Niewidoczny kursor myszy w notatce rysunkowej

Witam

Od jakiegoś czasu nie widzę kursora myszy, gdy edytuję notatkę na rysunku, denerwuje mnie, gdy chcesz ją zmodyfikować, nie wiesz, gdzie jesteś.

Mogę zaznaczyć tekst, który chcę, jest on podświetlony na czarno. Widzę to w numerze telefonu.

Czy masz rozwiązanie, aby pojawił się ponownie.

Na drugim zainstalowanym oprogramowaniu widzę kursor.

Przetestowałem ustawienia wyświetlania systemu Windows, w Solidworks nic się nie zmienia.

Dziękuję

Solidworks 2018 premium SP4

Witam @loulilol 

Czy miałeś ten problem wcześniej, czy jest to bardzo niedawno.

Innymi słowy, czy ten problem jest nowy?

Czy masz ten sam problem w innym poście? Możesz również opublikować swoją część i swój plan, abyśmy mogli sprawdzić, czy mamy pb (w tym przypadku zrób paczkę i idź, abyśmy mieli linki między częściami a planem)

Dzięki automatycznym aktualizacjom systemu Windows może się zdarzyć, że niektóre sterowniki staną się przestarzałe w niektórych programach.

Ponieważ nie zapominajmy, że oprogramowanie to tysiące małych programów, które są wywoływane w zależności od tego, co robisz.

Jeśli osoba, która napisała ten program, źle poradziła sobie z warunkami wyświetlania, możesz mieć problem.

Jednym ze sposobów byłaby aktualizacja sterownika myszy (zwłaszcza jeśli jest to nieco egzotyczna mysz).

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj zozo_mp,

Musiał to być 1 rok, po aktualizacji myślę, że od tego czasu sobie z tym poradziłem. Mam teraz trochę czasu na oglądanie.

Na innych stacjach roboczych biura projektowego Zbook (ten sam sprzęt, ta sama konfiguracja (w teorii) zarządzana przez dział informacyjny) nie ma problemu z tymi samymi rysunkami.

Problemem jest notatka na pustym rysunku.

Z podkładką pod laptopa jest ten sam problem.

Dziękujemy za Twoją opinię

Poproś jednego ze swoich współpracowników o wykonanie planu, o którym mowa, aby sprawdzić, czy to nie plik MEP jest uszkodzony.

Jeśli działa w innym miejscu, a plik MEP nie jest wadliwy, poproś dział IT o przyjrzenie się Twojemu komputerowi i porównanie wersji i poziomów sterowników z innymi.

Uważaj też na pliki importowane od dostawców internetowych, zdarzyło mi się kiedyś, że nie mogłem skorzystać z pobranego pliku.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi, zobaczymy z serwisem informacyjnym.

Witam

Jeśli problem pojawia się tylko na Twojej stacji roboczej, może to być sterownik karty graficznej, który nie jest aktualny z Twoją wersją SW2018. Zobacz na tej stronie:

https://www.solidworks.com/support/hardware-certification/

Pozdrowienia

3 polubienia

Witaj jmsavoyat,

Porównam z innymi Zbookami w biurze i poproszę dział informacyjny o aktualizację, jeśli to konieczne.

Dziękuję.

Witam

"W końcu" rozwiązałem problem z kursorem, był to sterownik karty graficznej, który był zbyt świeży (myślę, że po automatycznej aktualizacji).

Prawidłowy sterownik dla mojej karty graficznej Nvidia Quadro P3200 w Zbook G5 (Windows 10) jest włączony: 27.21.14.5225 z września 2020 r.

Pozdrowienia.

3 polubienia