Krytyka mojego szkieletu (CATIA)

Cze wszystkim

Ponieważ praktyka czyni mistrza, spróbowałem zrobić swój pierwszy szkielet z CATIA. I chciałbym poznać Twoją opinię na ten temat.

Czy to prawdziwy szkielet, czy nadal nie rozumiem, co to jest?

Czy zapomniałem o jakichś wskazówkach lub sztuczkach, które ułatwią mi życie? 

Czy jest wystarczająco dokładny (a może nawet za mały lub za mały)?

Krótko mówiąc, wszystkie porady będą mile widziane.

WYJAŚNIENIE: Chcę zrobić szkielet do złożenia (ten, który wam prezentuję) i że spróbuję później (z innymi osobami w mojej grupie) zrobić szkielety do części. 

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ju"

squelette.png
1 polubienie

W załączeniu znajduje się plik części dla osób z CATIA.

Zwróć uwagę, że ten szkielet został wykonany przy użyciu wersji V5R18.

szkielet.catpart

Witam

W zasadzie nie ma problemów, to szkielet. W każdym razie nie ma absolutnej reguły. Ma być dostosowany do Twoich potrzeb.

Niektórzy ludzie czasami wolą umieszczać znaczniki w strategicznych punktach. Oszczędza czas, ponieważ punkty orientacyjne szkieletu pokrywają się z punktami orientacyjnymi elementu, który ma być umieszczony.

Tylko uwaga, widzę, że jesteś w projekcie hybrydowym (objętość i szkielet są wymieszane, a ikona części jest żółta). Często zaleca się (lub nawet narzuca się w niektórych firmach), aby nie korzystać z tego trybu. Musisz to zmienić w opcjach lub gdy pojawi się okno "nowy pokój".

Jest to trochę podobne do twojego pomysłu na zrobienie szkieletu dla twoich części. W tym przypadku nie ma potrzeby tworzenia osobnego pliku. Wyłączając projekt hybrydowy, elementy punktowe, krawędziowe lub powierzchniowe zostaną umieszczone w "zbiorze geometrycznym" (możesz utworzyć tyle, ile chcesz w tym samym pliku catpart, aby sortować => wstawianie => zestaw geometryczny) i objętościach w bryle części (tak samo jak w przypadku zestawów geometrycznych, możesz utworzyć kilka, ale bądź ostrożny, W takim przypadku obiekty nie są ze sobą łączone. Może to być przydatne, gdy chcesz na przykład wykonać zespoły spawane).

option_conception_hybride.png
4 polubienia

Witaj Chamade,

Dziękuję za odpowiedź. O tak, nie myślałem o pomyśle o punktach orientacyjnych, nie jest tak źle.

Och, tego w ogóle nie wiem. (Zazwyczaj tego typu drobne szczegóły chciałbym znać, ponieważ mogą zrujnować pracę). Masz na myśli to, że mały bieg jest żółty, a nie zielony, prawda? 

O ile dobrze rozumiem, zbiory geometryczne są używane tylko do zawierania elementów 2D (punkt, linia itp.).

Podczas gdy części pozwolą ci tworzyć kubatury (tak jak możesz to zrobić, tworząc pokój na własną rękę).

Kolejną kwestią, jeśli utworzę wiele brył części, obiekty te nie zostaną połączone. To znaczy, że Catia rozumie, że mam ciało A, ciało B, ciało C itd., a które są różne? To dobrze łączy się z ideą zespołu składającego się z wielu różnych części, nieprawdaż? 

Być może brakuje Ci planów referencyjnych, aby przyjść i na nim polegać

ale myślę, że możesz je dodawać, jak chcesz, poprzez ewolucję swojego projektu

@+;-))

@julien_2, tak, zgadza się, masz rację.

Jeśli chodzi o korpusy części, możemy postrzegać je jako rodzaj złożenia, ale będziesz mieć tylko plik catpart. Dlatego na ogół stosuje się go tylko do elementów, które są ostatecznie nieusuwalne od siebie i traktowane jako pojedynczy blok (np. konstrukcja spawana mechanicznie).

Na przykład do wykonania kadłuba czystsze jest wykonanie różnych części ram, poszyć, ... nawet jeśli całość nie jest specjalnie wykonana do demontażu.

W rzeczywistości możesz to zobaczyć w zależności od tego, jak planujesz zrobić swoje plany. Jeżeli wykonujesz tylko jedną płaszczyznę dla kilku elementów, utwórz obiekty w tej samej części. Jeśli chcesz zrobić osobne ujęcia, wykonaj montaż. (nawet jeśli nigdy nie jest za późno, aby zmienić zdanie)

2 polubienia

Witam.

Zgadzam się z Chamade, mówiąc prościej, co do trybu hybrydowego.

Jeśli tryb jest aktywny, nie można zmienić kolejności elementów powierzchni i konstrukcji przed elementem nadrzędnym. (np. tworzę płaszczyznę // o punkt, nie mogę zmienić kolejności płaszczyzny w drzewie przed punktem.)

Te same elementy mogą być zawarte w bryłach części z tą samą regułą.

Jeśli tryb jest bezczynny, elementy te nie mogą być dołączone bezpośrednio do treści i nie spełniają reguł organizacji nadrzędnej.

Ważne jest, aby wiedzieć, że niezwykle trudno jest przekształcić model hybrydowy w niehybrydowy.

Szkielet.

Jeśli chodzi o szkielet montażowy, znam dwa rodzaje.

TYŁEK z przymusu.

Szkielet reprezentuje położenie komponentów w złożeniu.

Każdy komponent jest zaprojektowany tak, aby był przechowywany w punkcie początkowym układu współrzędnych (np. w przypadku, oś w punkcie Z, punkt początkowy (X-0. Y-0; Z-0) pokrywa się z  powierzchnią nośną.

Ten typ złożenia jest bardzo przydatny, gdy istnieje duża liczba części, które są standardowymi komponentami lub obrobionymi elementami bibliotecznymi, które można wykorzystać w innych projektach.

ASS na miejscu.

Szkielet steruje położeniem geometrii komponentów.

Początek zespołu jest wspólny dla większości części lub podzespołów.

(w tym miejscu wygodnie jest tworzyć znaczniki) Opublikowane elementy (znacznik lub inne) są kopiowane i wklejane za pomocą linku w odpowiednich częściach lub podzbiorach.

Jedynym ograniczeniem zespołu używanym dla każdej części i podzespołu jest "stałość".

W każdym utworze projektujemy nie na wspólnym markerze, ale na tym wklejonym linkiem "external ref".

Zmiana położenia z poziomu złożenia powoduje przesunięcie geometrii wewnątrz części lub S/E.

Ten rodzaj montażu jest szeroko stosowany na przykład w formach wtryskowych.

Uwagi po otwarciu pliku.

Istnieje formuła Inactivated (bardzo często mamy w szkielecie elementy, które aktywujemy lub nieaktywne) więc musimy być bardzo ostrożni, aby nie zostawiać tego typu elementów, jeśli nie są one konieczne.

Kilka nienazwanych punktów.

Musisz pamiętać, że bardzo szybko stanie się to gazownią, więc wykorzystaj wszystkie cechy CATIA, aby uprościć szkielet (np. korzystając z symetrii "warsztatu powierzchniowego", oszczędza formuły itp., jeśli dla tej samej części przeznaczonych jest kilka linii, krzywych, funkcja powierzchni "montażu" jest bardzo przydatna).

3 polubienia