Witam
Chciałbym uprościć kilka konfiguracji, w których chciałbym dokonać masowych akumulacji.
Wyjaśniam, mam montaż "A" a konkretnie kanał (część "B"), w którym znajdują się przegrody akustyczne (pod montażem "C")... Przegrody wykonane są z 3 części, korpusu, izolacji i blachy ... Jeśli chodzi o arkusz wydajności, utworzyłem zmienną w pliku części, aby uzyskać przybliżoną wagę (35% puste). W tym celu odzyskałem swoją masę we właściwościach, które pomnożyłem przez 0,65 ... Nic zbyt skomplikowanego.
Tyle tylko, że w moim montażu "A" chciałbym móc wykonać równanie aby odzyskać masę mojej osłony "B", moich korpusów przegród, masy wełny, a także wynik mojej przybliżonej masy moich arkuszy perfos.
Myślałem o wykorzystaniu współczynnika powtarzalności moich głośników w tej formule.
Ale nie wiem, jak pisać, przynajmniej jeśli są znaki specjalne, aby to wszystko uzyskać...
Nie wiem, czy wyraziłem się jasno... Więc jeśli mnie rozumiesz i znasz odpowiedź, jestem za tym... ;)
Dziękuję ;)
Normalnie SW robi to automatycznie.
Musisz "tylko" przypisać obliczoną masę do właściwości masy części (SW-Mass z pamięci).
2 polubienia
Dziękuję za odpowiedź Stefbeno, prawdą jest, że solidworks robi to automatycznie, biorąc masę każdej części zintegrowanej ze złożeniem. Właśnie zrozumiałem, co właśnie powiedziałeś, mówiąc mi, że w rzeczywistości było to bardzo proste... ale nie do końca... ponieważ tworzy redundancję ...
Chyba, że jestem w złym miejscu, ale w zmiennej globalnej piszę : "masse_réelle_35_vide", w wartości: ="masa"*0,65 ... co daje mi masę rzeczywistą, tylko w właściwościach tej części mogę faktycznie wpisać w "nazwa właściwości" nazwę "masa" (to słowo jest pobierane przez zespół w celu obliczenia wszystkich mas obecnych części), z tym że jeśli w dalszej części tabeli, w polu "wartość wyrażenia" wybiorę moją zmienną "pusta masa rzeczywista 35", Nie wprowadza mnie to w błąd, z wyjątkiem tego, że tworzy pętlę, a moja zmienna odzyskuje masę do obliczeń, która jest zatem zniekształcona... Nie wiem, czy mam jasność... Nie wiem, czy mogę bezpośrednio umieścić obliczenie we właściwościach pliku bez przechodzenia przez równanie zmiennej ... Myślę, że stworzę materiał z 30% pustką... W końcu będzie łatwiej... Po co to upraszczać, skoro można to skomplikować... ;)
1 polubienie
Rzeczywiście, rozwiązanie materiałów niestandardowych jest najprostsze.