Pierścieniowe wiązanie liniowe ma zablokowane 2 translacje. 3 rotacje i trzecie tłumaczenie są bezpłatne. Nie mogę znaleźć sposobu na zrobienie tego w solidworks simulation. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Dziękuję.
Witam
Czy możesz zamieścić zdjęcie z wyjaśnieniem na trzecim w tłumaczeniu ???) .
Jest coś, co przemawia do mnie w Twoim opisie, ponieważ sprawia, że myślisz, że chcesz zrobić dynamiczną symulację. Jednak tylko wersja PRO (trescherware) pozwala na dynamiczną symulację.
Z drugiej strony, możesz symulować w statyce w różnych pozycjach, jest to możliwe. Wszystko zależy od tego, co chcesz zasymulować.
Opowiedz nam trochę więcej!
Opublikuj swoje części, ponieważ jestem w 2018 roku, więc mogę przeczytać wszystkie starsze wersje (z wyjątkiem tej Matuzalema sprzed 2010 roku :-) )
Witam, po prostu chcę przerobić ten przypadek:
Mają więc po lewej stronie tylko obrót swobodny, a po prawej obrót i translację swobody. Ale ponieważ zablokowałem już 2 obroty po lewej stronie, mogę je również mieć wolne po prawej, więc po prawej mogę umieścić pierścieniowe ogniwo liniowe: 3 obroty swobodne i jedno przesunięcie.
Witam
Twój załącznik jest nieczytelny, czy możesz go ponownie opublikować?
Nawiasem mówiąc, nie reagujesz na moje uwagi, które może nie są uzasadnione, ale wydaje mi się, że nadal muszą być brane pod uwagę.
Nowy esej:
Próbuję zrobić obliczenia w statyce i chciałbym zostawić możliwość obrotu podporom, gdy belka się zgina i translację na jednym końcu, ponieważ gdy belka się zgina, jeden z końców się porusza.
Ponieważ mam skomplikowany kształt belki , ręczne wykonanie obliczeń jest trochę trudne .
Ok, rozumiem, że to możliwe
Jest to dość proste, ponieważ istnieje rodzaj kontaktu przeznaczony do tego, to samo dotyczy obrotu. Tak, ale!!
Odpowiem Ci szczegółowo w ciągu dnia.
Z drugiej strony między nami :-) Jeśli ładunek jest również wyśrodkowany (w widoku z góry) i nie ma ryzyka rozlania, a podpora jest płaska na końcu belki: istnieje bardzo mała szansa, że obrót da ci cokolwiek, jeśli pozostaniesz w rozsądnych granicach sprężystości.
Podaj mi profil swojej wiązki (rura, INP, UPN, ezoteryka itp.), a także długość. Rysunek będzie mile widziany, jeśli twoja belka jest złożona.
Cdlt powiedział:
Dziękuję za odpowiedź, nie zdefiniowałem jeszcze belki, ale byłby to prostokąt węgla / plastra miodu o wymiarach około 700 * 100. Zewnętrzna powłoka 1,5 mm
Obciążenie jest równomiernie rozłożone.
Witam
Musisz wskazać, jakiego rodzaju włókna węglowego zamierzasz użyć, ponieważ w wersji 2018 oferowane są tylko cztery rodzaje materiałów, a ponadto są one tylko w 2D (@tous rozumiem nie ma oplotu 3D).
Ponadto wspominasz o strukturze typu kratowego, co oznacza, że dla tej struktury każdy sześciokąt jest wystarczająco duży (aby móc go łatwo uformować). W 100 wide pozostawia to niewielkie możliwości.
Tego typu obliczenia raczej do wykonania na CATIA w specjalistycznym module z włókna węglowego.
To powiedziawszy, nadal jestem sceptyczny co do przydatności połączenia pierścieniowego, ponieważ zakładam, że jeśli masz równomierne obciążenie, belka prawdopodobnie się nie rozleje. Z drugiej strony, umieszczenie tej belki na dwóch cylindrach lub części cylindra pozwoliłoby na przeprowadzenie symulacji.
MÓWISZ ( możliwość obrotu na podporach, gdy belka się zgina i przesunięcie na jednym końcu, ponieważ gdy belka się zgina jeden z końców się porusza. )
Musisz wiedzieć w prawdziwym życiu, czy zostanie zainstalowany prosto, czy z formą kwantylionu, który miałby kształt osi, aby utrzymać go na miejscu na jednym końcu. Drugi koniec z częścią wklęsłego cylindra od spodu pozwoliłby ci uzyskać przemieszczenie, które wywołujesz podczas zginania.
Założę się, że biorąc pod uwagę kształt, twoja belka będzie super sztywna i nie będzie miała żadnego zauważalnego wygięcia (nawet własnego wygięcia, jeśli długość jest mniejsza niż 10 metrów, zwłaszcza jeśli masz skórę ze wszystkich czterech stron). Inaczej by było, gdyby ładunek poruszał się po belce.
To powiedziawszy, w większości przypadków ludzie mówią o równomiernie rozłożonym obciążeniu, nie mówią nic o naturze tego obciążenia. Na przykład ułożenie kostki granitowej lub ułożenie rur stalowych na belce nie generuje takich samych odkształceń.
Ta belka służy do czegoś konkretnego, co oznacza, że musisz znać wszystkie parametry: w tym długość, charakter obciążenia , aby móc dokonać prawidłowego wyboru rodzaju podpór i osadzenia, nawet jeśli jest to przegub kulowy na jednym końcu belki.
Proponuję, abyś wrócił do nas, gdy tylko zostanie zdefiniowany wewnętrzny profil Twojej belki, ponieważ na razie trudno jest zasugerować coś niezawodnego w granicach tego, co może zrobić SolidWorks.
Pozdrowienia
Witam
Ponownie przyjrzałem się twojemu problemowi
A abyś był jak najbardziej zbliżony do rzeczywistości, wystarczy wyznaczyć dwie linie podziału prostopadłe do twojej wiązki.
Są to dwie linie podziału, na których należy umieścić złącza. Jeden będzie zamocowany, a drugi będzie zamocowany w kierunku Y i swobodnie przesuwa się w Z z ograniczeniem kilku mm, aby uniknąć dużego przemieszczenia.
Linia podziału to najlepszy sposób na brak lokalnych odkształceń w punktach podparcia A i B. W przeciwieństwie do sytuacji, gdy umieścisz na przykład część cylindra na obu końcach.
To da ci zachowanie gięcia twojej belki (które odpowiada twojemu rysunkowi: ale nie powie ci nic o zachowaniu z rzeczywistymi punktami podparcia.
Jeśli to Cię interesuje, masz rozwiązanie, ale jeśli chcesz, tak jak w prawdziwym życiu, będziesz musiał zdefiniować kształt swoich podpór, a także osadzenie na jednym końcu.
Pozdrowienia