Utwórz bryłę objętościową i zamień ją w części

Witam

Aby zaoszczędzić czas, chciałbym utworzyć wolumin, a następnie z tego woluminu zmienić nazwy części na części

Możliwe czy nie?

Wydaje mi się, że widziałem to na SpaceClaim, ale czy to istnieje w SW

Z góry dziękuję

Witam

tak, jest to możliwe od Solidworks 2012, patrz załączone linki:

http://help.solidworks.com/2012/French/solidworks/sldworks/Split_and_Save_Bodies.htm

Lub robiąc co chcesz, bez scalania funkcji i tworząc konfiguracje za pomocą funkcji usuwania/zachowaj treść w wstawianiu ==>funkcje, a następnie usuń/zachowaj, aby usunąć funkcje zgodnie z konfiguracjami, które chcesz zrobić....

1 polubienie

Ale jeśli chodzi o funkcję usuwania/zachowywania treści, nie wiem, w której wersji jest dostępna. 2015 lub 2016....

1 polubienie

Witam, posiadam Solidworks 2015 i mam już funkcję usuwania/zachowywania treści.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Tak, wystarczy użyć funkcji podziału ciała z menu:

Wstaw -> -> Podziel funkcje.

Najpierw należy narysować szkice, które zostaną wykorzystane do cięcia brył.

Następnie zmień nazwy wynikowych ciał woluminów i utwórz konfiguracje i/lub stany wyświetlania. :-)

1 polubienie

Witam

Możesz automatycznie utworzyć złożenie z części wielobryłowej, twoje części będą zależne od oryginalnego (tego ze wszystkimi szkicami) i mogą być modyfikowane tylko z niego, aby zachować powiązanie między nimi (oczywiście będziesz musiał zastąpić funkcję "zapisz obiekty" poniżej swoich modyfikacji w drzewie).

1/ Kliknij prawym przyciskiem myszy w drzewie swojego pokoju --> pokaż, ukryj obiekty drzewa --> pokaż ciała woluminów

2/ W strukturze drzewa swojego pokoju --> kliknij prawym przyciskiem myszy na "folder" treści woluminów i wybierz zapisz ciała

3.1/ Zaznacz pola odpowiadające utworom  , które chcesz nagrać / zmień ich nazwy i wybierz  miejsce nagrania

Ważne: Monety nie mogą mieć takiej samej nazwy jak oryginalna i należy odznaczyć opcję "wchłonąć ... " i "propagować... "

3.2/ Jeśli chcesz utworzyć zespół, kliknij na przeglądaj i zapisz swoje pliki.

Ta metoda pozwala na zapisanie podzielonych części (coś w tym stylu), części nie będą miały szkiców i funkcji  w swoich drzewach.

Bardzo praktyczne jest przeprowadzenie badania z relacjami między kilkoma pomieszczeniami, masz tylko jedno pomieszczenie do modyfikacji w razie potrzeby. Z drugiej strony, aby zrobić kopię, lepiej jest przejść przez kompozycję do domu, aby zachować poprawne linki. 

Poza tym funkcja "usuń/zachowaj ciała" używana w kilku konfiguracjach również działa bardzo dobrze.

doc2.docx
3 polubienia

Witam

Dziękuję wszystkim, przetestuję te różne rozwiązania i nie omieszkam Państwa poinformować.

Miłego dnia

Kilka poprawnych odpowiedzi!

Wydaje mi się, że odpowiedź @a Leblanc odpowiada na to pytanie