Witam
Staram się stworzyć złożony tom.
W tym celu stworzyłem 3 szkice przedstawiające różne profile w płaszczyźnie przedniej, górnej i prawej.
W załączeniu zrzut ekranu z tego, co zrobiłem.
Czy istnieje sposób w SolidWorks, aby utworzyć żądaną objętość za pomocą tych 3 szkiców?
W przeciwnym razie, jak mogę zabrać się za tworzenie tego tomu?
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
volume_3_esquisses.png
Witam
a priori jest to osiągalne bez problemu dzięki funkcji wygładzania ... Z drugiej strony zobaczmy, czy wygładzanie nie będzie wymagało posiadania jednej (lub nawet kilku) krzywej prowadzącej, aby opanować kształt wygładzenia inaczej niż za pomocą profili.
Witam
Możesz użyć starej, dobrej metody powierzchniowej...
Jeśli przejdziesz do podstawowych samouczków SolidWorks, wyjaśnią Ci one jak to zrobić trochę jak w przypadku modelowania 3D ze zdjęć...
Jest to stosunkowo proste, ale musisz uzbroić się w cierpliwość:
- Używasz splajnów lub linii, aby podążać za konturem szkicu, a następnie zmieniasz płaszczyznę, aby kontynuować splajn/linię na innym konturze
- i tak dalej.
W końcu otrzymujesz wiele powierzchni, do których możesz dodać grubość.
Powodzenia.
Witam
Myślę, że będziesz miał problem ze swoim szkicem na "niecodziennym górnym ujęciu". Fakt, że oprócz zamkniętego profilu jesteś liniami prostymi.
Bastien
Romain: Dzięki za informacje na razie szukam samouczka. Jeśli wiesz, gdzie to jest, czy mógłbyś wysłać mi link STP?
Bastien: dziękuję, zauważyłem to zaraz po tym, jak mi odpowiedziałeś i po prostu to zmieniłem.
Jeśli może ci to pomóc w odpowiedzi, załączam plan utworu, który mam wykonać.
Część obrotowa jest łatwa do wykonania, to z czym mam problem to dolna część.
plan_bouton.png
Dla mnie dolna część tak naprawdę nie ma problemu, z wyjątkiem niezwymiarowanego obszaru (patrz małe okrągłe kółko w pliku połączeń), w przeciwnym razie dla części trójkątnej jest to tylko promień (patrz owal).
Czy sprawdziłeś, czy nie możesz pobrać modelu na traceparts?
może istnieć!!
Bastien
forme_1.jpg
Witam
Dla samouczka jest on dostępny z SolidWorks:
- W pasku u góry kliknij na "?"
- kliknąć na "Pomoc SolidWorks"
Tam pojawi się okno.
W widoku drzewa po lewej stronie tego okna:
- Kliknij na "Części i funkcje"
- Kliknij "Funkcje"
- Kliknij "Powierzchnia"
- Kliknij "Cechy powierzchni"
Mam nadzieję, że pomogłem.
Tak, najpierw spojrzałem na traceparts, ale nie mogłem go znaleźć.
Czy mógłbyś wyjaśnić mi bardziej szczegółowo, w jaki sposób zabrałbyś się za stworzenie dolnej części?
Nie do końca rozumiałem, co masz na myśli, mówiąc, że "to tylko promienie".
Mówiąc wprost, mam wrażenie, że niska bryła to ni mniej, ni więcej tylko piramida o prostokątnej podstawie, z promieniście rozchodzącymi się krawędziami, prawda?
Kształt w płaszczyźnie nie jest tak naprawdę geometrycznie zdefiniowany
To prawda, że nie pomyślałam o tym przy piramidzie z wakacjami na przystankach. Postaram się tak.
To bardziej zasada działania niż gotowe rozwiązanie.
Zobacz załączony plik
Bastien
forme_1.jpg
Moja piramida jest inna.
Dwie trójkątne ściany na twoim woluminie nie są równoległe do mojego.
Tak to wygląda z SolidWorks, gdy próbuję położyć urlop na krawędziach mojej piramidy...
pyramide_avec_conges.png
Wygląda na to, że to dobry wynik, Roxane, prawda ?
Na granicy, aby nie ścinać zbytnio wierzchołka piramidy, prawdopodobnie trzeba by najpierw zaokrąglić koniec przed przejściem innych świąt, ale co do reszty wydaje mi się to dość rozstrzygające.
Osobiście widzę tylko przecięcie objętości lub konstrukcję powierzchni dla tego typu rzeczy.
Zastosowanie gięcia krzywej do krzywej, tłoczenia, obramowania powierzchni/objętości...
Tak, moje dwie strony były równoległe, ale to było na zasadzie wakacji.
Myślę, że dzięki temu powinieneś uzyskać pożądany rezultat.
Bastien
Właśnie zobaczyłem, że robienie świąt na piramidzie nie działa, ponieważ powierzchnie piramidy nie są płaskie, mają promień.
Zobacz załączony obraz.
Fab, czy mógłbyś mi wyjaśnić, czym jest konstrukcja powierzchni, funkcja gięcia od krzywej do krzywej, funkcja tłoczenia i granica powierzchni/objętości?
plan_bouton_vue_face_et_cote.png
Witam
Promień wskazany w widoku po prawej stronie ostatniego obrazu odpowiada cylindrycznej części widoku, która kończy się głowicą powłoki.
Twoja piramida ma równoległe boki, możesz zobaczyć pionowe linie na tym samym widoku.
Witam
Z mojej strony, tylko z wytłaczaniem, podniesieniem materiału i promieniem jest to możliwe!
Obraz Vior w załączeniu.
Jeśli chcesz plik, mam go w SW 2013.
@+
bouton.jpg
2 polubienia
Wielkie podziękowania dla Coyote'a, dzięki któremu (prawie) udało mi się wykonać swój kawałek (co możecie zobaczyć na załączonym obrazku)
Jeszcze kilka zmian i będzie idealnie!
Dziękuję również wszystkim, którzy mi pomogli!!
plan_bouton_presque_reussit.png