Witam, chciałbym po prostu wykonać część z blachy o grubości 0,2 mm, która nawija się w stożek (tutaj bardzo lekkie nachylenie). W tym celu użyłem funkcji " Składanie przejściowe ". Kiedy kładę go płasko, działa. Do tego chciałbym dodać sztywne części, równomiernie rozłożone, o grubości 0,8mm (jest to modelowanie elastycznej sztywnej płytki elektronicznej). Problem polega na tym, że kiedy dodaję te sztywne części, znikają, gdy kładę część płasko. Majsterkując (składając ręcznie kilka arkuszy metalu, z których każdy zawiera część elastyczną i część sztywną), udaje mi się to zrobić, ale naprawdę nie jest to czyste. Chciałbym mieć możliwość łatwej zmiany liczby sztywnych części, szerokości sztywnej części i szerokości elastycznej części, bez konieczności ponownego wykonywania całego montażu. Załączam zdjęcia. Jeden ma kształt (pełne koło w stożku). Drugi jest spłaszczony (otwarty okrąg). Z góry dziękuję za pomoc.
Jeśli dobrze rozumiem, dlaczego (aby uzyskać rozwój płytki elektronicznej) ... Nadal mam wątpliwości, czy aby to zrobić, trzeba przejść przez funkcję blachy.
Rzeczywiście, aby wykonać rozkładanie, wykorzystuje współczynnik K i/lub wartość straty przy składaniu, które zależą od maszyny do składania (której tutaj nie będziesz)
A dodatkowo wprowadzasz czynnik 3-ciowy ze stożkiem
Biorąc to pod uwagę, niekoniecznie mam ci do zaoferowania rozwiązanie. Oprócz rysowania go zgodnie z wytłaczaniem i samodzielnego wykonywania obliczeń. Ale nie sądzę, że to jest to, czego szukasz?
W przypadku rozłożenia stożka fałda przejściowa jest dobrym początkiem...
Gdzie utknie: różnica grubości spowodowana dodaniem "sztywnych" części. SW nie wie, jak rozłożyć blachę, jeśli występuje różnica w grubości na osi zagięcia. W przypadku zagięcia przejściowego cała powierzchnia jest traktowana jako oś składania! To niemożliwe.
Kilka razy, kiedy musiałem narysować ten styl, postępowałem tak:
Tworzenie 2 konfiguracji
w pierwszym jest aktywna złożona część + "dodatkowe grubości" (wizualizacja żądanej części)
W drugim dodatkowe grubości są "usuwane", część jest rozkładana (przez funkcję rozłożenia, a nie przez stan rozłożony = duża różnica!), a dodatkowe grubości są ponownie rysowane.
Jest to trochę kłopotliwe w konfiguracji, ale działa...
@coin37coin Tak, zgadzam się, że funkcja blachy na pewno nie jest idealna, ale w zupełności wystarcza do tego, co chcę zrobić.
@A_R Moja wersja solidworks jest zbyt stara, aby otworzyć część
@a_eriaud niestety funkcja " rozłóż " nie działa w przypadku " fałd przejściowych ".
Utworzyłem część łuku o grubości 0,2 złożonej, 0,2 rozłożonej, 0,8 sztywnej i stworzyłem zespół z okrągłym powtórzeniem, aby mieć złożoną część, a rozłożone części złożyłem ręcznie, aby uzyskać rozwinięty stan gięcia. Będzie. Będę musiał przez to przejść. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedzi!