Stwórz objętość wokół rur wymiennika ciepła

Cze wszystkim
Jestem nowy na tym forum i przychodzę z pytaniem, którego nie mogę rozwiązać... Modeluję wymiennik ciepła woda/powietrze metodą CFD na SolidWorks. Część wodna poszła dobrze. Wymodelowałem wszystkie moje lampy z kolektorami i teraz muszę zrobić część z gorącym powietrzem (w teorii bardzo proste!). Aby to zrobić, myślałem o zrobieniu pudełka wokół rurek, a następnie odjęciu, aby utrzymać w części powietrznej tylko pudełko bez rurek. Niestety, rurki są puste, gdy robię odejmowanie, usuwam z mojego "airboxa" tylko grubość rurek, ale wnętrze rurek jest zachowane... Mówiąc prościej, muszę wytłumaczyć SolidWorks, aby zrobić objętość wokół rur. Czy masz jakiś pomysł, jak to zrobić?

Bardzo dziękuję za pomoc
Kamień

Witam @lechevalierp

Miło mi powitać Cię na forum.
Mam nadzieję, że pomożemy Ci rozwiązać kilka problemów.

W Twoim przypadku proponuję prostą i nieco zgrubną metodę.
W przypadku swoich rur wykonujesz wewnętrzne wytłaczanie do rury (tak jakbyś robił przeciągnięcie), ponieważ domyślam się, że twoje rury nie są proste, a kiedy kończysz wykonywać obliczenia, po prostu usuwasz wytłaczanie, pozostawiając je w drzewie tworzenia, abyś mógł go ponownie użyć, jak chcesz.

Zakładam, że do tej pory korzystałeś z tego rodzaju metody

Ale jeśli twoja rurka jest złożona, moja metoda może nie być wystarczająco dokładna, dlatego sugeruję, abyś przyjrzał się tej metodzie
https://www.avenao.com/volume-interne-solidworks/

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam
Bardzo dziękujemy za Twoją opinię! Zajmę się tym!

Pozdrowienia
Kamień

Witam

Wygląda na to, że wykonałeś dużo pracy.
Pozostaje  tylko usunąć wnętrze rurek.
Logicznie rzecz biorąc, te wnętrza są z pewnością odrębnymi bryłami. Jeśli tak, po prostu użyj funkcji " usuń / zachowaj treść ".

Wskazówka, aby wybrać te obiekty: przejdź przez część ciała drzewa tworzenia. Normalnie funkcja, która utworzyła twój wolumin również utworzyła x wewnątrz tub: po prostu ukryj objętość, którą chcesz zachować i wybierz wszystkie inne obiekty o tej samej nazwie funkcji.
image

2 polubienia