Cze wszystkim;
Chcę utworzyć kolanko o grubości 2 mm i rozłożyć je w solidworks 2014
Aby to zrobić, musisz użyć funkcji zamiatanej składanej blachy.
Ale twoja tuba będzie musiała zostać otwarta, aby mogła się rozłożyć.
Załączę zdjęcie za 2 minuty
Tak dziwne, że nie mogę już odtworzyć okrągłej rurki w rozłożonym.
Więc trochę oszukiwałem i zamiast okrągłej rurki wziąłem wielokąt z dużą powierzchnią, który jest najbliższy tubie.
Narysowałem więc ten wielokąt na płaszczyźnie po prawej stronie, a następnie narysowałem trajektorię na płaszczyźnie frontu.
Nie zapomnij otworzyć wielokąta, a następnie uruchomić funkcję zamiatanego składanego arkusza.
Zaznacz pole "Korpus cylindryczny/stożkowy" i wybierz linię wielokąta, która zakrzywia się wzdłuż ścieżki.
Bart, czy zamiast obrać trajektorię kołową, testowałeś z tajectorem konstytutywnym segment?
Nie, ale w tym przypadku musisz wybrać otwarty okrągły profil jako trajektorię i wybrać trajektorię rury jako profil.
Zostawiam Ci zaszczyt i przywilej spróbowania =)
Witam, pracując w branży HVAC (HVAC), nasze kolanka mają dokładnie taką konfigurację jak ta na zdjęciu @NID. CAD.
Składają się z segmentów z zagiętymi krawędziami, a nie z jednego kawałka.
Cdt
Joss
Nn Panie Brat...
to nie jest to, czego chcę, niestety chcę uzyskać format opracowany do produkcji, a następnie zwinąć każdą obręcz i na koniec je zespawać...
Uwaga: średnica wynosi 240
W takim przypadku musisz zrobić rurkę w sposób opisany przez barta.
Ale wystarczy na poziomie i wykonaj cięcie pod kątem na końcach, a uzyskasz rozwój każdej sekcji.
Osobiście zrobiłbym dwie prostopadłe płaszczyzny, na których rysujesz profile swojej rury, łączysz je ćwiartką koła , a następnie 4 inne płaszczyzny zorientowane pod kątem 11.25°, 33.75°, 56.25° i 78.75°, na których rysujesz również profil swojej rury z ćwiartką koła jako środkiem.
Gdy to zrobisz, utworzysz przeciągnięcia, które rozkładasz pojedynczo, rozłożysz pięć kawałków blachy i dostosujesz ich szerokość do milimetrów, które zostaną pochłonięte przez spawałę.
EDIT: oczywiście profile Twojego łokcia muszą być otwarte
Cdt
Joss
+1 do Joss !!
Ze swojej strony, gdybym dobrze zrozumiał, zrobiłbym to w 4 kawałkach (2 identyczne na końcu i 3 identyczne w środku) Przesyłam Ci to.
Ze swojej strony, gdybym dobrze zrozumiał, zrobiłbym to w 4 kawałkach (2 identyczne na końcu i 3 identyczne w środku) Przesyłam Ci to.
O tak, i dla przypomnienia, ogólnie rzecz biorąc, promień osi twojego łokcia odpowiada średnicy twojego łokcia.
(Zasadniczo, dla kolanka Ø240 tworzy się ćwiartkę okręgu o promieniu 240 mm!)
Witam
Jeśli jesteś klientem Axemble z ofertą MyCadService, ten typ kolanka istnieje w bibliotekach dostarczanych przez AXEMBLE.
@+
Czy to by pasowało?
Dla Twojej informacji, jest w formacie SW2014. Właśnie przedstawiłem przykład. Zrobić to jeszcze raz, jeśli to prawda.
Zobacz ten samouczek
https://m.youtube.com/watch?v=VU8EjtD6Tgk
https://m.youtube.com/watch?v=4lThDl9txzo
@+;-))
Cóż, dobrze to rozumiem.
Cóż, zwykle powinno ci to odpowiadać.
=)
Edycja: Z drugiej strony, jeśli chcesz, aby krawędzie arkusza blachy były ustawione pod kątem, Solidworks 2014 nie obsługuje tego.
Cześć NID. CAD (Język angielski)
Trochę się spóźniłem, ale hej.
Jeśli chcesz tylko ciąć długości swoich części, nic nie może być prostsze:
Jeśli chcesz jak twój rysunek, oznacza to, że w 3 częściach + 2 małe części lub 4 części (2 małe części razem są warte dużej, to matematyka)
dla kąta 90° jest to 90/4 = 22,5°, więc 3 części pod kątem 22,5° i 2 małe pod kątem 11,25°
Po dla łatwej długości:
Jak powiedział kolega potrzebujesz co najmniej promienia 240mm.
Jeśli umieścimy się na neutralnym włóknie twojej rury, jesteśmy na promieniu 360 mm (240 mm + 240/2 mm (promień twojej rury))
Po tym jest matematyczny, styczny 11,25=X/360, więc X=tan11,25*360
====> Krótka długość=71,608 mm
====> Długa długość=143,216mm (krótka długość*2)
To teoria, ale w praktyce wygląda to tak:
Na rurce bierzesz kredę (lub marker) i kreślisz dwie linie na górze i na dole tuby.
Bierzesz swój fałszywy kwadrat i rysujesz swój pierwszy kąt pod kątem 78,75° (90-11,25) i tniesz.
W punkcie, w którym górna krawędź i twój kąt się przecinają, liczysz 143,2 mm (znalezione w obliczeniach) minus 2 mm, ponieważ musisz przewidzieć punkt spawania (na tym teoria się kończy...), więc 141,2 mm, odwracasz swoje kwadraty, rysujesz (więc będziesz miał kąt 22,5 (2 * 11,25) i tniesz.
Zaczynasz od nowa, aż będziesz miał swoje trzy kawałki
Twoja ostatnia piosenka, cokolwiek się stanie, jest pod kątem 11,25°, więc jest idealna.
Myślę, że stamtąd znasz procedurę, którą należy wykonać...
To jest miejsce, w którym musisz zrobić różnicę w rzeczywistości i wirtualności. Fajnie jest zajmować się projektowaniem wspomaganym komputerowo, ale jeśli chcesz być dobrym inżynierem lub technikiem, wymaga to praktyki...
Powodzenia
PM