Witam!
Nie znalazłszy żadnego podobnego tematu, proszę was o pomoc.
W ogóle nie jestem przyzwyczajony do robienia tego typu części, więc czuję się trochę zagubiony (byłem w blasze)... Jest to zatem okrągły kran o różnych średnicach na każdym końcu. I możemy zauważyć małe "żebra" dookoła i profilowanie wzdłuż długości elementu.
Moje podejście polegało na użyciu powierzchni widzącej tylko to rozwiązanie...? Udaje mi się więc stworzyć gruby kształt kranu, ale nie słynne żeberka.
Aby wykonać część, stworzyłem szkic, który służy jako krzywa prowadząca, następnie narysowałem okręgi o kilku średnicach w różnych płaszczyznach, na koniec używam funkcji wygładzonej powierzchni. Jak na razie nie wydaje mi się, żebym był taki zły w znajdowaniu prymitywnej formy. W przypadku "żeber" próbowałem zmodyfikować mój szkic koła, przedstawiając żebro, ale kończy się to przecięciem na długości...
Więc proszę Was o pomoc, pomysły, tutoriale
Dziękuję :)
aide_robinet.jpg
Witam
Mieliśmy do czynienia z podobnymi tematami i bardzo często rozwiązuje to funkcja wygładzania lub przesuwania bossingu. W przypadku pokrętła kranu z funkcją rewolucji ekstruzji robisz to w dwie minuty, plus trzy minuty w przypadku tego, co się w nim znajduje, jak kwadratowy otwór itp.
Nie mam przy sobie mojego SW, aby podać konkretne przykłady, ale nasi koledzy z forum naprawią to za Ciebie. ;-)
Prawie tak proste jak blacha ; -) ;-) ;-)
Pozdrowienia
1 polubienie
Dziękuję za odpowiedź Zozo_mp :)
Obraz jest przykładem dla zasady.
Użyłem wygładzonej powierzchni, ale można zauważyć, że "żebro" nie pozostaje proste. O ile jeśli użyjemy powierzchni przeciągniętej z dwoma okręgami o tej samej średnicy, "żebra" pozostają proste, na dwóch okręgach o różnych średnicach funkcja wygładzonej powierzchni nie działa zgodnie z przeznaczeniem.
Dziękuję Zozo_mp to nowa fałda do podjęcia! :)
capture__nervure.. jpg powiedział:
Witam
Aby śledzić, co Zozo_mp (kogo pozdrawiam w przyjazny sposób) do twojego projektu poprzez skanowanie, punkty szkiców, profile, na które klikasz, aby wykonać skanowanie, warunkują zachowanie żeber:
(jeśli to właśnie masz na myśli mówiąc o "żebrach")
Tutaj, aby mieć pewność co do mojego ujęcia, przyciąłem mój ostateczny profil (okrąg) na 4, tak aby punkty prowadzące znalazły się tam, gdzie chcę.
Wynik można dodatkowo zawęzić, dodając krzywe prowadzące (tutaj w płaszczyźnie symetrii)
3 polubienia
Witaj maldoror00
Dziękuję za odpowiedź, myślę, że to całkowicie rozwiązuje mój problem. Wszystko, co muszę zrobić, to nad nim pracować, manipulować nim i dostosowywać się.
Dziękuję za pomoc i rady!
Miłego dnia