Tworzenie animacji w solidworks

Cze wszystkim

Przydałaby mi się mała pomoc. Mam tylko niewielkie doświadczenie w solidworks i mam trudności z animowaniem mojego złożenia.

Aby lepiej zrozumieć mój problem, załączam zdjęcie mojego montażu.

Chciałbym, aby moje wiadro pokazane na zielono podążało za trajektorią mojego kawałka w kolorze pomarańczowym.

Animacja pozwoli mi dowiedzieć się, czy wiadro będzie w stanie dobrze przejść i nie utknie.

Z góry dziękuję za cenne rady

ret_godet.jpg
1 polubienie

Utwórz szkic na osi swojej podkowy na tej samej płaszczyźnie, co niski poziom twojego zielonego elementu Ten szkic powinien przebiegać przez szarą oś elementów i aż do końca

Czerwona linia na moim obrazie

Na swoim zielonym elemencie utwórz szkic w dolnym widoku na osi niebieskiej linii

Na tej osi umieszczasz 2 punkty, po 1 na każdym końcu niebieskiego krzyżyka

Od Ciebie zależy, czy ograniczysz każdy krzyżyk do czerwonej linii

Po swobodnym ruchu powinien być w stanie wykonać jazdę, jeśli jesteś w zespole

Ale na pierwszy rzut oka trzeba się czołgać

@+ ;-)

6 polubień

Witam

Po prawidłowym związaniu zgodnie z metodą GT22 umieść część w punkcie początkowym, przesuń pasek czasu (pomarańczowy) ex 2s i przesuń część o stałą odległość z żądaną prędkością. Powtarzaj to ćwiczenie w regularnych odstępach czasu (np. 6 razy) aż do końca pociągnięcia. Umieszczaj klucze za każdym razem, gdy się poruszasz, aby kontrolować położenie obrabianego przedmiotu.

Przed odtworzeniem animacji kliknij ikonę, która wygląda jak kalkulator, aby obliczyć animację.

3 polubienia

Przede wszystkim dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź.

Starałem się podążać za metodą ograniczeń GT22

Niestety jest to dla mnie skomplikowane, stworzyłem szkic w odniesieniu do osi podkowy i nie wiem jak zrobić resztę.

W jaki sposób należy ograniczyć utworzony szkic do czerwonej linii wizualizacji?

Zauważyłem, że istnieje całkowicie ograniczona funkcja szkicowania, czy powinienem użyć tej?

W końcu stworzyłem szkic w złożeniu, czy jest jakiś szczególny problem?

Zadbałem również o to, aby zrobić rozeznanie w innych pozycjach i zapoznać się z oferowanymi samouczkami.

Dziękujemy za podzielenie się swoją wiedzą.

Musisz użyć wiązania trajektorii, w zaawansowanych wiązaniach i związać 1. punkt ze szkicem i zrobić to samo dla 2. punktu

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź sbadenis

Utknąłem na wyborze trajektorii, stworzyłem szkic i umieściłem linie konstrukcyjne, do których wykorzystam trajektorię zielonego wiadra. (ale nie mogę ich wybrać)

Czy mam dobry start?

Przepraszam za brak doświadczenia :p

screen_.jpg
1 polubienie

Witam

Możesz utworzyć szkic ścieżki w pomarańczowym pomieszczeniu na płaszczyźnie równoległej do zielonego pokoju i przekształcić elementy konturów ścieżki, a następnie użyć funkcji przesunięcia, aby ustawić ścieżkę w środku ścieżki.

1 polubienie

Wyświetlanie załączonych plików

Pudełko

Podkowa

i montaż

boite_oxsyy.sldprt
1 polubienie

ele podkowa

piece1_fer_a_cheval_oxsyy.sldprt
1 polubienie

Montaż

W zestawie wystarczy kliknąć na pudełko i przesunąć je myszką

Teraz masz wszystkie części, zespoły 

i widoki

Więc powinieneś tam dotrzeć, wydaje mi się

@+ ;-)

assemblage1fer_a_cheval_oxsyy.sldasm
1 polubienie

Obejrzyj wideo

https://photos.google.com/search/_tv_Vid%C3%A9os/photo/AF1QipPGwTCYzSulujt2w55-Sph_4kquleq9EpoTlkC9

@+ ;-)

1 polubienie