Tworzenie osi w stożku

Witam

Mam mały problem ponieważ nie mogę stworzyć osi na cylindrycznym otworze z walcowanej blachy.

Zacząłem od blachy , którą rozłożyłem i zrobiłem w niej Ø84, a następnie złożyłem ją z powrotem. Pb kiedyś złożył nie ma sposobu, aby zrobić oś w tym otworze, ale potrzebuję go, aby ograniczyć inne części.

Dziękuję za pomoc.

o84.docx
1 polubienie

Witam

Zrobię to tak:

WSTAW --> GEOMETRIA ODNIESIENIA --> OSI, następnie bierzesz A jako pierwsze odniesienie środek wiercenia (na szkicu otworu), a następnie jako drugie odniesienie płaszczyznę części, która przechodzi przez otwór, a zatem będziesz mieć swoją oś.

1 polubienie

Jeśli poszedłeś na rozłożony, aby zrobić dziurę

To normalne, że nie można raz zgiąć, aby mieć tę oś

ponieważ wizualnie nie jest to już okrągła

ale  jajowaty kształt

Przewodnik polegałby na utworzeniu szkicu w płaszczyźnie przedniej lub w inny sposób

i wykonać linię konstrukcyjną do tej osi

@+

GT22: Próbowałem zrobić szkic, ale nie udało mi się zdobyć żadnych punktów konstrukcyjnych, więc niemożliwe. Nie rozumiem, dlaczego nie może znaleźć centralnej osi na utworzonym stożku?

TicTic: Zamierzam spróbować płaskiego i zobaczyć, czy oś jest utrzymana po złożeniu arkusza!!

1 polubienie

Witam

Podczas wyświetlania osi tymczasowych (domyślnie T klawiatury) oś otworu nie pojawia się?

2 polubienia

Pokaż nam zdjęcie swojego dzieła

jaką masz wersję SW

@+

Dlaczego robić to płasko?

Jeśli zrobisz sztuczkę, którą dałem ci na twoim złożonym kawałku, nie będziesz miał problemu.

Patrzę na to od razu, ale ciężko to odbudować...

Chwila dziękuję...

Wersja SW2015 SP5

Oto moja walcowana blacha:

nie, "T" nie działa.

Tictic: To nie działa w blasze, nie mam dostępu do mojego szkicu, w każdym razie nie mogę nic z tym zrobić

Czy to jest to, co próbujesz zrobić? patrz PJ

test.docx

dość celckie... ale zastanawiam się nad twoją metodą.... Nie mogę tego zrobić.

Czy można wykonać sitodruk podczas tworzenia osi?

Zaczynam więc od walcowanej blachy.

Wykonuję wiercenie na płaskiej części.

Następnie składam swój kawałek.

Następnie wstaw --> odniesienie geograficzne --> osi

Generujesz oś z 2 ujęć, tak jak na moim komputerze. Twoje plany muszą oczywiście przebiegać przez środek twojego wiercenia. W razie potrzeby tworzy ponownie plany, jeśli nie są one zgodne.

test.docx

Tak, Tictic, rozumiem, ale w twoim przypadku jest prościej, wziąłeś 2 płaszczyzny odniesienia (prawą płaszczyznę i przód).

Teraz na płaskim kawałku przesuń otwór od osi podłużnej i spróbuj zrobić to samo. Plan zawsze będzie łatwy do wykonania, ponieważ będzie miał żebro, które zaczyna się od krawędzi blachy, ale w przypadku drugiego kończy się na przesunięciu kątowym...

W takim przypadku musisz odtworzyć płaszczyznę z dobrym odsunięciem kątowym, a następnie z tej płaszczyzny odtworzyć swoją oś. Zobacz PIDŻAMERSĘ

Jednak myślę o tym: z pewnością łatwiej byłoby ci z walcowanego kawałka zrobić płaszczyznę styczną do zewnętrznej powierzchni, a następnie wykonać wiercenie. Ułatwi Ci to ustawienie osi prostopadłej do tej płaszczyzny. (patrz PIDŻAMERSA 2)

test.docx

Dsl oto PJ TEST 2

test2.docx

Problem polega na tym, że potrzebuję płaskiego arkusza, aby wykonać produkcję laserową u dostawców, więc potrzebuję okrągłych otworów, gdy arkusz jest płaski.

W przeciwnym razie myślałem o tym, aby wziąć wzgórze płaskie i wydedukować kąt, ale mimo wszystko nie jest to tak precyzyjne, jak faktyczne przejście przez środek.

Myślę, że w końcu postanowię zrobić to w ten sposób.

W każdym razie dziękuję

o84.docx

Jeśli zrobisz tak jak w TEŚCIE2, podczas rozkładania swojej części będziesz miał okrągłe otwory do cięcia laserowego, nie widzę gdzie jest problem na tym poziomie 

Witam

Mam rozwiązanie MacGyvera, może nie jest najlepsze, ale może pomóc.

Niech Moc będzie z wami.

axe.docx

Oto kawałek 

axe.sldprt powiedział:

Witam

Zgadzam się z PL co do osi tymczasowych

nouveau_document_microsoft_word_2.docx
1 polubienie