Cze wszystkim
A przede wszystkim gratuluję Waszych różnorodnych wystąpień, które są naprawdę fascynujące.
Moje pytanie jest proste:
Przede wszystkim jestem nowy na forum i w korzystaniu z SolidWorks, który mam w wersji 2021 w swojej pracy
Istnieje kostka wizualizacyjna, której używam do pobierania zewnętrznych wymiarów moich różnych płyt X, Y i Z, z drugiej strony nie znalazłem tego samego w odniesieniu do części obrotowych, co pozwoliłoby mi wyodrębnić tylko Ø, a także długość moich części??
Czy ktoś na forum zastanawiał się kiedyś nad tym pytaniem? I czy jest jakieś rozwiązanie (kod lub inne), które by Ci na to pozwoliło.
Patrzę w bok, ale do dziś bez odpowiedzi.
Dziękuję za pomoc w tej sprawie?
Johanna
Witam
Kostka wizualizacyjna na obracającej się części jest zaklinowana tak blisko, jak to możliwe.
Więc masz wysokość i średnicę, po prostu musisz wziąć jeden lub drugi z pozostałych 2 wymiarów.
Jeśli dobrze zrozumiałem twoją prośbę, nie ma potrzeby wiązać twojego mózgu w węzły...

Miłego dnia.
Tak, ale kiedy naczynie jest na nim szczepione, jedna z 2 Ø zostaje amputowana i to właśnie budzi niepokój
Ok, patrząc w ten sposób, jest to trochę bardziej skomplikowane...
Zrobiłem plan zorientowany pod kątem 45° od naczynia i zaklinowałem na nim kostkę:
To taka mała metamorfoza! Ale może działać do pewnego limitu...
Granica: szerokość płytki < promień x 1,414213 (pierwiastek kwadratowy z 2)
Poza tym jedyny raz, kiedy usłyszałem o cylindrze do wizualizacji, a nie o kostce, dotyczył oprogramowania do zarządzania tokarką cyfrową.
Witam
Postępuję w ten sposób; Działa we wszystkich przypadkach.
https://mycad.visiativ.com/en/contenu/comment-lier-les-côtes-de-la-3d-dune-pièce-de-tolerie-aux-propriétés-personnalisées-0
Witam, dziękuję za opinię.
Nie wiem, czy to może dotyczyć mojej konkretnej aplikacji.
Rzeczywiście, nie jest to blacha, ale część obrotowa do zespołów form wtryskowych.
Wiedz również, że pokoje mogą mieć większe Ø również niż wysokość lub odwrotnie i z mieszkaniami lub innymi.
Wolałbym pomyśleć o makrze, które odzyskałoby maksymalny rozmiar, umieszczając dwa wymiary (Ø i wysokość) we właściwości niestandardowej.
Co robię dla talerzy (długość, szerokość, wysokość)
Byłoby to makro, które mogłoby określić te dwa wymiary wzdłuż wybranej osi (wysokości całkowitej).
Myślę, że w makro jest to wykonalne, ale moja wiedza ogranicza się do pobierania fragmentów kodu i inkrementacji ich razem.
Aby sprawdzić, czy inne możliwe rozwiązania
Dziwne, ale u mnie to działa w przypadku części nieblaszanych, zamiast klikać po bokach kostki, wystarczy kliknąć boki rurki lub okrągłego!
Teste.SLDPRT (79,2 KB)
Dziękuję za opinię, przyglądam się procedurze, którą mi proponujesz i będę Cię informować na bieżąco
Wielkie podziękowania dla Ciebie.