Tworzenie listy w polu Wartość właściwości niestandardowej / Wyrażenie tekstowe

Witam

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy możliwe jest utworzenie domyślnej listy w modelu pomieszczenia w kolumnie Wartość tekstowa / Wyrażenie właściwości niestandardowych?
A może możemy działać bezpośrednio na pliku tekstowym?

Z góry dziękuję
Miłego dnia

I tak, i nie... Nie wierzę, że jest to możliwe bezpośrednio w nieruchomościach. Ale jeśli przestudiujesz formularze, powinieneś znaleźć to, czego szukasz

SolidWorks: Edytor formularzy właściwości - CALAMEO Downloader

Edit: może od tego zaczynamy, to możliwe. Spróbować

Dodawanie właściwości do listy domyślnych właściwości niestandardowych SOLIDWORKS (javelin-tech.com)
Zwłaszcza podczas prób do spektaklu Cost... Powinieneś być w stanie zrobić to samo dla nieruchomości, która Cię interesuje
image

2 polubienia

Witam
Drugie rozwiązanie zaproponowane przez @coin37coin pozwala jedynie na dodanie właściwości do listy przedstawionej w polu "Nazwa nieruchomości".
W przypadku drugiego musielibyśmy przetestować.
W przeciwnym razie pole "Wartość tekstowa/Wyrażenie" jest obsługiwane przez standardowe dane oprogramowania, takie jak masa, objętość, gęstość itp. i zmiennych globalnych. ( Dodawanie właściwości - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS)
Moim zdaniem powinniśmy zatem stworzyć szablon dokumentu z pożądanymi zmiennymi globalnymi i tym samym mieć je na proponowanej liście rozwijanej.
Nie wydaje mi się, aby istniał plik txt, który pozwalałby na modyfikację tej listy (prawdopodobnie w DLL lub zakodowany na stałe w kodzie SW).
Edytor formularzy to inny sposób, ale osobiście go nie używam, ponieważ jesteśmy w skarbcu PDM.
Ostatni pomysł, wstępnie skonfiguruj wszystko w szablonie dokumentu, jeśli jest to wykonalne (wszystko zależy od tego, kto powinien być wyświetlany w tym polu)

3 polubienia

Tylko dla mojej kultury @Cyril_f : dlaczego nie możesz używać edytora formularzy z przechowaniem PDM?

Witam;

Edytor właściwości zawarty w solidworks jest już w stanie zaoferować tego rodzaju listę:
Zobaczyć
https://help.solidworks.com/2022/french/SolidWorks/oh_propertytabbuilder/t_property_tab_builder_list_group_control.htm?id=f139f6c8a9494ae4bcced4b29cf62788#Pg0

W połączeniu z odpowiedzią pana @coin37coin powinno to załatwić sprawę...

Kluczem jest zapisanie zmian bezpośrednio w szablonach dokumentów.

https://help.solidworks.com/2022/french/solidworks/OH_PropertyTabBuilder/c_Property_Tab_Builder_Overview.htm

Mogę tylko doradzić, abyś zmienił lokalizację pliku "properties.txt"
a także szablony dokumentów i wykonanie kopii zapasowej w celu zapewnienia bezpieczeństwa przed jakimikolwiek zmianami.
nie zapominając o zmianie "Lokalizacja pliku w opcjach Solidworks.

Pozdrowienia.

3 polubienia

Nie używam go tylko dlatego, że istnieje mapa danych z metadanymi, która spełnia swoje zadanie.

1 polubienie