Cześć, obecnie uczę się Solidworks, nie mogę znaleźć sposobu tworzenia "faset" na moich częściach, musi być jakaś technika z planami lub inna. Krótko mówiąc, chcę tworzyć fasety jak na obrazie na PC.
To żmudna metoda. Czy masz dokładny obraz lub rysunek tego, czego chcesz? Może są prostsze rzeczy, ale to zależy od tego, czy twoje kształty są zbędne, czy losowe.
Właśnie na nim byłem, aby stworzyć licówki jest OK, nie martw się po tej stronie, dziękuję za odpowiedź, bardzo przydatne!
Czy widziałeś zdjęcie, które zamieściłem w mojej poprzedniej odpowiedzi, przedstawiające dzieło, które próbuję stworzyć? Aby osiągnąć ten efekt, stworzyłem blok prostokąta, który wyciąłem i zrobiłem ciężki liść, aby uzyskać zaokrąglenie... Czy istnieje technika, aby dostać się do tego pokoju bardziej czysto?
Dla mnie ten kawałek musi być wykonany na powierzchni, aby lepiej kontrolować krzywe.
Powierzchnię 1 i powierzchnię 2 rysuje się, wykonując szkice i korzystając z funkcji "płaska powierzchnia"
Powierzchnia 3 będzie składała się z dwóch funkcji :
Wykonuje się wyciągnięcie powierzchni w kierunku x, aby uzyskać zaokrąglenie.
Ograniczasz powierzchnię , szkicując wzdłuż osi z, aby dostroić kontur.
Surface 4 jest najbardziej skomplikowany. Możesz najpierw spróbować zrobić to z " powierzchnią wygładzającą ".
Należy wybrać obrys powierzchni 1 i powierzchni 3 w profilu.
W przewodniku po krzywej wybiera się kontury powierzchni 2
Potem bawisz się ograniczeniami związanymi z odlotem i przyjazdem.
Niekoniecznie zarządzasz formularzem, ale to może zadziałać. Jeśli chcesz pójść dalej, musisz utworzyć krzywą na płaszczyźnie YZ, która ma kształt krzywej zewnętrznej. Po narysowaniu używasz tej samej funkcji wygładzania, ale tym razem z tą dodatkową krzywą jako krzywą prowadzącą.
Następnie szyjesz wszystkie boki. Odkładasz święta, a potem jest po wszystkim !
Świetny samouczek, który pomoże Ci w obszarze powierzchniowym! :