Tworzenie krzywych z powierzchni

Cze wszystkim

Obecnie jestem zirytowany, ponieważ pracuję z utworami, które nie są z niczym związane. Rozumiem przez to, że wysyłają mi części o bardzo skomplikowanych kształtach krzywych i muszę być w stanie wykonać części, aby ustawić je na miejscu. Więc w pewnym sensie muszę wyciągnąć uzupełnienie z zakrzywionych powierzchni, nie mając dostępu do szkiców.
Zrobiłem już ekstrakcję powierzchni, ale nie wiem, co zrobić później, aby wyodrębnić części krzywych i użyć ich.

Miłego dnia i z góry dziękuję!

Jesteś monetami, które otrzymujesz 

Jaki mają format 

Czy można je przekonwertować na solidworks?

A korzystając z dodatku FeatureWorks, nie możesz odzyskać swoich funkcji?

Moje prace są w . CATPart i moja firma nie posiada licencji SolidWorks

Witam

Powierzchnia i krzywa to dwie różne rzeczy? (krzywe, szkice, punkty itp.) służą do budowania powierzchni.

Jaka jest zawartość twojego wykresu (zbioru geometrycznego). Masz po prostu wynik budowy lub elementy, które sprawiły, że ta konstrukcja była możliwa.

W CATIA jest wiele funkcji powierzchniowych (Ekstrakcja, Projekcje, przecięcie itp.), nie wspominając o różnych warsztatach, takich jak HA1 (asystent uzdrawiania), które mogą być przydatne.

Jeśli potrafisz dołączyć model i wyjaśnić, co próbujesz stworzyć, powinniśmy być w stanie Ci pomóc.

Nie mogę więc opublikować obiektu, ale weźmy przykład łodzi. Powiedzmy, że łódź została wysłana do mnie w . CATPart i że jest to niepowiązana bryła. Powiedzmy, że do tej pracy muszę być w stanie zrobić jakieś kliny, aby podczas opróżniania miski z wodą łódź nie leżała na ziemi. Nie mam jednak żadnych informacji na temat wybrzeży poszczególnych części. Więc to, co chcę zrobić, to wydobyć kadłub i być w stanie stworzyć z niego specjalne podpory dla tej łodzi.

Wszystko, co musisz zrobić, to wiedzieć, czy szukasz dopasowania do kształtu (obróbka CNC), czy też szukasz podstawowych kształtów jako podpór

4 przykłady kopiowania ekranu

Pierwsze dwa (bryły) używają powierzchni jako narzędzia

Poniższe (powierzchnia) używają rzutów.

Prasa punktowa (kula lub cylinder).

Jestem bardzo ciekawy, jak zrobić jedno i drugie. Ale zasadniczo staram się dopasować kształt, używając powierzchni jako przewodnika. To tak, jakbyśmy umieścili część skorupy w gipsie, a następnie wykorzystali ten odcisk do wykonania innych. 

Jak przebiegała ekstrakcja?

Czy masz tylko powierzchnię inf powłoki (przykład), czy też wziąłeś ciągłość i masz zamkniętą powierzchnię?

To, czego szukasz, jest zbliżone do dwóch ciał stałych, żółtego i zielonego!!

A dlaczego nie stworzyć objętości aż do powierzchni

W celu ekstrakcji po prostu przeszedłem do "Projektowanie kształtów generatywnych", a następnie kliknąłem ikonę "ekstrakcja" i w ten sposób uzyskałem powłokę na powierzchni. W przeciwnym razie myślę, że nie da się pracować z solidnym (no cóż, chyba).

Witam:

Można pracować z bryłą. (cięższe i mniej praktyczne do cięcia).

Możemy skorzystać z ekstrakcji korpusu części (obwiednia powierzchni, aktualizacje, modyfikacje), które musiałeś wykonać.

Możesz użyć ekstrakcji części powierzchni (zapalniczka będzie musiała zostać przekierowana, jeśli modyfikacja projektu wpłynie na wyodrębnioną część).

Jak wspomniano @gt22 możesz utworzyć wyciągnięcie do powierzchni (kształt na zielono na poprzednim obrazie ), opcje dostępne dla kieszeni do wytłaczania itp., należy zachować ostrożność, jeśli kształt jest większy niż powierzchnia w kierunku ekstrakcji, CATIA nie będzie w stanie ponownie ograniczyć wyciągnięcia (Komunikat).

Edytuj, że jest lepiej za pomocą zrzutu ekranu

Możesz wycinać, pogrubiać, wypełniać, zszywać kształt z powierzchnią, wszystkie narzędzia są w PartDesign, pod paskiem narzędzi komponentu, z powierzchni, żółty kształt wykorzystuje cięcie.

Możesz zbudować wszystko na powierzchni (rzuty, przekrój, tyłek itp.).

2 polubienia