Tworzenie rodzin części w programie AutoCad

Witam

Czy w programie AutoCad LT 2010 (podobnym do SolidWorks) można tworzyć rodziny części?

A czy da się jeździć po wzgórzach? za pomocą arkuszy kalkulacyjnych Excel?

Z góry dziękuję

1 polubienie

Oto, co znalazłem

http://cavailles.a.free.fr/autocad/autocad.htm

@+ ;-)

Witam

Rodziny części nie są możliwe bezpośrednio w programie AutoCAD (przynajmniej w naszej wersji 2004!)

Tak więc w naszej firmie wykonujemy tabelę ręcznie (mamy szablon) i zastępujemy tekst wymiarów, które zależą od szerokości/długości przez daną literę, którą przenosimy w kolumnie tabeli.

Witam

Parametryzacja 2D jest możliwa w programie AutoCAD LT za pomocą bloków dynamicznych.

W załączeniu znajduje się przykład.

Co do sterowania przez plik excel to nie znam takiego rozwiązania w AutoCAD LT.

FYI, nie można tworzyć makr VBA w programie AutoCAD LT.

Jeśli jesteś zainteresowany tym rozwiązaniem, muszę mieć materiał szkoleniowy dotyczący tego tematu.

cloison_7_-_1_ouverture.dwg

W rzeczywistości, w przeszłości, kiedy zajmowałem się elektrycznością, stworzyliśmy całą bibliotekę symboli, standardowych formatów szafek,... z ikonami w menu, wszystkie bardzo hierarchiczne. Konfiguracja części jest możliwa, ale tylko na pełnej wersji Autocad (nie LT), wykonując programowanie (lub parametryzację), można użyć pliku excel (zestawienia materiałów, lista listew zaciskowych,...)

Pozostaje ciężki, a programowanie. Mając wpływ na Solidworks, jest to absolutnie nieporównywalne.

Myśl dnia: Autocad polega na robieniu wielu rzeczy, ale nie wszystkiego, ale nadal jest bardzo wszechstronny (zwłaszcza w pełnej wersji).

Witam

Dziękuję za odpowiedzi.

Tak więc, jeśli dobrze rozumiem, możliwe jest ustawianie bloków, ale nie kontrolowanie ich za pomocą Excela lub makra.

Jeśli chcę nimi latać, czy muszę użyć pełnej wersji?

Dla Twojej informacji, kontrolowałem już części solidworks za pomocą makra, które aktualizuje wymiary, więc chciałem wiedzieć, czy jest to możliwe.

Zamierzam więc zapytać sprzedawcę o pełną wersję. 

1 polubienie

Rzeczywiście, na pierwszy rzut oka jest to nieco skomplikowane, ale jest możliwe.

Jak powiedziałem w mojej poprzedniej odpowiedzi, używamy tabeli niedynamicznej, która jest wypełniana ręcznie.

Jeśli jednak chcesz rozpocząć przygodę z zakupem pełnej wersji tylko dla rodzin części, sprawdź ten link:

http://synergiscadblog.com/2013/06/26/linking-dimensions-and-parametric-values-into-excel-autocad/

Powodzenia!