Aliasowanie krzywej na rysunku

Mam rysunek przedstawiający wyciągniętą powierzchnię, której szkic jest splajnem dopasowanym do 2 linii połączonych zaokrągleniem 10 mm.

Mój problem polega na tym, że na moim rysunku promień 10 mm wydaje się rozdrobniony na 2 segmenty (niedopuszczalne jest pozostawienie tego w ten sposób, plan dla klienta). Nie mogę rozgryźć, skąd bierze się problem, w 3D prawie nie jest krenelaż.

W załączeniu znajduje się widok rysunku i konfiguracji slddrw oraz poniżej 3d (sldprt) i jego konfiguracji.

Z góry dziękuję

screenshot428.jpg

Witam

Jeśli jest to naprawdę pilne, zawsze istnieje możliwość majstrowania przy tym!

Wykonaj filet z krenelażem i ponownie narysuj nad nim ładny łuk.

Ani widzianej, ani znanej!

Fred.

1 polubienie
Witam Zmniejszając odchylenie lub zaznaczając pole, poprawa jakości krzywej niczego nie zmienia? A widok jest w wysokiej jakości?
1 polubienie

Cześć @ Benoit 

A jeśli ustawisz swoją przewodową rozdzielczość na maksimum

i Twoje odchylenie do minimum

i poprawić jakość krzywej, stosując wyższy poziom

jest to typowy problem, który znajdujemy w SW dla zegarmistrzostwa

Po testach mówimy

Dziękuję 

@+ ...........................

1 polubienie

Testy wykonane z następującymi parametrami (patrz zdjęcie) na slddrw. To niczego nie zmienia! :/

"Wysoka jakość" jest dostępna tylko dla reprezentacji gwintów (jestem na SW13) i jest włączona.

Edit: Jeśli zegarmistrzowie pracują z tymi samymi parametrami co ja, robiąc sloty na promieniach 10mm, to jesteśmy w złym ;D

screenshot426.jpg

Czy próbowałeś zrobić wrażenie za pomocą parametrów diff?

@+.................

1 polubienie

Możesz spróbować następujących opcji w domu:

_dans sldprt, 2 linie, a następnie zaokrąglenie 10 mm na ich przecięciu

_Sélection łańcucha, Narzędzia/Narzędzia do splajnu/ Dostosuj splajn, wartość 0.1mm

_Insertion/Powierzchnia/Ekstruzja na x mm

Pokój _Enregistrement i rysunek w skali 1:1

Jak to wygląda?

A czy podczas eksportowania do formatu PDF lub DWG masz ten sam problem?

Czy Twój klient chce tylko plan SolidWorks?

1 polubienie

@gt22 wydrukowałem to i wygląda jak na ekranie. Jeszcze ostrzejszy!

Ten plan jest przeznaczony do wydrukowania (papier lub pdf) w celach komercyjnych, aby wyjaśnić delikatną kwestię techniczną (jesteśmy w przedsprzedaży). Potrzebuję czegoś przekonującego (komercyjnego) i trwałego (ryzyko konieczności modyfikacji w locie).

Jeśli nie postawię na swoim, skorzystam z propozycji @Frédéric, ale nie jest ona najlepsza, zgadzamy się.

1 polubienie

Witam

Zrobiłem to, co mówisz: 2 pociągnięcia, potem wyjdź, a potem...

W domu wszystko pozostaje czyste, nawet na rysunku!

Jestem w 2014 roku, czy to jest przyczyna????

@+

Edit: czy możesz zrobić wskazany test i zapytać nas na poście.

Właśnie spróbowałem i nie mam problemu (jest fasetowany, ale nie tak bardzo)

Jaki jest największy rozmiar z Twojej strony? (czy SW nie ograniczyłoby facetyzacji, aby uniknąć obliczeń na dużych wymiarach)

Dlaczego warto korzystać z splajnu? Wybierz łańcuch / Wstawianie / Powierzchnię / Ekstruzja na x mm działa bezpośrednio

(albo coś mi umknęło)

1 polubienie

Dzięki narzędziu do zaokrąglania masz lepszą rozdzielczość ugięcia 

Wchodzę na 0,04604 i nie jestem na minusie

Maksymalna rozdzielczość obrazu

i co najwyżej poziom szczegółowości

@+ ...............

Cóż, tracę łacinę: powtórzyłem test, który ci zaproponowałem i nie jest on traktowany priorytetowo.

Ale dla mojego przykładu na początku, zawsze jest tak samo! :/  Zauważ, że kiedy usuwam splajn, aby wyciągnąć segmenty podstawowe, nie wygląda on już na fasetowany!. Ale naprawdę potrzebuję splajnu do moich ruchów (chyba że użyję metody takiej jak ta zaproponowana przez @frédéric, ale lubię zrozumieć, co się dzieje następnym razem!)!

Załączam sztukę i jej rysunek.

@Pascal, niczego nie przegapiłeś, przyszedłem zrobić powierzchnię na splajnie, aby móc umieścić wiązanie między punktem podzbioru na tej powierzchni. To na przerywnik filmowy.

blf_epure.zip
1 polubienie

Witam

Dziwne rozwiązanie, ale działa na twoim pliku, przełącz widok na bardziej zacieniony...

Zobacz załączony obrazek!

ombre_plus_arete.jpg
1 polubienie

Rzeczywiście, @coyote!

Problem polega na tym, że na rysunku zespołu zawierającego tę część muszę przełączyć cały widok na Ombre! Nie mogę po prostu przekazać części, która sprawia mi problemy. I to mi przeszkadza (tak, wiem, nigdy nie jestem szczęśliwa!).

Ale trop jest ciekawy! Musi być jakaś subtelność, która nam umyka!

Witam

Wygląda to na błąd, jest zgłaszany w bazie wiedzy, a ten nie jest naprawiony (status otwarty)

"Specyficzne dla pliku: zaokrąglenie powoduje wyświetlanie dodatkowych linii w widoku rysunku części o wysokiej jakości, ukryte linie usunięte/widoczne (HLR/HLV)"

https://customerportal.solidworks.com/eservice_enu/start.swe?SWECmd=InvokeMethod&SWEMethod=GotoRecord&SWEService=SWGotoRecord&ViewName=SW+All+Defects+List+customerportal+-+Search&BusObject=Product+Defect&BusComp=Product+Defect&Id=1-199L2CT&SRN=

Są też inne, wyszukując "wyświetlanie rysunku zaokrąglenia".

Witam

Innym rozwiązaniem jest przekonwertowanie widoku na szkic (jeśli jesteś w 2014 roku)!

@+

1 polubienie

@coyote

Jestem poniżej 2013 roku. Zagubione ;)

To, co mi umyka, to to, że nie jest to powtarzalne.

Jest to wyraźnie stwierdzone w błędzie SolidWorks:

"Specyficzne dla pliku: zaokrąglenie powoduje wyświetlanie dodatkowych linii w widoku rysunku części o wysokiej jakości, ukryte linie usunięte/widoczne (HLR/HLV)"

"Specyficzne dla niektórych plików: zaokrąglenie wyświetla dodatkowe  linie w wysokiej jakości, ukryte linie są widoczne lub usunięte na rysunku części".

W tej chwili nie ma rozwiązania.