszy, dołączony jest roztwór objętościowy bez przeregulowania.
CZĘŚĆ Bter.SLDPRT ( 156.6 KB)

3 polubienia

Nie wiem, co proponował m.blt, ale w objętości, jeśli nachylona płaszczyzna jest "płaska", można utworzyć płaszczyznę (Geometrię odniesienia) nachyloną w odpowiedni sposób, a następnie usunąć materiał do płaszczyzny. Na swoim szkicu musisz przedłużyć krawędź w okrągły sposób, aby dobrze wyglądała na twoim kawałku.

Witam
Możesz utworzyć linię podziału i umieścić wersję roboczą w następujący sposób:

3 polubienia

Wielkie podziękowania dla was wszystkich, to naprawdę miłe, że mi pomogliście, dzięki wam będę mógł iść do przodu. Miłego wieczoru i zadbaj o siebie.

1 polubienie