Utwórz menu rozwijane z linkiem do fichier.dwg

Chcę utworzyć nowe menu rozwijane  z podmenu?

Tak więc w "customize the interface" stworzyłem menu: GrilleAxelent/ BIM/bim.dwg

(-> patrz załączony plik)

Ok więc w:dostosuj interfejs/Menu/ Udało mi się utworzyć: Axelent Grid, a następnie w podmenu BIM

Kiedy wybieram BIM, podaj mu ścieżkę do mojego folderu, w którym znajduje się "bim.dwg".

Cóż, w obszarze dowodzenia nie mogę nic napisać. Jest zaznaczony na niebiesko i to wszystko???

Czy jest możliwe zrobienie czegoś takiego w draftsight (mam VR5 - wydanie 32bits dla windowsXP] i jak postępować?

Dziękuję BCP

James

questioncreermenuderoulant.pdf

Witam

Utworzyłeś nowe "podmenu", podczas gdy musisz utworzyć "nowy wpis"!

Edycja: dodano załączony obrazek

menu_draft.jpg
1 polubienie

O tak, dziękuję, więc udaje mi się stworzyć ten nowy wpis.

A dwukrotne kliknięcie na ten jest rzeczywiście wyświetlany w obszarze zamówienia.

W polu poleceń mogę wybrać polecenie, ale które z nich może bezpośrednio wskazywać plik .dwg, aby pasował do mojego planu?

Z góry dziękuję

James

Celem jest wstawienie pliku dwg bezpośrednio do pliku DWG, prawda?

Aby dołączyć jeden plik DWG do drugiego, należy przejść przez proces wstawiania bloków.

Polecenie, którego należy użyć, to "wstaw blok".

Z drugiej strony otwiera się okno, w którym trzeba wybrać położenie rysunku, nie sądzę, aby możliwe było bezpośrednie wstawienie danego DWG, zwłaszcza za pomocą menu.

Można spróbować wkleić następujące polecenie bezpośrednio do paska poleceń DraftSight:

_insertblock ABC

A to od razu otwiera menu przeglądania.

1 polubienie

Tak, to działa, ale bardziej przypomina to po prostu korzystanie z menu rozwijanego Wstaw/Zablokuj

Może więc nie być możliwe bezpośrednie wskazanie pliku bez przejścia przez insert/block/browse/...

Tak naprawdę to chciałbym szybko wstawić elementy z folderu bez marnowania czasu na "przeglądanie" całej masy folderów i podfolderów, aby się tam dostać ;)

Coś w rodzaju rozwijanego menu "blibliotheque" z bezpośrednim wstawianiem do mojej mapy.

W każdym razie dziękuję za pomoc.

Cdt

James

Nie, nie ma biblioteki, to jedno z ograniczeń DraftSight w wersji darmowej! Nie ma odpowiednika Centrum projektowania AutoCAD.

Najprostszym sposobem jest utworzenie pliku DWG, który zawsze jest otwarty, a wszystkie bloki są przechowywane w różnych arkuszach (jeden do stukania itp.)! Bardzo przydatne, jeśli jest używane na dwóch ekranach.

Ale teraz płatna wersja zawiera bibliotekę projektów i zestaw narzędzi: 

http://www.3ds.com/fr/produits-et-services/draftsight/draftsight-enterprise-pack-offering/

Ok, jeśli stworzę plik DWG (który będzie służył jako "biblioteka elementów") i rzeczywiście, jeśli pozostawię go otwartym na moim drugim ekranie, jest to dobry pomysł.

Ale kiedy mówisz do Randgera bloki w różnych arkuszach, nie mówiłeś o różnych układach?

Ponieważ obszar tapety w układzie jest wyszarzony z oknem, aby utworzyć "mozaikę" lub "mozaiki"