Mam mały problem ponieważ nie mogę stworzyć osi na cylindrycznym otworze z walcowanej blachy.
Zacząłem od blachy , którą rozłożyłem i zrobiłem w niej Ø84, a następnie złożyłem ją z powrotem. Pb kiedyś złożył nie ma sposobu, aby zrobić oś w tym otworze, ale potrzebuję go, aby ograniczyć inne części.
WSTAW --> GEOMETRIA ODNIESIENIA --> OSI, następnie bierzesz A jako pierwsze odniesienie środek wiercenia (na szkicu otworu), a następnie jako drugie odniesienie płaszczyznę części, która przechodzi przez otwór, a zatem będziesz mieć swoją oś.
GT22: Próbowałem zrobić szkic, ale nie udało mi się zdobyć żadnych punktów konstrukcyjnych, więc niemożliwe. Nie rozumiem, dlaczego nie może znaleźć centralnej osi na utworzonym stożku?
TicTic: Zamierzam spróbować płaskiego i zobaczyć, czy oś jest utrzymana po złożeniu arkusza!!
Następnie wstaw --> odniesienie geograficzne --> osi
Generujesz oś z 2 ujęć, tak jak na moim komputerze. Twoje plany muszą oczywiście przebiegać przez środek twojego wiercenia. W razie potrzeby tworzy ponownie plany, jeśli nie są one zgodne.
Tak, Tictic, rozumiem, ale w twoim przypadku jest prościej, wziąłeś 2 płaszczyzny odniesienia (prawą płaszczyznę i przód).
Teraz na płaskim kawałku przesuń otwór od osi podłużnej i spróbuj zrobić to samo. Plan zawsze będzie łatwy do wykonania, ponieważ będzie miał żebro, które zaczyna się od krawędzi blachy, ale w przypadku drugiego kończy się na przesunięciu kątowym...
W takim przypadku musisz odtworzyć płaszczyznę z dobrym odsunięciem kątowym, a następnie z tej płaszczyzny odtworzyć swoją oś. Zobacz PIDŻAMERSĘ
Jednak myślę o tym: z pewnością łatwiej byłoby ci z walcowanego kawałka zrobić płaszczyznę styczną do zewnętrznej powierzchni, a następnie wykonać wiercenie. Ułatwi Ci to ustawienie osi prostopadłej do tej płaszczyzny. (patrz PIDŻAMERSA 2)
Problem polega na tym, że potrzebuję płaskiego arkusza, aby wykonać produkcję laserową u dostawców, więc potrzebuję okrągłych otworów, gdy arkusz jest płaski.
W przeciwnym razie myślałem o tym, aby wziąć wzgórze płaskie i wydedukować kąt, ale mimo wszystko nie jest to tak precyzyjne, jak faktyczne przejście przez środek.
Myślę, że w końcu postanowię zrobić to w ten sposób.
Jeśli zrobisz tak jak w TEŚCIE2, podczas rozkładania swojej części będziesz miał okrągłe otwory do cięcia laserowego, nie widzę gdzie jest problem na tym poziomie