Tworzenie warunku w sparametryzowanej części

Cze wszystkim

Obecnie tworzę konfigurowalne części w solidworks.

Muszę stworzyć warunek, aby móc utworzyć lub nie mój model. 

Konkretnie chcę stworzyć pomieszczenie (patrz zdjęcie), które zależy od szerokości i średniego promienia (przechodzącego przez środek szerokości). Chcę, aby mój promień wewnętrzny był nie mniejszy niż 200 mm. 

Czy macie dla mnie rozwiązanie, aby utworzyć blok w przypadku wartości poniżej 200? 

Z góry dziękuję

Witam

Dlaczego nie utworzyć części opartej na rodzinie części za pomocą menu rozwijanego, które zaczyna się tylko od 200.so niemożliwe jest wpisanie niższej wartości.

Niech moc będzie z tobą

1 polubienie

Witaj ogaillard

Polecam zapoznać się z darmowym modułem SOLIDWORKS o nazwie DriveWorks Xpress

http://www.driveworks.co.uk/products/driveworksxpress/

Wystarczy, że wypełnisz czeki w formularzu, a Twoja część zostanie wygenerowana automatycznie.

Interesujące dla Ciebie jest to, że możesz ustawić minimalne i maksymalne wartości w swoich formularzach

3 polubienia

Zawsze możesz dodać czujnik, który wyświetla alert, gdy wartość jest mniejsza niż 200 mm

capteur.png
2 polubienia

Lub znowu, umieść równanie ze wzorem, który usuwa ciało, gdy szanse są poniżej 200

Nie chcę rodziny części.

Nie zajrzałem jeszcze zbytnio do driveworku, ponieważ jeszcze nie wymyśliłem, jak go używać, ale myślę, że może to być dobre narzędzie. Jeśli masz dobry samouczek lub przykład, który możesz mi wysłać, jestem zainteresowany

Czujnik jest ciekawy, gdzie możemy go znaleźć?

Dlaczego nie ma rodziny pokoi? Naprawdę interesujące jest połączenie SolidWorks z funkcjami Excela.

Na jakiej wersji oprogramowania jesteś?

Niech moc będzie z tobą

Bo mam "nieskończone" możliwości dla utworów, które tworzę 

Chyba, że uda Ci się połączyć Excela z solidworks, aby stworzyć konfigurowalną część, ale z tego co rozumiem ten interfejs już nie istnieje. 

Jestem na SW 2015

Możesz z nim korzystać z konfiguratora Publisher, możesz wykonać  tyle konfiguracji, ile chcesz, z możliwością umieszczenia filtrów zabraniających minimalnego promienia mniejszego niż 200.

Niech Moc będzie z wami.

W drzewie tworzenia kliknij prawym przyciskiem myszy czujnik i dodaj czujnik

capture.jpg
2 polubienia

Najlepszą rzeczą dla tego rodzaju pokoju jest kwestionariusz właściwości, który wypełniasz, aby zmienić swój pokój.

To najlepsze rozwiązanie dla małych kawałków tego rodzaju

Bart, Jak utworzyć ten kwestionariusz? 

Wydaje mi się to również bardzo interesujące i bardziej praktyczne niż zmienne w "Równaniu"

Witam

Oczywiście niestandardowe właściwości części...

2 polubienia

Cóż, przepraszam, ale najbardziej przejrzysty samouczek jesttutaj....

Zrobię na ten temat samouczek na Lynkoa

2 polubienia

W 99% przypadków nie używam równań w SW. (Ja wolę i łatwiej jest używać relacji (odpowiedników równań) w szkicowaniu pociągnięciami, bardziej rzetelnie, szybciej, dobrze rekonstruuje).

Ale w twoim przypadku może się zdarzyć, że równanie według wzoru, pozwala odczytać typowany wymiar, a następnie obliczyć inny (szkicując), a nie równanie, jeśli wartość jest mniejsza niż 200, używamy wartości, jeśli jest większa niż 200, używamy 200 max.

Witam

wielki samouczek Bart☺! Czy można sterować konfiguracjami z tymi właściwościami niestandardowymi?

1 polubienie

Tak a.leblanc, możesz wybrać w swoich formularzach dla wszystkich konfiguracji lub specyficznych dla konfiguracji.

Czy o to właśnie pytałeś?

Zasadniczo jest to uproszczona praca napędowa, bez automatyzmu mep itp.

1 polubienie

Myślę, że dzięki temu kwestionariuszowi i czujnikom będę w stanie wykonać czystą pracę. 

Dziękuję

1 polubienie

Czy mogę wybrać konfigurację z tym kwestionariuszem? Ponieważ będę musiał wybrać element podstawowy lub symetryczny