Stwórz ślad monety z myślą o wgłębieniu

Witam

Muszę zrobić wycisk dla klienta w płycie o grubości 20mm.

W tej wnęce operator będzie musiał umieścić część o skomplikowanych kształtach, taką jak samochodowy rurociąg pneumatyczny.

Problem polega na tym, że część po prostu wyjdzie z wtryskarki i dlatego nie zostanie wycofana.

Klient dostarcza mi CFD części na końcowej stronie, tak na zimno i po wyjęciu

Rozmiar śladu, który ma zostać wykonany, będzie zatem większy niż element CFD!!

W jaki sposób mogę wykonać wycisk mojej części na płycie, biorąc pod uwagę niewykonane usunięcie?

Najbardziej odpowiednia wydaje się być funkcja odcisku palca, tylko wzór użyty do obliczenia wypłaty różni się od tego dostarczonego przez mojego klienta.

Czy możliwa jest zmiana tej formuły, czy istnieje inne rozwiązanie?

Witam

Dla mnie pomysł polegałby na tym, aby zastosować do twojego kawałka (dfn) "powiększenie" zdefiniowane przez twoje usunięcie, a następnie odjąć je od twojej 20-milimetrowej  płytki lub użyć funkcji wycisku poprzez odznaczenie usunięcia. 

To trochę hack, ale hej, powinieneś uzyskać pożądany rezultat.

Pozdrowienia

Bastien

Dziękuję za tę szybką odpowiedź.

Właśnie próbowałem dokonać powiększenia części, ale problem polega na tym, że Solidworks prosi mnie o wartość.

Z wyjątkiem tego, że w moim przypadku ta wartość jest zdefiniowana przez formułę, która uwzględnia DFN.

Wartość odsunięcia, która ma zostać wprowadzona, zależy zatem bezpośrednio od wielkości artykułu "punkt po punkcie".

Gdyby pokój był prostym kwadratem, byłby bardzo prosty, ale tutaj jest zakrzywiony we wszystkich kierunkach!!

Mam trochę kłopotu ze zrozumieniem, że formuła dostarczona przez Twojego klienta jest dla mnie inna, musi w końcu dać Ci procent wypłaty i to właśnie ta informacja jest wymagana przez solidworks do stworzenia odcisku. Zobacz link

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_INSERT_CAVITY.htm?id=fe511f11597c42daaaab3db4770050bc#Pg0

Widzę tylko, że na razie ktoś inny na pewno znajdzie rozwiązanie, jeśli to tak nie zadziała

Bastien

EUREKA

Twoje części będą już częścią ich usuwania, dopiero okaże się, jaki procent usunięcia zostanie już wykonany na wyjściu z formy

Moim zdaniem część Twojego klienta będzie miała równomierny skurcz, ponieważ mówimy o przypadku rozszerzalności cieplnej.

Albo stosujemy funkcję skali na części klienta, aby ją "rozszerzyć", albo nakładamy współczynnik skurczu na wycisk.

Wzór podany przez klin jest następujący: 

Wymiar wyjściowy formy = Wymiar DFN + (Wymiar DFN * 1/3 * 0,012) + 0,4

0,012 to skurcz formy 1,2%

Wymiar wyjściowy formy = Wymiar DFN + (Wymiar DFN * 1/3 * 0,012) + 0,4

Tak więc z formy wykonuje się 1/3 usunięcia, a 0,4 musi być funkcjonalnym zestawem twojego odcisku.

Dla mnie powinieneś wziąć maksymalną ocenę na swoim dfn, zastosować do niego formułę, a następnie porównać uzyskane kursy z oceną dfn, która da ci lukę, a następnie odjąć procent, który będziesz musiał zastosować do wypłaty na swoim śladzie.

Pozdrowienia

Bastien

Tak, rozumiem, co masz na myśli, ale dodanie 0,4 mm we wzorze daje mi wartość, która nie jest już proporcjonalna do oceny DFN i nie mogę dodać tego parametru w funkcji footprintu.

O ile nie zrobisz tego w 2 operacjach, wykonaj funkcję wycisku z skurczem 0,4% (1/3 z 1,2%) i wykonaj inną funkcję (jaką?), aby dodać prześwit 0,4 mm

Wracamy więc do mojego pierwszego pomysłu, najpierw powiększenie 0,4, a następnie odcisk, biorąc pod uwagę tylko wycofanie wzoru (1/3 z 0,012)

Nie???

Bastien

Tak, zgadza się, musiałem nie zrozumieć pierwszej odpowiedzi.

Jakich funkcji mogę użyć, aby dokonać powiększenia?

Dla mnie trzeba to zrobić w dwóch krokach: najpierw wyciągnij powierzchnię swojego dfn, zszyj je, a następnie wykonaj pogrubienie 0,4, patrz link.

http://help.solidworks.com/2011/french/SolidWorks/sldworks/LegacyHelp/Sldworks/Features/HIDD_DVE_FEAT_THICKEN.htm?id=2da117d152584c4a9c2b66721a6d96b2#Pg0

Dziękuję bardzo, spróbuję tego i zobaczę, czy to zadziała.

Jeśli jest to kawałek objętości, możesz użyć funkcji powierzchni przesunięcia (na całej powierzchni) o wartości 0,4 mm i zszyć je, aby zmienić kształt objętości, a następnie użyć funkcji skali, aby wpłynąć na procent

Dla powiększenia w %: robisz to za pomocą funkcji odcisku.

Dla zestawu 0,4 należy wybrać powierzchnie i kliknąć Wstaw / Powierzchnia / Odsunięcie

Witam

usunięcie części jest jednorodnością części zgodnie z 3 osiami X, Y i Z

Współczynnik, który należy zastosować, zależy od użytego tworzywa sztucznego

Na przykład, jeśli tworzywo sztuczne ma skurcz 0,5%, współczynnik mnożnika wynosi 1,005 zgodnie z 3 osiami

Tu

Miłego dnia

Krzysztof

Więc w końcu ci się udało lub nie?????

Pozdrowienia