Tworzenie płaszczyzny skośnej dla przecięcia kształtu

Witam

Chcę zrobić płaszczyznę pod kątem, w zasadzie powierzchnię, która wychodzi z płaszczyzn "przednich", "prawych", "lewych" itp. Mówiąc prościej, mam wydrążony blok z pewnym kształtem po jednej stronie i chcę zatrzymać to drążenie na płaszczyźnie pod kątem. Umieszczam ten dokument dla większej jasności. Z góry dzięki!

Część 3.SLDPRT

jeśli dobrze zrozumiałem 

Tworzysz plan, biorąc pod uwagę 3 punkty końcowe z 2 linii

Utwórz szkic (pomarańczowy) na tej płaszczyźnie 

Po utworzeniu szkicu (zielonego) na  tle, przekonwertuj elementy

Na pomarańczowym szkicu za pomocą narzędzia Powierzchnia wybierz narzędzie Płaska powierzchnia

Wznów szkic (zielony)  Funkcja wyciągnięcia dodania do powierzchni

Po ukryciu powierzchni 

Otóż to

@+ ;-)

1 polubienie

Prościej, tworzysz plan taki jak gt22

Utwórz szkic (zielony) na  tle Konwertuj elementy, patrz GT22

Wznów szkic (zielony)  Funkcja wyciągnięcia dodania do powierzchni, wybierz płaszczyznę

2 polubienia

Uwaga w zależności od wersji oprogramowania

Musisz stworzyć powierzchnię

Wyciągnięcie do płaszczyzny nie działa we wszystkich wersjach

@+

1 polubienie

Witam

Dołączam mandragorę i gt22, tworzę swoją nachyloną płaszczyznę w 1 miejscu i dopiero wtedy usuwasz materiał na powierzchnię lub płaszczyznę zgodnie ze swoją wersją SW. Prościej się nie da.

Mała uwaga, nie ma potrzeby tworzenia trójkąta prostokątnego, wystarczy linia o nachyleniu 45° i x mm dolnej części (lub górnej w zależności od potrzeb), tak samo jak dla 2. z wyjątkiem tego, że nie ma potrzeby stosowania strony wysokości, tak jak to zrobiłeś, gdy trzymałeś się 1. szkicu.

Odległość twoich 2 wierzchołków nie ma wpływu na położenie płaszczyzny (trzeci jest wspólny).

1 polubienie

Dziękuję za pomoc (ponownie). Bardzo proste rozwiązanie, musieliśmy się nad tym zastanowić^^