Utwórz plik Excel lub CSV z programu AutoCAD

Witam

Czy możliwe jest utworzenie pliku Excel lub CSV zbioru punktów o współrzędnych X, Y i Z z programu Autocad?

Mam nadzieję, że moja prośba była jasna

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Xavier

Kilka możliwości, w zależności od ilości ściegów i powtarzalności zadania:

- makro

- Zaznacz punkty, użyj polecenia lista, skopiuj i wklej

Witam

Dostępna jest funkcja "_dataextraction", która pozwala to zrobić i wiele więcej:

- zakładka "Wstaw", grupa "Linkowanie i ekstrakcja", przycisk "Wyodrębnij dane",

- Page 1 : Przycisk opcji "Utwórz nowy wyodrębniany plik", "Następny >",

- Zapisujesz plik szablonu "DXE" (nie bardzo wiem do czego on służy),

- Page 2 : Masz do wyboru 2 opcje :

- Albo zostawisz zaznaczone "Rysunki/zestaw arkuszy", ale radzę mieć otwarty tylko swój rysunek,

- Albo zaznaczysz przycisk radiowy "Wybierz obiekty na aktywnym rysunku", a następnie klikniesz przycisk na końcu linii, aby wybrać swoje punkty,

- "Następny >",

- Page 3 : Zaznaczasz pola obok interesujących Cię obiektów (niekoniecznie tylko punkty), "Following >",

- Page 4 : Odznaczasz pola "Rysunek", "Ogólne" i "Wizualizacja 3D" w prawej ramce (filtrowanie), a następnie zaznaczasz pozycje X, Y i Z po lewej stronie, "Następny >",

- Strona 5 : (nie testowano) "Następny >",

- Page 6 : Zaznaczasz pole "Wyprowadzaj dane do pliku zewnętrznego (.xls .csv .mbd .txt)", a następnie klikasz na przycisk "...", aby podać ścieżkę do pliku "Next >",

- Strona 8 : "Koniec"

Ta funkcja pozwala pójść jeszcze dalej, studiując ją bliżej !

Proszę bardzo.

2 polubienia

dziękuję za odpowiedź, 

Zobaczę później, czy mój plik CSV nadaje się do tego, czego potrzebuję.

Znam ten manipe od niedawna, aby robić pomiary na autocad,

Dla Twojej informacji, na stronie 5 musisz odznaczyć wszystko dla ilości, ponieważ jeśli masz dwie polilinie o tej samej długości, podczas obliczeń policzy tylko jedną

Dziękuję za odpowiedź