Tworzenie objętości ze złożonej powierzchni

Witam

Mam zaimportowaną powierzchnię, która, jak zakładam, pochodzi ze skanu 3D, jest to korpus poliestrowy. Powierzchnia jest "skorupą", co oznacza, że reprezentuje objętość mojego ciała, a zatem jest pusta. Chciałbym przekształcić go w korpus objętościowy, aby dodać nacięcia, które w nim robimy. Używam do tego funkcji pogrubienia, ale nic do zrobienia solidworks nie chce pogrubić go o więcej niż 0,5mm. Przeczytałem w pomocy solidworks, że była funkcja tworzenia bryły z zamkniętej objętości ale jej nie widzę, próbowałem zamknąć powierzchnię (jest otwarta na dole) ale nic się nie zmienia nawet po zszyciu powierzchni.

Czy ktoś zna rozwiązanie.

Z góry dziękuję

habillage_ferme.sldprt

Jeśli utworzysz szkic od dołu i

że rzutujesz szkic z góry, skończysz z zewnętrznymi granicami swojego pokoju 

i wykonujesz ekstruzję na powierzchnię

Myślę, że powinno się udać

ps: Nie mogę otworzyć twojego pliku jesteś w wersji zbyt najnowszej dla mnie jestem dopiero w 2012 roku

Opublikuj zrzut ekranu z drzewem tworzenia

@+ ;-)

Witam

Powierzchnię należy zamknąć, a następnie zszyć i zaznaczyć opcję utworzenia objętości:

http://help.solidworks.com/2013/french/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_KNIT_SURFACE.htm

Lub użyj funkcji wypełniania:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Filled_Surface.htm

W przeciwnym razie nie ma potrzeby zagęszczania ani wypełniania powierzchni w celu wykonania wycięć

Możliwe jest wykonywanie cięć w powierzchniach z funkcją "ogranicz powierzchnie" ze szkicu lub płaszczyzny:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_FEAT_TRIM_REF_SURFACE.htm?id=6999f4a7586a4c88a433b5ddc99b155b

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi

GT22: Przyznaję, że nie rozumiem twojej techniki

Lucas: Udało mi się zamknąć objętość za pomocą narzędzia do wypełniania powierzchni, ale nawet zamknięcie narzędzia do pogrubiania nie działa powyżej 0,5 mm, jeśli chodzi o zszytą powierzchnię, używam jej do zakończenia zamykania powierzchni, jednak opcja formy objętości jest wyszarzona...

Na poniższym szkicu, który zamierzasz stworzyć, bierzesz kontur swojego dzieła, zewnętrzne granice

Mamy więc szkic z zewnętrznymi granicami części, jeśli wykonujesz proste wyciągnięcie, powinieneś mieć obrzeże swojej części w elewacji 

Jeśli wykonasz ekstruzję na powierzchni, wypełnisz swoją objętość 

Czy jest jaśniejszy?

@+ ;-)

1 polubienie

GT 22 moja część wygląda tak, ściany są puste, nie bardzo widzę, jak to zrobić twoją metodą DSL.

habillage.jpg

Witam

-Jeśli chodzi tylko o wykonanie cięć, posłużę się odpowiedzią Lucasa: "ogranicz powierzchnie"

-Jeśli chodzi o coś innego, na przykład Gt22, Utwórz odsuniętą płaszczyznę na swojej powierzchni i wyciągnij prostokąt bałaganu "aż do powierzchni".

2 polubienia

W rzeczywistości powierzchnia nie jest czysta

Najlepiej przeciąć na pół, aby zachować tylko jedną stronę symetrii (jeśli jest symetryczna)

Usuń wszystkie powierzchnie z wewnętrznej skóry i zagęścić 

Starałem się zachować tylko zewnętrzną skórę, a następnie pogrubić do wewnątrz

ale na uchwyceniu łączy powierzchnię z wadą połączenia

Musisz poświęcić czas na naprawę powierzchni

surface.jpg
6 polubień

Witam

Po pierwsze, funkcja zagęszczania na pewno nie działa ze względu na mikropromienie, które są nieprzesuwne (nie wiem, czy to słowo naprawdę istnieje...).

Więc albo próbujesz rozplątać powierzchnię krok po kroku, jeśli nie jest to możliwe za jednym razem, a następnie tworzysz kontury i zamykasz objętość.

