W dymku wyświetla ręczną wartość BOM

Cze wszystkim

W zestawieniu komponentów należy utworzyć kolumnę z ręcznie wprowadzonymi wartościami.

Czy możliwe jest pobranie tych wartości w bąbelkach BOM?

Nie masz pewności bez przechodzenia przez właściwość niestandardową, a następnie w bąbelku, wybierając właściwość niestandardową.

Ale wydaje mi się, że to nie do końca twoje życzenie, że nie chcesz przechodzić przez niestandardową właściwość.

1 polubienie

Rzeczywiście, w tym przypadku nie możemy użyć właściwości niestandardowych.

Aby ustawić kontekst, nasz klient używa szczególnego systemu identyfikacji komponentów: nie jest to ani numer artykułu (moglibyśmy na nim polegać, ale musieliśmy dodać znaki), ani numer części.
Ponadto mamy "fikcyjne" komponenty (jak na przykład klej), które musimy sprawić, aby pojawiały się w nomenklaturze, ale których nie umieszczamy w 3D. W przypadku niektórych przekonałem mojego klienta do wykonania pustych komponentów (po prostu zamocowanych na początku), co pozwala uniknąć konieczności każdorazowego wprowadzania wszystkiego, ale baza jest daleka od kompletności.

W tym przypadku, poza przekonaniem go do umieszczenia standardowego bąbelka, a brakujące informacje zostają następnie znalezione w wierszu BOM, nie ma innego rozwiązania.

Z własnego doświadczenia (numeracja wewnętrzna sprzed kilku lat) wynika, że numeracja personalizowana szybko staje się piekłem, za wkład często niemały lub nieuzasadniony w warsztaty.

Dowodem na to było to, że kiedy się przebraliśmy, nikt nie zwrócił na nas uwagi w warsztacie, a niektórzy menedżerowie zrobili z tego górę...

FYI, właśnie próbowałem wymusić numer pozycji w nomenklaturze, a następnie zrobić automatyczną bańkę na 2020 i to działa.

Nie wiem, czy to ci pomoże, ale może być wskazówką.

Tutaj pierwsze 2 nr (1 i 2 są wymuszone)

Zobacz inny sposób modyfikowania tych liczb za pomocą makra, jeśli zajdzie potrzeba automatyzacji

Och, ale to bardzo interesujące.
Przekazuję go mojemu koledze.

Co do istoty problemu zgadzam się z Tobą, ale zajmie to trochę czasu.
W rzeczywistości zwykle pracujemy z Inventorem i działa to tak, jak tak naprawdę nie wiemy, jak to zrobić. Tym razem pracowaliśmy z SW (na nasze życzenie), więc trudno być wymagającym.

1 polubienie