Tworzenie wycięcia powierzchni głównej z wieloma przecięciami komponentów

Cze wszystkim 

Mój problem jest następujący: 

Chcę zautomatyzować procedurę cięcia pudełka o standardowych rozmiarach do przejścia komponentów dzięki makro.

Moja metoda polegałaby na pobraniu krzywych przecięcia między tymi samymi komponentami a odpowiednią powierzchnią obudowy, aby je odzyskać i wygenerować wyciągnięcie specyficzne dla cięcia obudowy. Niestety, niektóre z tych komponentów mają gwinty i mam wrażenie, że funkcja krzywych przecięcia w SolidWorks 2014 nie rozpoznaje tego skrzyżowania. Moje makro obecnie pobiera szkic utworzony przez operatora w celu wykonania cięcia z płaszczyzn (środków) części. Myślałem, że zgłoszę problem, najpierw wykonując wycinek ze szkicu, a na końcu używając rejestratora, aby zainspirować się kodem, który z niego wyjdzie, ale nie mogę wykonać tej operacji nawet ręcznie.

Z góry dziękuję za pomoc, której udzieli mi społeczność! 

Witam

Nie masz zdjęć, które zilustrowałyby Twój problem?

1 polubienie

Witaj a.leblanc, 

Przede wszystkim dziękuję za zainteresowanie moim problemem.

Zostawiam Ci zrzuty ekranu szczegółowo (szybko) wykonane przeze mnie na przykładowym dokumencie, abyś mógł lepiej zrozumieć moją prośbę. 

Przepraszam za obraz, nie wiedziałem, jak scalić obrazy na farbie. 

sans_titre2.png
1 polubienie

Czy przyjrzałeś się inteligentnym komponentom? 

1 polubienie

Witaj M@d, 

Nie zagłębiałem się zbytnio w tę stronę, ponieważ komponenty cały czas się zmieniają, są one bezpośrednio importowane ze strony dostawcy w formacie STEP. Nie ma więc sensu ich ustawiać, ponieważ jest niemal pewne, że nie będziemy już z nich korzystać. 

W każdym razie dziękuję za odpowiedź. 

1 polubienie

Czy może nam Pan podać konkretny przykład?  W FORMACIE STEP IGES lub SW

1 polubienie

Oto plik STEP mojej przykładowej części, może inteligentny komponent w końcu załatwi sprawę...

piece_temoin. Krok
1 polubienie

Rzeczywiście, właśnie powstał nowy samouczek na ten temat, z drugiej strony, jeśli komponent może się różnić, może to być skomplikowane, może uda się wymienić ten komponent przed każdym włożeniem.

Pomysł, który widzę, aby rozwiązać twój problem, polega na tym, aby mieć pustą część, która jest inteligentnym komponentem, który posłuży jako podstawa, ponieważ wyobrażam sobie, że funkcje wytłaczania zawsze będą okrągłe lub kwadratowe?

Tworzysz więc model ze szkicem, który kontrolujesz za pomocą wymiaru, a następnie wstawiasz część klienta/dostawcy  do swojego pokoju

Nie wiem, czy jestem bardzo wyraźny?

1 polubienie

Myślę, że zobaczę, dokąd zmierzasz, muszę stworzyć pusty inteligentny komponent bez materiału z powiązaną funkcją, którą bym zmodyfikował (tylko wymiar, który pozostaje kontrolowany). Aby mieć zmienną shape, mogę utworzyć kilka z powiązanym z nimi kształtem specyficznym dla każdego komponentu. To znaczy komponent z wytłoczeniem cylindrycznym, dla innego kwadratu i prostokątny.

I tak, zgadza się, elementy nie będą miały żadnego innego kształtu niż te. To, co pozostaje dla mnie niejasne, to sposób wstawienia zaimportowanego komponentu do pliku PART tego, który będzie nazywany "inteligentnym". 

Przypomnę, że moim głównym celem jest ograniczenie czynności manualnych w celu ograniczenia działań rysownika. Dlatego chciałem przejść przez makro, które najwyraźniej nie mogło przynieść mi realnego rozwiązania. 

1 polubienie

Możesz ponownie zdefiniować odniesienia (części / obsługa funkcji, ...) inteligentnego komponentu, wystarczy kliknąć prawym przyciskiem myszy na komponent w drzewie i kliknąć wstaw, a następnie wybrać elementy w oknie zespołu, więc nie ma potrzeby tworzenia wymiaru.

1 polubienie

Dziękuję wam obojgu za pomoc ! Jest najlepszy! W ogóle nie znałem się na tym inteligentnym komponentzie . 

1 polubienie

Ale zapraszam, jeśli chodzi o wstawianie jednego kawałka do drugiego, to dam znać ten link :)

http://help.solidworks.com/2016/french/solidworks/sldworks/t_inserting_a_part_into_another_part.htm