Tworzenie nowego typu wiercenia

Witam

Dzisiaj korzystam z funkcji "Pomoc w wierceniu" / "Stare wiercenie" / "Konik płaskodenny", aby zdefiniować moje otwory o żądanej geometrii. Solidworks nie oferuje zapisywania otworów typu "Stare wiercenie" jako ulubionych. Ponieważ ta geometria wiercenia jest nieobecna we wszystkich standardach, niemożliwe jest również dla mnie jej utworzenie poprzez skopiowanie istniejącej normy do Toolboxa.

Staram się unikać systematycznego definiowania otworów za pomocą inteligentnej funkcji lub nowego standardu wiercenia w Toolboxie.

Jak postępować w przypadku tego rodzaju problemu.

2021-04-07_13h40_02.png

Witam;

Wydaje mi się dziwne, że nie przeszedłem przez nową definicję w Toolbox, ale na dłuższą metę byłoby to najmniej skomplikowane...

Będę też unikał funkcji "Smart"

Moim zdaniem pozostają tylko funkcje Bibliotek (w tym przypadku nie są świetne)

lub menu "Zaawansowane wiercenie" (wstaw/funkcja/Zaawansowane wiercenie...), powinieneś być w stanie zapisać swoje wiertła jako ulubione.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam

Funkcja wiercenia to ni mniej, ni więcej tylko szkic połączony z funkcją usuwania materiału.

Po prostu utwórz blok i wstaw go w dowolnym miejscu.
Wywołanie bloku jest bardzo proste, z drugiej strony wymaga ręcznego wykonania "usunięcia rewolucji materiałowej", ale nie jest gorsze niż jakikolwiek szkic z usunięciem materiału.

Makra powinny być w stanie pomóc Ci zautomatyzować tę funkcję. (Nie wiem, jak utworzyć makro)

Pozdrowienia

Witam

Czy próbowałeś stworzyć ulubiony, zaczynając od "Frezowania", do którego dodajesz niestandardowy luz głowicy i wymiary?