Lub, jeśli jest to tylko cięcie otworów (przednia szyba, okno itp.), równie dobrze możesz, jak mówi Lucas, użyć "ogranicz powierzchnię".

Najtrudniej będzie znaleźć idealny kąt, a tym samym płaszczyznę, aby skutecznie zwymiarować cięcie.

Wreszcie, "utwórz objętość z powierzchni" istnieje w SW, ale tylko w przypadku korzystania z innej funkcji, takiej jak "zszyj powierzchnie, wypełnioną powierzchnię itp.").

Bez żadnej wcześniejszej modyfikacji nie da się przekształcić prostej powierzchni w zamkniętą bryłę (z wyjątkiem pogrubienia, ale nadal musi działać).

Powodzenia

2 polubienia

Próbuję niecodziennego ujęcia, które wydaje mi się, że zrozumiałem.

Jeśli chodzi o zachowanie tylko jednej skóry to próbowałem i naprawiłem powierzchnię z funkcją szycia ale mam ten sam problem z pogrubieniem większym niż 0,5mm

habillage_simple.sldprt

Teraz, gdy widzę twoją część, rozumiem trochę bardziej twój problem

Jeśli twoja część jest symetryczna, przytnij ją na 2 i utwórz płaszczyznę osiową

Wykonaj przesunięcie powierzchni na zewnątrz o x mm, co pozwoli Ci lepiej dostrzec defekty ciągłości powierzchni

Weź kontur swojej części na  szkicu, który znajduje się na osi, aby uzyskać sylwetkę swojej części, a jeśli wcześniej wypełnisz otwory w oknach, otrzymasz solidną bryłę

(Uważaj, aby sprawdzić, czy kąty gięcia są mniejsze niż 90°)

na którym można wykonać wszystkie powierzchnie za pomocą inter offsetu i pracować według własnego uznania

@+ ;-)

Czy nie byłoby łatwiej stworzyć większą objętość i przyciąć ją po powierzchni? Nie widziałem tej części, ale może być do rozważenia Pozdrowienia Bastien

Dziękuję za pomoc wszystkim, niestety nie mam czasu na kontynuowanie dzisiejszego popołudnia, będę was informował w nadchodzących dniach.

Jeszcze raz dziękuję

Witam

Oto plik w formacie parasolid i w objętości!

Masz powierzchnie wewnętrzne i zewnętrzne, więc nie ma potrzeby gęstnienia.

Aby to osiągnąć, należy wykonać kilka kluczowych kroków:

• Zdiagnozuj import powierzchni, aby skorygować niewielkie wady ciągłości powierzchni.
  • Umieść opcję, aby "otwarte" krawędzie powierzchni były w innym kolorze, aby zobaczyć obszary do poprawienia (tutaj w Twoim przypadku: patrz zdjęcie w następnym poście)
  • Wycinanie części w symetrii
  • Przesuń powierzchnie, które mają być poprawione (zewnętrzne i wewnętrzne) do 0 i zszyj je z powrotem z nieco większą tolerancją (w moim przypadku 0,01)
  • Wymiana starych powierzchni na nowe
  • Tworzenie płaskiej powierzchni z zachowaniem symetrii
  • Utwórz wypełnioną powierzchnię na dole
  • Zszyj i dojdziesz do woluminu.

@+

habillage_ferme.x_t
5 polubień

A oto znowu obraz

capture.png
4 polubienia

Brawo Kojot ...

Wydawało mi się, że powierzchnia jest zbyt skażona, aby móc zrekonstruować zamknięte ciało

Gratulacje, głosuję na Ciebie...

2 polubienia

Dziękuję bardzo Coyote!!

Mniej więcej się poddałem. Właśnie wyciąłem kawałek i zrobiłem grubość 0,5 mm do wewnątrz , zachowując pusty kształt.

Jeśli zachowałeś oryginalny plik solidworks, jestem zainteresowany zobaczeniem Twojego drzewa tworzenia.

Jeszcze raz dziękuję

Mam plik, ale nie możemy mieć tej samej wersji, kiedy go otworzyłem w moim 2014 roku, mówi mi, że plik jest w starej wersji, dlatego zrobiłem X_T.

@+

1 polubienie

OK, rzeczywiście, jestem w 2013 roku, ale zajmie mi dużo czasu, aby przejść do 2014 roku i mam to w innym poście do obejrzenia