Utwórz część arkusza blachy, zwiniętą w stożek, ze zwykłymi sztywnymi częściami i bądź w stanie ją rozłożyć

Witam, chciałbym po prostu wykonać część z blachy o grubości 0,2 mm, która nawija się w stożek (tutaj bardzo lekkie nachylenie). W tym celu użyłem funkcji " Składanie przejściowe ". Kiedy kładę go płasko, działa. Do tego chciałbym dodać sztywne części, równomiernie rozłożone, o grubości 0,8mm (jest to modelowanie elastycznej sztywnej płytki elektronicznej). Problem polega na tym, że kiedy dodaję te sztywne części, znikają, gdy kładę część płasko. Majsterkując (składając ręcznie kilka arkuszy metalu, z których każdy zawiera część elastyczną i część sztywną), udaje mi się to zrobić, ale naprawdę nie jest to czyste. Chciałbym mieć możliwość łatwej zmiany liczby sztywnych części, szerokości sztywnej części i szerokości elastycznej części, bez konieczności ponownego wykonywania całego montażu. Załączam zdjęcia. Jeden ma kształt (pełne koło w stożku). Drugi jest spłaszczony (otwarty okrąg). Z góry dziękuję za pomoc.

Damien

Witam

W której wersji jesteś i czy możesz opublikować swoje pliki, aby je zobaczyć?

1 polubienie

Jeśli dobrze rozumiem, dlaczego (aby uzyskać rozwój płytki elektronicznej) ... Nadal mam wątpliwości, czy aby to zrobić, trzeba przejść przez funkcję blachy.

Rzeczywiście, aby wykonać rozkładanie, wykorzystuje współczynnik K i/lub wartość straty przy składaniu, które zależą od maszyny do składania (której tutaj nie będziesz)

A dodatkowo wprowadzasz czynnik 3-ciowy ze stożkiem

Biorąc to pod uwagę, niekoniecznie mam ci do zaoferowania rozwiązanie. Oprócz rysowania go zgodnie z wytłaczaniem i samodzielnego wykonywania obliczeń. Ale nie sądzę, że to jest to, czego szukasz?

1 polubienie

Witaj damien.limousin,

Myślę, że nie da się wszystkiego rozłożyć, oto stożkowa część blaszana, którą można zademonstrować.
Powodzenia.
@+.
AR.
Pozycja1.SLDPRT (257.1 KB)

1 polubienie

Witam

W przypadku rozłożenia stożka fałda przejściowa jest dobrym początkiem...

Gdzie utknie: różnica grubości spowodowana dodaniem "sztywnych" części.
SW nie wie, jak rozłożyć blachę, jeśli występuje różnica w grubości na osi zagięcia.
W przypadku zagięcia przejściowego cała powierzchnia jest traktowana jako oś składania! To niemożliwe.

Kilka razy, kiedy musiałem narysować ten styl, postępowałem tak:

• Tworzenie 2 konfiguracji
  • w pierwszym jest aktywna złożona część + "dodatkowe grubości" (wizualizacja żądanej części)
  • W drugim dodatkowe grubości są "usuwane", część jest rozkładana (przez funkcję rozłożenia, a nie przez stan rozłożony = duża różnica!), a dodatkowe grubości są ponownie rysowane.

Jest to trochę kłopotliwe w konfiguracji, ale działa...

Powodzenia.

3 polubienia

@ac_cobra_427 Moja wersja solidworks: 2021 SP3

@coin37coin Tak, zgadzam się, że funkcja blachy na pewno nie jest idealna, ale w zupełności wystarcza do tego, co chcę zrobić.

@A_R Moja wersja solidworks jest zbyt stara, aby otworzyć część

@a_eriaud niestety funkcja " rozłóż " nie działa w przypadku " fałd przejściowych ".

Utworzyłem część łuku o grubości 0,2 złożonej, 0,2 rozłożonej, 0,8 sztywnej i stworzyłem zespół z okrągłym powtórzeniem, aby mieć złożoną część, a rozłożone części złożyłem ręcznie, aby uzyskać rozwinięty stan gięcia. Będzie. Będę musiał przez to przejść. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedzi! :slight_smile:

Dla funkcji rozłożenia na zagięciach przejścia należy wybrać krawędź:

Następnie wypisz fałdy i jest płasko...

Prawdą jest, że jeśli szukamy " stałej twarzy" na stożku, będziemy się przez chwilę obracać :face_with_spiral_eyes:

4 polubienia

O tak, idealnie! Powinno to nieco uprościć sprawę. Dziękuję!

1 polubienie