Cze wszystkim
Gdy tworzę część w Inventor 2016 zawsze tytułuję ją w ten sam sposób, czyli . numerem i nazwą części (np. 10-001 - Platyna) i ten napis można znaleźć we właściwościach części, pod kryterium "Numer części", póki co nie ma problemu.
Ale kiedy tworzę rysunek części, chciałbym mieć możliwość automatycznego uzupełnienia kartusza i do tego potrzebuję "10-001" do zdefiniowania odniesienia części i "Tabliczki" do oznaczenia.
Próbuję więc stworzyć regułę (obrazek poniżej), aby móc podzielić ten ciąg na dwie części i zachować tylko 6 znaków po lewej stronie kryterium "Numer części" dla znacznika i wstawić resztę w Oznaczeniu. Udało mi się zrobić kod na VBA, ale nie udało mi się go zaadaptować w Inventorze.

Zauważyłem, że możliwe jest utworzenie reguły do modyfikowania właściwości Iproperties pomieszczenia, czy rozsądniej jest działać bezpośrednio na Iproperties?
Nie wiem, czy wyjaśnienie jest wystarczająco jasne, jeśli nie, nie wahaj się zadawać pytań.
Z góry dziękuję.
Alexis
Dziękuję
Witam
Postaram się odpowiedzieć, jeśli dobrze zrozumiałem Twoją prośbę.
Podczas tworzenia części, którą nazwiesz w swoim przykładzie 10-001 - Platinum.ipt
Ten numer służy jako numer rejestracyjny Twojego planu, a więc 10-001 - Platinum.idw.
W swoim kartridżu chcesz uzyskać słowo platyna.
Dlaczego nie wpisać w Ipropriété w zakładce podsumowania tej platynowej nazwy na poziomie tytułu i wstawić, że twoje wkłady pole tekstowe po prostu pobierając tytuł

Mam nadzieję, że zrozumiałem, że odpowiada na Twój problem.
Dziękuję Franck51,
Za pomocą Twojej metody muszę, dla każdego pokoju, przejść do Iproperties i ręcznie napisać Tytuł. To jest to, co obecnie robię, wpisując nazwę części w zakładce Projekt --> Opis
To, czego szukam, to uniknięcie tego kroku i bezpośrednie wyodrębnienie i podzielenie nazwy i numeru części, które wprowadziłem ręcznie podczas rejestracji części.
Celem manipulacji jest wyeliminowanie ręcznych kroków napełniania wkładu, ponieważ w dużych zespołach jest on dość długi i często dochodzi do przeoczeń.

1 polubienie
Witam ponownie
Rzeczywiście, dla tytułu trzeba go napisać na stałe, tak jak dla wydania zwykle
Jeśli chodzi o link, to tak jak z tytułem, który rejestruje się automatycznie, oto mój czysty nabój w momencie otwierania pliku IDW

jak tylko umieszczę w nim część lub zespół:

wszystkie te informacje same ze ścieżką
Jedyny problem polega na tym, że gdy są to informacje o częściach lub zespołach, których nie było, kartusz pozostaje pusty dla obszarów, które wymieniłem
Produkt:
Składnik:
Pokój:
Witaj Franck51,
Mam taką samą tabelkę rysunkową jak Ty , gdzie większość pól jest wypełniana automatycznie dzięki właściwościom szablonu, ale jestem przekonany, że możliwe jest stworzenie reguły usuwającej niektóre informacje, takie jak numer części i tytuł, z nazwy pliku, aby uniknąć wprowadzania ich po raz drugi.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi!
Alexis