Tworzenie łącza w PDM do folderu znajdującego się poza PDM

Witam, pragnąc zlecić na zewnątrz nasze pliki techniczne PDM, aby cała firma mogła przeglądać i aktualizować pliki tych dokumentacji bez przechodzenia przez PDM, dlatego chcielibyśmy mieć możliwość tworzenia skrótów do tych folderów z PDM (do współdzielonych ścieżek sieciowych) odpowiadających folderowi każdej sprawy dla osób pracujących z PDM.

Ponieważ skróty Windows (plik ".ink") nie działają w PDM, wpadłem na pomysł, aby utworzyć plik wirtualny i w karcie danych tego pliku dodać tylko klikalny przycisk z "Command String".

Na razie działa to poprzez dodanie  jako ciągu: "C:\WINDOWS\explorer.exe /n,/e,chemin_du_dossier", (bez cudzysłowów), teraz chciałbym dodać zmienną "chemin_du_dossier", ale nie wiem, czy istnieje składnia umożliwiająca dodanie zmiennej w tym ciągu polecenia?

Czy mój rezonans jest prawidłowy i czy w związku z tym możliwe jest dodanie zmiennej w tym łańcuchu, czy też istnieje inne , skuteczniejsze rozwiązanie mojego problemu?

Z góry dziękuję za wyjaśnienia.

Julia

Uwaga: w systemie Windows to nie jest "atrament", ale "lnk" = LNK

Tak, rzeczywiście, mała literówka.

Witam

O ile mi wiadomo, nie jest to możliwe. Powinieneś skontaktować się ze sprzedawcą, jeśli ma on możliwość opracowania fragmentu kodu, który pozwoli Ci robić to, co chcesz.

W przeciwnym razie jedynym sposobem jest ręczne wygenerowanie ścieżki w polu tekstowym, a następnie pobranie opłaty od wszystkich za skopiowanie/wklejenie jej do Eksploratora Windows.

Mamy mniej więcej ten sam problem w domu.

Po zatwierdzeniu planu automatycznie uruchamiamy 2 zadania drukowania: jedno, które generuje plik PDF w sejfie, a drugie, które generuje plik PDF w lokalizacji sieciowej.

Biorąc pod uwagę organizację naszych plików PDF poza EPDM, nie było możliwe automatyczne wygenerowanie nazwy ścieżki.

Uważaj, ponieważ nie ma miliardów zmiennych, które można dodać w nazwie ścieżki (w szczególności nie możesz umieścić zmiennych niestandardowych, przynajmniej w EPDM 2015)

Możliwe jest utworzenie funkcji podobnej do łącza w PDM Pro za pomocą dyspozycji.

Najpierw utwórz plik zawierający ścieżkę do właściwości na karcie danych.

Następnie utwórz akcję wysyłania, która zbiera tę właściwość i używa polecenia "Wykonaj powłokę" z następującymi ustawieniami:

Czasownik = Otwórz

Filename = %zmienna ścieżki% <proszę nie zapomnieć o końcówce '\'>

Parametry: <nic>

Teraz możesz kliknąć prawym przyciskiem myszy na plik "link", uruchomić akcję wysyłki z menu i taa daa! Otworzyłeś lokalizację linku. Tak, jest to bardziej pracochłonne niż łącze systemu Windows, ale jest to możliwe.

Witam i przepraszam za opóźnienie, od jakiegoś czasu nie zajmowałem się moim problemem, ale dziękuję za rozwiązanie @David, działa bardzo dobrze, musiałem tylko dodać dodatek Dispatch, który nie był zainstalowany w naszym PDM.