Utwórz część generyczną z parametrami + kaseta autouzupełniania/CATIA V5

Witam

Chciałbym stworzyć część, w której stworzyłbym parametry (ref, oznaczenie, materiał itp...).

Chcę, aby podczas tworzenia nowej części parametry były już automatycznie tworzone i musiałem je tylko wypełnić.

Dzieje się tak dlatego, że parametry te są następnie automatycznie uzupełniane przez kartusz podczas rysowania części.

Jak to osiągnąć? Wiem, jak to zrobić w solidworks,  ale nie mogę znaleźć odpowiednika w CATIA? Czy stworzę część z parametrami na catia, czy poinformuję catia, że jest w takim a takim folderze, że powinna trafić do znalezienia?

Z góry dziękujemy za Twoją opinię.

Pozdrowienia

Witam

Zbyt wiele próśb w tym samym pytaniu jest na pewno jasne dla Ciebie, ale na nie odpowiedzieć?

Jeśli czekasz na automatyczne rozwiązanie, będziesz musiał przejść przez makro (to nie moja dziedzina)

W międzyczasie na pewno Ci się przyda:

Zacznijmy od początku, czyli od utworzenia właściwości niestandardowych (te właściwości są skojarzone z plikiem i można je wybrać dla BOM).

Gdy to zrobisz, możesz już użyć tego pliku jako modelu początkowego dla każdego nowego projektu.

Jeśli uruchomisz rejestrator makr, będziesz mógł utworzyć makro (będzie działać bez PB, aby utworzyć właściwości w innym CATPart.

Ale w przypadku Macro plus (PRO) będzie musiał zostać zmodyfikowany (zwłaszcza, aby uniknąć tworzenia właściwości kilka razy w tym samym CATPart.

Witam

Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za czas, który zajęło mi uświadomienie sobie, że otrzymałem odpowiedź, ale myślałem, że otrzymam powiadomienie e-mail, gdy tylko otrzymam odpowiedź i nie pomyślałem, aby zajrzeć na forum.

Krótko mówiąc, nie znałem rejestratora makr i pozwolił mi zrozumieć wiele rzeczy, więc dziękuję.

Z drugiej strony problem polega na tym, że nie rejestruje wszystkich działań tego rejestratora... Tworzenie parametrów jest w porządku, ale jeśli chodzi o powiązanie tekstów rysunkowych z tymi parametrami, nie jest to zapisywane. Cóż, aby obejść problem, zrobiłem coś trochę obrzydliwego, co działa, ale nie jest czyste i naprawdę niepraktyczne. Jest tymczasowy, zamierzam kopać głębiej, aby go poprawić.

Zasadniczo tworzę część ze wszystkimi pożądanymi parametrami i tworzę rysunek z pożądanymi tekstami, które łączę z parametrami części dzięki akcji "atrybut linku". Te dwa dokumenty zapisuję w katalogu referencyjnym.

Następnie po prostu tworzę MAKRO, które otwiera dla mnie tę część i ten rysunek. Tak więc za każdym razem, gdy tworzę nową część, mam powiązany rysunek, aby nie stracić linków.

Drobne uwagi:

1) Musisz przynajmniej utworzyć widok na rysunku, aby łącza podążały za sobą.

2) Aby teksty na rysunku zostały zaktualizowane, konieczne jest bezwzględnie zaktualizowanie również 3D. Jeśli tylko zmienimy wartość parametru w części, rysunek nie zostanie zaktualizowany. Ale jeśli wykonam również czynność w 3D (na przykład ukryję obiekt), tekst rysunku również zostanie zaktualizowany. To dość bolesne.

Witam potwierdzam wszystkie uwagi, rejestrator to nie wszystko i nic w 2D, link 2D-3D dobrze kojarzy się z tworzeniem widoku (od + z 2D znajdziesz link / 3D ale nie na odwrót).

Tak, musisz zmodyfikować 3D, aby zaktualizować powiązane atrybuty, i tak, aktualizacje  związane z ukrywaniem / pokazywaniem, obelibyśmy się bez niego.

Czy przypadkiem wiesz, jak pobrać wartość parametru "chain" w ciągu znaków w VBSCRIPT?

Próbowałem

drawingDocument1 = CATIA.ActiveDocument

Set parameters1 = drawingDocument1.Parameters

Set strParam1 = parameters1.Item("reference")

strParam1.Value = "tata"

Dim test 

Set test = strParam1.Value

Ale ostatnie polecenie daje mi błąd

Edit: w porządku, po prostu musisz usunąć "Zestaw"...