Utwórz kolanko o grubości 2 mm i rozłóż je

Cze wszystkim;

Chcę utworzyć kolanko o grubości 2 mm i rozłożyć je w solidworks 2014

Aby to zrobić, musisz użyć funkcji zamiatanej składanej blachy.

Ale twoja tuba będzie musiała zostać otwarta, aby mogła się rozłożyć.

Załączę zdjęcie za 2 minuty

Tak dziwne, że nie mogę już odtworzyć okrągłej rurki w rozłożonym.

Więc trochę oszukiwałem i zamiast okrągłej rurki wziąłem wielokąt z dużą powierzchnią, który jest najbliższy tubie.

Narysowałem więc ten wielokąt na płaszczyźnie po prawej stronie, a następnie narysowałem trajektorię na płaszczyźnie frontu.

Nie zapomnij otworzyć wielokąta, a następnie uruchomić funkcję zamiatanego składanego arkusza.

Zaznacz pole "Korpus cylindryczny/stożkowy" i wybierz linię wielokąta, która zakrzywia się wzdłuż ścieżki.

tue.png

Bart, czy zamiast obrać trajektorię kołową, testowałeś z tajectorem konstytutywnym segment?

1 polubienie

Nie, ale w tym przypadku musisz wybrać otwarty okrągły profil jako trajektorię i wybrać trajektorię rury jako profil.

Zostawiam Ci zaszczyt i przywilej spróbowania =)

Witam, pracując w branży HVAC (HVAC), nasze kolanka mają dokładnie taką konfigurację jak ta na zdjęciu @NID. CAD.

Składają się z segmentów z zagiętymi krawędziami, a nie z jednego kawałka.

Cdt

Joss

1 polubienie

Nn Panie Brat...

to nie jest to, czego chcę, niestety chcę uzyskać format opracowany do produkcji, a następnie zwinąć każdą obręcz i na koniec je zespawać...

Uwaga: średnica wynosi 240

W takim przypadku musisz zrobić rurkę w sposób opisany przez barta.

Ale wystarczy na poziomie i wykonaj cięcie pod kątem na końcach, a uzyskasz rozwój każdej sekcji.

1 polubienie

Osobiście zrobiłbym dwie prostopadłe płaszczyzny, na których rysujesz profile swojej rury, łączysz je ćwiartką koła , a następnie 4 inne płaszczyzny zorientowane pod kątem 11.25°, 33.75°, 56.25° i 78.75°, na których rysujesz również profil swojej rury z ćwiartką koła jako środkiem.

Gdy to zrobisz, utworzysz przeciągnięcia, które rozkładasz pojedynczo, rozłożysz pięć kawałków blachy i dostosujesz ich szerokość do milimetrów, które zostaną pochłonięte przez spawałę.

EDIT: oczywiście profile Twojego łokcia muszą być otwarte

Cdt

Joss

2 polubienia

+1 do Joss !!

2 polubienia

Ze swojej strony, gdybym dobrze zrozumiał, zrobiłbym to w 4 kawałkach (2 identyczne na końcu i 3 identyczne w środku) Przesyłam Ci to.

2 polubienia

Ze swojej strony, gdybym dobrze zrozumiał, zrobiłbym to w 4 kawałkach (2 identyczne na końcu i 3 identyczne w środku) Przesyłam Ci to.

1 polubienie

O tak, i dla przypomnienia, ogólnie rzecz biorąc, promień osi twojego łokcia odpowiada średnicy twojego łokcia.

(Zasadniczo, dla kolanka Ø240 tworzy się ćwiartkę okręgu o promieniu 240 mm!)

1 polubienie

Witam

Jeśli jesteś klientem Axemble z ofertą MyCadService, ten typ kolanka istnieje w bibliotekach dostarczanych przez AXEMBLE.

@+

2 polubienia

Czy to by pasowało? 

Dla Twojej informacji, jest w formacie SW2014. Właśnie przedstawiłem przykład. Zrobić to jeszcze raz, jeśli to prawda.

test_tube.rar
1 polubienie

Zobacz ten samouczek 

https://m.youtube.com/watch?v=VU8EjtD6Tgk

https://m.youtube.com/watch?v=4lThDl9txzo

@+;-))

3 polubienia

Cóż, dobrze to rozumiem.

Cóż, zwykle powinno ci to odpowiadać.

=)

Edycja: Z drugiej strony, jeśli chcesz, aby krawędzie arkusza blachy były ustawione pod kątem, Solidworks 2014 nie obsługuje tego.

depliage_tube_cintree.sldprt
1 polubienie

Cześć NID. CAD (Język angielski)

Trochę się spóźniłem, ale hej.

Jeśli chcesz tylko ciąć długości swoich części, nic nie może być prostsze:
Jeśli chcesz jak twój rysunek, oznacza to, że w 3 częściach + 2 małe części lub 4 części (2 małe części razem są warte dużej, to matematyka)
dla kąta 90° jest to 90/4 = 22,5°, więc 3 części pod kątem 22,5° i 2 małe pod kątem 11,25°
Po dla łatwej długości: 
Jak powiedział kolega potrzebujesz co najmniej promienia 240mm.
Jeśli umieścimy się na neutralnym włóknie twojej rury, jesteśmy na promieniu 360 mm  (240 mm + 240/2 mm (promień twojej rury))
Po tym jest matematyczny, styczny 11,25=X/360, więc X=tan11,25*360 

====> Krótka długość=71,608 mm

====> Długa długość=143,216mm (krótka długość*2)

To teoria, ale w praktyce wygląda to tak:
Na rurce bierzesz kredę (lub marker) i kreślisz dwie linie na górze i na dole tuby.
Bierzesz swój fałszywy kwadrat i rysujesz swój pierwszy kąt pod kątem 78,75° (90-11,25) i tniesz.
W punkcie, w którym górna krawędź i twój kąt się przecinają, liczysz 143,2 mm (znalezione w obliczeniach) minus 2 mm, ponieważ musisz przewidzieć punkt spawania (na tym teoria się kończy...), więc 141,2 mm, odwracasz swoje kwadraty, rysujesz (więc będziesz miał kąt 22,5 (2 * 11,25) i tniesz.
Zaczynasz od nowa, aż będziesz miał swoje trzy kawałki
Twoja ostatnia piosenka, cokolwiek się stanie, jest pod kątem 11,25°, więc jest idealna.

Myślę, że stamtąd znasz procedurę, którą należy wykonać...

To jest miejsce, w którym musisz zrobić różnicę w rzeczywistości i wirtualności. Fajnie jest zajmować się projektowaniem wspomaganym komputerowo, ale jeśli chcesz być dobrym inżynierem lub technikiem, wymaga to praktyki...

Powodzenia

PM

1 polubienie