Tworzenie ramki do rysunku

Witam

Proszę bardzo, chcę umieścić logo firmy w polu na dole  , jedyny problem, w ogóle nie wiem, jak to zrobić ^^.

Jeśli chodzi o inne tematy, widzę, że dotyczy to części 3D, ale to samo dotyczy bloku, który zostanie użyty do rysunku?

Dziękuję

Witam

Chcesz utworzyć blok? Szablony dokumentów muszą zostać zmodyfikowane lub utworzone nowe.

Klikając rysunek prawym przyciskiem myszy, można "Edytować mapę bazową".

Po edycji można zapisać, wybierając format mapy bazowej "slddrt"

Pojawiają się już pytania na ten temat:

Utwórz tabelkę rysunkową:

http://www.lynkoa.com/forum/3d/comment-creer-un-cartouche-standard-sur-solidworks-et-qui-apparait-pre-rempli

Witam

Jeśli logo jest w formacie DWG, skopiuj i wklej je z Autocasd lub Draftsight.

Jeśli jest to obraz, po prostu wstaw obraz.

Wszystko to podczas edycji tła rysunku, a następnie zapisujesz wszystko jako szablon, aby nie musieć za każdym razem zaczynać od nowa.

W przeciwnym razie nie rozumiem związku między pytaniem a tytułem pytania?

@+

1 polubienie

Musisz wybrać wszystkie elementy, kliknąć prawym przyciskiem myszy "Utwórz blok", Zatwierdź wybór.

Tam masz swój blok, a następnie klikasz na niego ponownie, klikasz prawym przyciskiem myszy "Zapisz blok" w SLDBLK.

Proszę bardzo

1 polubienie

I byli szybsi ode mnie, aby umieścić w nim obraz, wystarczy go wstawić:

http://help.solidworks.com/2012/French/solidworks/sldworks/doc1292870898096_00007.htm

Edycja: jest nawet samouczek na Lynkoa do tworzenia mapy bazowej:

http://www.lynkoa.com/store/fr/tutos-formations/tutos/creation-de-modele-de-fond-de-plan.html

Wyjaśnię, przepraszam, że nie byłem precyzyjny.

Mam przed sobą swój plan i chcę umieścić na nim godło społeczeństwa. Mam już bloki utworzone w solidworks i mogę je umieścić na moim rysunku, ale chciałbym utworzyć obraz tak, aby musiał go umieścić tylko raz.

W jakim formacie należy go zapisać? Czy mogę to zrobić, mając tylko solidworks, na przykład farbę?

Witam, Blok c jest dobry, gdy chcesz stworzyć serię planów w różnych formatach za pomocą tego samego wkładu. Z drugiej strony logo graficzne nie podąża za ruchem.

PONADTO absolutnie nie zaleca się pozostawiania bloku na rysunku. Przyklejasz go, "dopasowujesz", a potem eksplodujesz. 

Zamrażasz linie i w ten sposób Twój rysunek jest jaśniejszy.

Są też 2 rzeczy do zrobienia podczas tworzenia nowego rysunku 

l Zapisz jako szablon (po kliknięciu Zapisz w menu wybierasz model rysunkowy) 

i zapisałeś go w tle planu (po kliknięciu w menu schodzisz na dół i widzisz zapisany rysunek)

interes drugiego polega na tym, że możesz wziąć już istniejący MeP i zastąpić go swoim rysunkiem z innym logo, a wszystko to bez zmiany czegokolwiek lub prawie niczego (w końcu oczywiście zależy to od linków do właściwości)

1 polubienie

Obraz w jpg jest dobry, po tym jak możesz użyć bmp, ale wszystko zależy od jakości obrazów.

1 polubienie

W rzeczywistości chcesz zrobić blok z obrazem (jpeg, BMP lub inny)?

Jeśli to wszystko, postępuj zgodnie z instrukcjami w @coyote: Narzędzia/Narzędzia do szkicowania/Obraz szkicu i wybierz swój obraz.

Gdy obraz znajdzie się na rysunku, możesz po prostu skopiować/wkleić obraz między szablonami klipów lub utworzyć blok. ALE, aby utworzyć blok obrazu, musisz przynajmniej wybrać drugą jednostkę (taką jak kropka!). SW odmawia tworzenia bloku tylko jednego obrazu.

Aby utworzyć blok, powtarzam powyższy komunikat:

Musisz wybrać wszystkie elementy, kliknąć prawym przyciskiem myszy "Utwórz blok", Zatwierdź wybór.

Tam masz swój blok, a następnie klikasz na niego ponownie, klikasz prawym przyciskiem myszy "Zapisz blok" w SLDBLK.

Jeśli chcesz tylko dodać logo do wszystkich swoich rysunków, musisz zmodyfikować szablon dokumentu, jak wskazałem powyżej!

Aby dowiedzieć się, gdzie się znajduje, możesz przejść do pozycji Narzędzia > Opcje > Lokalizacja pliku > Mapach bazowych

Będziesz musiał nadpisać istniejący, dokonując zapisu jako.

Jeśli chodzi o format, myślę, że SolidWorks akceptuje wszystko: jpeg pgn bmp (ale wolę jeden z pierwszych 2, mniej ciężki pod względem rozmiaru pliku).

Edit: i to nie ma nic wspólnego z blokiem!

1 polubienie

Po prostu, jeśli masz przed sobą rysunek z kartridżem itp.

Wszystko, co musisz zrobić, to kliknąć prawym przyciskiem myszy puste miejsce na arkuszu i wybrać "Edytuj tło"

Tam otworzy się edycja planu. (trochę jak szkic)

Wszystko, co musisz zrobić, to dodać swoje logo, obraz jpeg lub coś innego.

Bądź ostrożny, musisz wszystko sfinalizować, wykonując "zplikuj/zapisz tło".

I to wszystko!

logo_mep.png
3 polubienia

Dokładnie tak, jak zaznaczyłem w mojej pierwszej wiadomości @Bart ;-)

2 polubienia

Otóż mój staż dobiegł końca, a ja nie miałem czasu na osiągnięcie tego, czego chciałem. 

Na razie wróciłem więc do ^^ studenckiego Solidworks.

Przez jakiś czas mogłem spróbować tego, co mi powiedziałeś. Następnie wybieram, kto ma właściwą odpowiedź, mimo że myślę, że wszystko jest w porządku^^

1 polubienie