Witam
Zamierzam zbudować antresolę w istniejącej szopie, w tym celu chciałbym określić przekroje belek głównych i legarów w celu przekazania ich do piły,
w bibliotece oprogramowania znajduje się materiał drewno/dąb, brakuje tylko COEF. Ryby, moduł sprężystości itp., Jak stworzyć niestandardowy materiał,
Z góry dziękuję
okej, tylko po to, żeby zrobić symulację, z wyborem sosny, SW mówi mi, kiedy stosuję ten materiał, że 1 - współczynnik Poissona będzie równy zero 2 - że moduł sprężystości musi być większy od 0, krótko mówiąc, te pola nie są wypełnione, niemożliwe do kontynuowania/wykonania symulacji
Dziękuję
Witam i dziękuję za poprzednie odpowiedzi
Proszę bardzo, zrobiłem tak, jak powiedziano w pomocy SW, tj. edytuję niestandardowy materiał i symulacja nie jest skończona - por. ekran 3 chochlików, czy jest coś, co pominąłem, nie robię dobrze???
Witam;
Jeżeli materiał nie zostanie zadeklarowany w komponencie 3D przed przygotowaniem (uruchomieniem) badania symulacyjnego, wówczas będzie musiał zostać zadeklarowany bezpośrednio w drzewie badań.

Ale jeśli ufam Twoim zrzutom ekranu (niezbyt czytelnym), zastanawiam się, czy wartości wprowadzone dla Twojego materiału są poprawne:
Według tej strony internetowej:
Powinieneś mieć wartość: 10 000 000 000 N/m² dla modułu sprężystości.
(Uważaj na nawrócenia).
rzeczywiście pomyliłem się przy przeliczaniu modułu sprężystości między MPa a N/m²
Dziękuję, simul działa!!
Witam @Alfoncpasmamob
Nie polecam używania Solidworks Simulation do symulacji w szczególności na obiektach drewnianych.
Ponieważ wartości ograniczeń podane w Mpa są bardzo teoretyczne.
Drewno jest całkowicie niejednorodne, a podane wartości różnią się całkowicie w zależności od cech drewna. Ponadto wartości są wskazane jako wartości ogólnie przyjęte.
Porównaj wartości soldidworks- simu z wykresami zawodów
Ponadto, patrząc na twoje zrzuty ekranu, rozbiegi i obciążenia nie są poprawne. W przypadku ładunków nie mogą być sztywno zagłębione.
Myślę, że mógłbyś przynajmniej zmienić kotwy na końcu belki, twoje punkty mocowania działają tak, jakby istniało nieodkształcalne połączenie twoich ścian.
Przepraszam za moje uwagi, ale nie mogłem pozwolić Ci na żadne ryzyko. Zapytaj o opinię prawdziwego stolarza, który w dwie minuty powie Ci, czy Twój montaż wytrzymuje (belka).
Pozdrowienia
PS: szkoda by było, gdyby twój mob został zmiażdżony pod belką, nawet jeśli ta ostatnia nie biegnie ![]()
Aby pogłębić to , co mówi @Zozo_mp :
W wytrzymałości materiału (RDM) najczęstszą hipotezą jest praca z materiałami izotropowymi, czyli o właściwościach mechanicznych (moduł Younga, granica plastyczności itp.), które są takie same we wszystkich kierunkach.
Jednak drewno, a więc i dąb, jest materiałem ortotropowym (i ogólniej anizotropowym).
Oznacza to, że jego właściwości mechaniczne zależą od kierunku:
- Kierunek wzdłużny (wzdłuż włókien) → drewna jest bardzo mocny (wysoki moduł Younga).
- Kierunek promieniowy (prostopadły do słojów wzrostu).
- Kierunek styczny (styczny do pierścieni).
Te dwa ostatnie kierunki (promieniowy i styczny) mają znacznie słabsze charakterystyki mechaniczne.
Konsekwencje w RDM
- Jeśli zamodelujemy belkę dębową jako izotropową, dokonamy przybliżonego oszacowania.
- W przypadku podstawowych obliczeń (np. w tradycyjnym kadrowaniu) często upraszcza się, przyjmując izotropię , aby móc bezpośrednio zastosować zwykłe wzory na zginanie, ścinanie itp.
- W rzeczywistości drewno jest ortotropowe : jego zachowanie jest określone przez 9 niezależnych stałych sprężystości (3 moduły Younga, 3 współczynniki Poissona i 3 moduły ścinania).
Wniosek: Belka dębowa nie jest izotropowa. W RDM zastosowanym do drewna czasami wybieramy aproksymor izotropowy, aby uprościć obliczenia, ale jest to przybliżenie. W precyzyjnym projektowaniu (mechanika drewna, konstrukcje z drewna klejonego, wymiarowanie zgodnie z Eurokodem 5) uwzględniany jest jego ortotropowy charakter.
Dziękuję za cenne rady