Tworzenie komponentu stylu TOOLBOX

Cze wszystkim.
Chciałbym stworzyć komponent (profil ALU), który po wstawieniu do zespołu musiałbym tylko wprowadzić jego długość.
Obecnie robię to z rodziną części, ale muszę stworzyć konfigurację na każdej długości, jest to trochę ciężkie.
Czy możliwe jest stworzenie takiego komponentu?
Dziękuję za odpowiedzi.

Najprostszym sposobem jest utworzenie profilu w bibliotece, przeciągnięcie go do zespołu, a następnie kliknięcie prawym przyciskiem myszy utwórz wirtualny, a następnie zmiana długości.
Nazwa komponentu zostanie zmieniona na [Kopiuj część biblijną] zamiast Część biblijna i zostanie połączony z zespołem, ale połączenie z częścią biblioteczną zostanie przerwane (część niezależna).
Jeśli potrzebna jest inna długość w tym samym złożeniu, należy rozpocząć od elementu bibliotecznego i ponownie przeciągnąć, a następnie utworzyć wirtualny.
https://help.solidworks.com/2020/French/SolidWorks/sldworks/c_VC_Virtual_Components_Overview.htm

2 polubienia

Witam

W zależności od potrzeb, być może funkcja elementów spawanych mechanicznie będzie dla Ciebie bardziej odpowiednia.

1 polubienie

Witam @tous
Jeśli jest to dla Przybornika, możliwe jest dodanie niestandardowych elementów

2 polubienia

Czy możesz wskazać długość profili, które chcesz? Bardzo mnie to interesuje!!

Wydaje mi się, że udało mi się wymyślić, jak zachować się podobnie jak w Toolbox
1, Tworzenie konfiguracji sekcji profilu.

2, tworzenie właściwości length

3, Przypisz wyciągnięcie do właściwości i wybierz całą konfigurację

4, Dodawanie pliku do Przybornika

5, przypisując PRP (o takiej samej nazwie jak niestandardowy PRP), sprawdź opcje,

6, Wstaw do zespołu

2 polubienia

Fajna technika, jeśli doda konfigurację za każdym razem, gdy używa jej tak często, część może stać się bardzo ciężka.

Dziękuję @Lynkoa15 za ten mały samouczek.
Zrobiłem wszystko tak jak powiedziałeś, ale jak tylko chcę zmienić wymiar DŁUGOŚĆ 50 nic się nie dzieje.

Pole wejściowe wymiaru LENGTH zmieni kolor na żółty.

Czy masz rozwiązanie?

Całkowicie zgadzam się na konfiguracje,

Wydaje mi się, że zadeklarowałeś właściwość w zakładce ogólnej, jest ona raczej specyficzna dla konfiguracji

Również cała konfiguracja tutaj

@Lynkoa15
Spróbowałem ponownie, ale nadal nie działa... snifffff powiedział:
FYI, jestem w wersji SP5.1 z 2021 roku.
1 - Utworzenie nieruchomości

2 - Wszystkie konfiguracje

TU

W załączeniu moja część testowa przerobiona w sw18
TEST_PRT.zip (48.6 KB)
(mała precyzja, wizualizacja długości jest widoczna po walidacji, a nie tylko po zmianie wartości)

Doskonale współgra z Twoją częścią. Przyjrzę się temu, dlaczego i jak.
Dziękuję za pomoc. To świetnie.

1 polubienie