Tworzenie zamkniętych narożników w konstrukcji blachowej

Witam

Otóż to, naszkicowałem okap kominowy, całość przerobiłem na blachę. Chcę zrobić fałdy na krawędzi u dołu kaptura około 50 mm.

Pierwszy mały problem:

Kiedy dodaję zagięcie i ustawiam kąt mniejszy niż 90°, mówi mi, że nie jest to możliwe, więc omijam problem, nakładając ograniczenie równoległości na jedną powierzchnię (poziomy powrót kaptura) (Czy to błąd, czy nie?)

Drugi problem (nie rozwiązany):

Kiedy przeszedłem na blachę, zauważyłem, że arkusze nie miały już takich samych długości, więc kiedy dodaję swoje zagięcia na dole, nie mogę dodać zamkniętych rogów i nie mogę rozwiązać tego problemu, próbowałem usunąć nadmiar materiału (szkice i usuwanie materiału), Nie mogę już potem tworzyć zagnieceń na krawędzi.

Jeśli ktoś ma rozwiązanie, byłoby mile widziane

Dziękuję za pomoc

hotte_desaxee.sldprt

Witam;

Widzę, że jesteś początkujący w obróbce blach i postaram się Ci pomóc na tyle, na ile będę mógł.

Odniosę się do tych kwestii po kolei.

Pierwsza nie jest pierwsza, to całkiem normalne. Aby zmniejszyć kąt, musisz wprowadzić kąt większy niż 90°.

W twoim przypadku 110,368°... i taczki. Wiązanie z powierzchnią poziomą jest poprawną techniką. Więc żadnych błędów.

W przypadku drugiego problemu powinieneś wiedzieć, że aby skorzystać z funkcji "zamkniętego narożnika", zagięcia muszą znajdować się na tej samej blasze, to jedno, i muszą mieć wspólny róg.

W Twoim przypadku, jeśli dobrze rozumiem, chcesz korzystać z tej funkcji na wielu arkuszach jednocześnie. To niemożliwe.

Jedynym sposobem na zamknięcie rogów na "multibody" jest:

- Aby wykonać zagięcia, po jednym krotnięciu na funkcję

- Do regulacji tej na froncie z offsetem (3 mm) bo tak jest problem z długością blachy

- Następnie przejdź do "edycji profilu składanego arkusza" w różnych funkcjach zagięć na krawędziach.

Dlaczego nie zaprojektowaliście okapu bezpośrednio z modułem blaszanym, bez konieczności przechodzenia przez konwersję?

Nie ma nic lepszego niż przykładowy kawałek, nie oddaję go Ci zmodyfikowany.

Jeśli masz dodatkowe pytania, nie wahaj się.

Zapraszam również do zapoznania się z samouczkami dotyczącymi obróbki blach zawartymi w Solidworks, które są bardzo dobre na początek.

Powodzenia =)

hotte_desaxee_0.sldprt
5 polubień

Witaj Bartku,

Dzięki za pomoc,

Dopiero zaczynam, więc mam wiele problemów, aby się tam dostać.

Zastanawiam się, dlaczego długości moich arkuszy zmieniają się, gdy przekształcam objętość w arkusz blachy. Dziękuję za zmodyfikowany element, jednak fałdy są zewnętrzne (co nie jest wielkim problemem). Próbowałem przerobić przykład, ale muszę coś przegapić, ponieważ nie zrozumiałem twojego pojęcia "- Aby zrobić zagięcia, jedno zagięcie na funkcję" (przynajmniej tak mi się wydaje).

Jak znasz wartość odsunięcia arkuszy, gdy nie mają one tej samej długości, wiedząc, że nie znajdują się na tej samej płaszczyźnie.

W każdym razie, twoja odpowiedź daje mi kilka elementów, które pozwolą mi posunąć się naprzód w mojej nauce Solidworks

Sylvain (Sylvain)

Ps: Zamierzam spróbować przerobić część, przechodząc bezpośrednio przez moduł "Blacha" (to nie jest łatwe, lol)

Byłem tam.

Zaczynałem jako kreślarz w firmie blacharskiej samouk.
Więc uwierz mi, doświadczyłem problemów =)
Ale dzięki wytrwałości osiągasz swoje cele, a każda transakcja
do jego małych sztuczek, aby obejść małe problemy Solidworks.

Logika tego oprogramowania jest taka, jaka jest, koniecznie taka sama jak nasza...
Ile razy wyrywałem sobie włosy, żeby zrozumieć, dlaczego ta czy inna funkcja nie chciała działać... Kluczem jest znajomość ograniczeń Solidworks, aby nie tracić czasu na próbowanie rzeczy niemożliwych.

Krótko mówiąc, "To dzięki Solidworking stajesz się Solidworkerem"^^
Nie ma powodu, dla którego nie możesz tego zrobić.

Postaram się wyrazić tak jasno, jak to tylko możliwe.

Myślę, że Twój problem z długościami bierze się stąd, że Soldiworks nie może przyciąć krawędzi blachy pod kątem, a z Twojej strony, gdy patrzysz w dół, krawędzie z przodu są pod kątem.

Wiem natomiast, że podczas konwersji parametry, które należy dostosować (kierunek korpusu, promień gięcia w zależności od grubości blachy, nacięcie itp.), są ważne, aby dostać się do żądanej części.

Osobiście unikam przechodzenia przez konwersje, z wyjątkiem rzadkich przypadków, gdy klient wysyła mi tom, który jest już wylosowany i trochę skomplikowany.

Generalnie radzę odwzorować część identycznie bezpośrednio z modułem blaszanym.
Wystarczy, że będziesz kierować się wymiarami, które podaje klient, na jego szkicu lub planie i poszukać najłatwiejszego sposobu na zagięcie arkusza.
Najmniej kropli, wieloobiektowość, spawanie itp.

Dla wartości przesunięcia edytuję pole
Fałduje się na krawędzi, a ja stawiam się np. na prawej płaszczyźnie i patrzę na oko
To trochę majsterkowanie, ale tak jak powiedziałem, nie to jest to, co radzę.

Oto obraz, który ilustruje zbieżność krawędzi pod kątem i innym połączeniem, które pokazuje funkcje zginania.

plusieurs_plies.png
2 polubienia

Dziękuję za wszystkie te informacje

Próbowałem i w końcu udało mi się zrobić coś ciekawego.

Trochę dzięki Tobie.

Powodzenia