Witam
Muszę utworzyć część w zespole
Czy możesz mi pomóc?
Witam
Muszę utworzyć część w zespole
Czy możesz mi pomóc?
Witam
Twoje pytanie jest trochę podstawą oprogramowania, więc nie wahaj się zajrzeć do samouczków solidworks, aby to zrobić.
Dla Twojego konkretnego przypadku masz 2 rozwiązania.
1- Tworzysz swoją część jako część, którą następnie wstawiasz do swojego zespołu i ustawiasz tak, jak chcesz, jeśli jest to pierwsza część, zostanie ona naprawiona (zamrożona, jeśli wolisz), w tym celu kliknij prawym przyciskiem myszy swoją część (w drzewie) i masz ją zwolnioną.
W takim przypadku będziesz mieć 2 pliki, 1 dla montażu i jeden dla Twojej części.
2- Możesz wstawić część bezpośrednio do zespołu za pomocą menu Wstaw / Komponent / Nowa część... Jest to ta sama zasada, co w przypadku pierwszej części, z tą różnicą, że część, o której mowa, jest tworzona bezpośrednio w Twoim zespole, tzn. jest wirtualna i nie ma własnego pliku.
Zaletą jest to, że masz tylko jeden plik, ten z twojego zestawu.
W twoim przypadku warto pobożnie pracować w przypadku 1. Stwórz swoje części, a następnie stwórz zespół, a nie na odwrót.
Uwaga: w przypadku istniejącej części, jak w 1, w momencie jej wstawiania możemy w razie potrzeby uczynić ją wirtualną.
Witam
Pozdrowienia
TAK!
Można to zrobić na dwa sposoby: albo tworzy się część bezpośrednio w istniejącym zespole, albo tworzy się część poza zespołem, a następnie wstawia się ją do zespołu po jego zakończeniu.
Pierwszy sposób ma zalety, ale wymaga bardzo, bardzo dobrej znajomości Solidworks.
Drugi jest łatwiejszy do wykonania poza zespołem, ponieważ wstawianie i instalowanie ograniczeń montażowych jest bardzo łatwe.
Ale mam wrażenie, że Twój problem leży gdzie indziej, prawda?
Czy wiesz, jak stworzyć mniej lub bardziej złożoną część poza montażem?
Pozdrowienia
Przeklęty!!! grillowane przez @FUZ3D i @d.roger
@zozo witaj ;) W tym miejscu problem z systemem oznaczania czasem postów, nie używa daty walidacji postu, ale tej, w której zacząłeś odpowiadać, przynajmniej takie mam wrażenie.
Albo problem rzeczywiście leży gdzie indziej, ale mam wrażenie, że jest to raczej osoba, która nie ma podstawowego przeszkolenia z oprogramowania. I że w obu przypadkach pomożemy najlepiej jak potrafimy ;)
W razie potrzeby można również zapisać złożenie jako część (część) podczas tworzenia części w pliku wieloobiektowym. Z drugiej strony, nie należy umieszczać relacji między obiektami, aby móc je później usunąć (wymazać), a następnie wstawić swoją część do złożenia. Ta metoda może pomóc w zwymiarowaniu części spośród innych w zespole. To nadal majsterkowanie, ale dla początkującego unika plątania się w różne poziomy w montażu.
Dziękuję za wszystkie sugestie, wybrałem FUZ3D, drugie rozwiązanie.