Mam zaimportowaną powierzchnię, która, jak zakładam, pochodzi ze skanu 3D, jest to korpus poliestrowy. Powierzchnia jest "skorupą", co oznacza, że reprezentuje objętość mojego ciała, a zatem jest pusta. Chciałbym przekształcić go w korpus objętościowy, aby dodać nacięcia, które w nim robimy. Używam do tego funkcji pogrubienia, ale nic do zrobienia solidworks nie chce pogrubić go o więcej niż 0,5mm. Przeczytałem w pomocy solidworks, że była funkcja tworzenia bryły z zamkniętej objętości ale jej nie widzę, próbowałem zamknąć powierzchnię (jest otwarta na dole) ale nic się nie zmienia nawet po zszyciu powierzchni.
Lucas: Udało mi się zamknąć objętość za pomocą narzędzia do wypełniania powierzchni, ale nawet zamknięcie narzędzia do pogrubiania nie działa powyżej 0,5 mm, jeśli chodzi o zszytą powierzchnię, używam jej do zakończenia zamykania powierzchni, jednak opcja formy objętości jest wyszarzona...
Po pierwsze, funkcja zagęszczania na pewno nie działa ze względu na mikropromienie, które są nieprzesuwne (nie wiem, czy to słowo naprawdę istnieje...).
Więc albo próbujesz rozplątać powierzchnię krok po kroku, jeśli nie jest to możliwe za jednym razem, a następnie tworzysz kontury i zamykasz objętość.
Lub, jeśli jest to tylko cięcie otworów (przednia szyba, okno itp.), równie dobrze możesz, jak mówi Lucas, użyć "ogranicz powierzchnię".
Najtrudniej będzie znaleźć idealny kąt, a tym samym płaszczyznę, aby skutecznie zwymiarować cięcie.
Wreszcie, "utwórz objętość z powierzchni" istnieje w SW, ale tylko w przypadku korzystania z innej funkcji, takiej jak "zszyj powierzchnie, wypełnioną powierzchnię itp.").
Bez żadnej wcześniejszej modyfikacji nie da się przekształcić prostej powierzchni w zamkniętą bryłę (z wyjątkiem pogrubienia, ale nadal musi działać).
Próbuję niecodziennego ujęcia, które wydaje mi się, że zrozumiałem.
Jeśli chodzi o zachowanie tylko jednej skóry to próbowałem i naprawiłem powierzchnię z funkcją szycia ale mam ten sam problem z pogrubieniem większym niż 0,5mm
Teraz, gdy widzę twoją część, rozumiem trochę bardziej twój problem
Jeśli twoja część jest symetryczna, przytnij ją na 2 i utwórz płaszczyznę osiową
Wykonaj przesunięcie powierzchni na zewnątrz o x mm, co pozwoli Ci lepiej dostrzec defekty ciągłości powierzchni
Weź kontur swojej części na szkicu, który znajduje się na osi, aby uzyskać sylwetkę swojej części, a jeśli wcześniej wypełnisz otwory w oknach, otrzymasz solidną bryłę
(Uważaj, aby sprawdzić, czy kąty gięcia są mniejsze niż 90°)
na którym można wykonać wszystkie powierzchnie za pomocą inter offsetu i pracować według własnego uznania
Czy nie byłoby łatwiej stworzyć większą objętość i przyciąć ją po powierzchni? Nie widziałem tej części, ale może być do rozważenia
Pozdrowienia
Bastien
Masz powierzchnie wewnętrzne i zewnętrzne, więc nie ma potrzeby gęstnienia.
Aby to osiągnąć, należy wykonać kilka kluczowych kroków:
Zdiagnozuj import powierzchni, aby skorygować niewielkie wady ciągłości powierzchni.
Umieść opcję, aby "otwarte" krawędzie powierzchni były w innym kolorze, aby zobaczyć obszary do poprawienia (tutaj w Twoim przypadku: patrz zdjęcie w następnym poście)
Wycinanie części w symetrii
Przesuń powierzchnie, które mają być poprawione (zewnętrzne i wewnętrzne) do 0 i zszyj je z powrotem z nieco większą tolerancją (w moim przypadku 0,01)
Wymiana starych powierzchni na nowe
Tworzenie płaskiej powierzchni z zachowaniem symetrii