Utworzyć powtórzenie funkcji, jadąc odległość + kąt?

Witam 

Chcę stworzyć powtórzenie szkicu małego wytłoczenia na pustym szorstkim terenie, kierując powtórzenie wzdłuż odległości Z i kąta.

Mogę wykonać powtórzenie za pomocą "Powtórzenia sterowanego krzywą", ale nie kontroluję odległości za pomocą osi Z, a także kąta.

Widziałem podobną prośbę na Grabcad , ale wyjaśnienie pochodzi z PTC Creo i nie mogę jej przepisać na SW 2016.

Czy ktoś ma rozwiązanie?

Z góry dzięki,

Pozdrowienia.

1 polubienie

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/les-repetitions-avec-solidworks-avril-2015

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/les-repetitions-sous-solidworks

oto już 2 filmiki z prób SW

Miłego dnia @+

1 polubienie

Witam 

Oglądałem twoje filmy, doskonale wyjaśniają wszystkie funkcje powtarzania, ale nie widziałem połączonego użycia powtórzenia napędzającego ruch pod kątem. A może coś przeoczyłem?

Po prostu chcę zrobić powtórzenie liniowe + kołowe w tym samym czasie z kontrolą przemieszczenia na osi + kąt.

Być może przegapiłem coś w twoich filmach, ale nie znalazłem przykładu, który odnosi się do mojej prośby...

Dziękuję.

Witam

Czy możesz umieścić szkic tego, czego chcesz?

Niech moc będzie z tobą

Wygląda jak spirala lub cylinder.

Jeśli jest to cylinder, musisz wykonać 2 kolejne powtórzenia.
Jeśli jest to helikoida, sprawa jest bardziej skomplikowana.

Witam

Jak pokazano na zrzucie, ruch w translacji + obrót wokół walca.

2016-10-13_133949.jpg
1 polubienie

Zobacz także ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/solidworks-et-les-repetitions-avec-arrete-circulaire-juillet-2014

Powinien lepiej odpowiedzieć na temat

Dziękuję gt22, te dwie funkcje tworzą parę tak, ale chcę wykonać tę czynność w połączeniu, powtórzenie podążając za śmigłem, opanowując odległość na osi i kąt na osi, jak również.

Jest to rzeczywiście kombinacja powtórzeń liniowych + kołowych, ale nie chcę zatrzymywać wszystkiego, co dla mnie tworzy, interesuje mnie tylko ruch funkcji.

Oto kolejny wykres, który może być bardziej szczegółowy:

Udaje mi się zrobić to, czego szukam z powtórzeniami na krzywą, ale nie kontroluję idealnie kąta i przemieszczenia wzdłuż osi obrotu.

2016-10-13_143233.jpg

Oto kolejny wykres, który może być bardziej szczegółowy:

Udaje mi się zrobić to, czego szukam z powtórzeniami na krzywą, ale nie kontroluję idealnie kąta i przemieszczenia wzdłuż osi obrotu.

2016-10-13_143233.jpg

Witam

Dlaczego nie pracujesz w odstępach co 10 mm, w ten sposób możesz uzyskać rozkłady liniowe 20 mm (mierzysz z),  a następnie obroty o 20 ° / plasterek  (mierzysz kąt), na końcu łączysz ciała i gra się Toure.

Niech moc będzie z wami.

2 polubienia

Świetnie, bardzo głupie, ale trzeba było o tym pomyśleć! 

Zobaczę jak to będzie wyglądało i tu wrócę.

(Przepraszamy, ale prosta funkcja nie pozwala zrobić tego szybciej).

Na pewno jest jakieś rozwiązanie, ale teraz jestem opancerzony i nie mam zbyt wiele czasu.

Niech moc będzie z tobą

2 polubienia

solucja, jeśli Ci się spodoba ;-)

Za pomocą narzędzia Curve Repeat Tool powinieneś tam dotrzeć po tym, jak będziesz musiał znać swoją odległość, którą można zmierzyć za pomocą kąta 

Wiedząc, że masz 360 stopni na iglicy, łatwo wydedukować liczbę wystąpień

Zobacz, jakie są ograniczenia związane z usuwaniem materiału i jak postępować ;-)

@+ ;-)

patrz plik SW 2012

piece_remyd.sldprt
1 polubienie