Rodzina kart danych i monet

Witam

Używam parametru "D1@Boss.-Extru.1" w mojej karcie danych,  aby wskazać długość mojej części (mam kilka konfiguracji długości).

Informacje te są aktualizowane automatycznie.

Kiedy przechodzę do rodziny części, ta informacja o parametrze jest wyświetlana, ale w postaci wartości. Czy można wprowadzić formułę typu =L = & "D1@Boss.-Extru.1"  & MM, wiedząc, że ta formuła nie działa.

Dziękuję za opinię, ponieważ przechodząc do rodziny części, nadpisuję formułę znajdującą się w karcie danych i podczas tworzenia nowej części parametr długości nie jest już aktualizowany....

Dziękujemy za Twoją opinię

LSE

Witam

Można utworzyć właściwość length, która ma wartość

L = "D1@Esquisse1@nomdelapièce.sldprt"mm

które można zmapować.

1 polubienie

Logicznie rzecz biorąc, jeśli masz pole, które możesz wypełnić na karcie danych, powinno być ono połączone z właściwością niestandardową.

Ta właściwość niestandardowa może być zatem kontrolowana przez program Excel w rodzinie pomieszczeń.

Musisz umieścić formułę w kolumnie właściwości (nagłówek kolumny zostanie nazwany $PROPRIETE@, a następnie nazwa właściwości).

Na poziomie formuły jest to składnia programu Excel, taka jak =B5&"MM", gdzie B5 to komórka zawierająca wartość długości (a więc pod kolumną, która zostanie nazwana D1@Boss.-Ekstra.1).

Najprostszym sposobem z rodzinami części jest ręczne wykonanie jednej lub dwóch konfiguracji ze WSZYSTKIMI różnicami, którymi chcesz zarządzać (wymiary, właściwości, materiały...) i automatyczne wygenerowanie rodziny Excel ze WSZYSTKIMI parametrami proponowanymi przez oprogramowanie. Następnie w razie potrzeby dodasz formuły programu Excel.

Witam

Dziękujemy za opinię, ale to nie działa do końca.

jeśli jestem w nowym wierszu, nowej komórce i piszę: = B5 i "MM". To działa. Jeśli wrócę do tej samej komórki i zmodyfikuję, dodając na przykład "L = " przed B5, zapisze mi formułę, a nie wynik. W efekcie mam ten problem dla wszystkich już utworzonych linii. Podobnie próbowałem, robiąc L = "D1@Esquisse1@nomdelapièce.sldprt"mm lub D1@Boss.-Extru.1@nomdelapièce.sldprt z lub bez "", ale nie działa to lepiej....

Jeśli masz pomysł, jestem za tym.

Dziękuję

LSE

="L = "&B5&"MM"

Bez & to nie działa tak dobrze.

W przeciwnym razie istnieje funkcja concatener(), która pozwala zrobić to samo.

W tego rodzaju przypadku lepiej jest pracować nad składnią Excela na wszystkim, co jest związane z tekstem (istnieje wiele różnych funkcji w zależności od wyniku, który chcesz uzyskać).

Uwzględnienie składni Solidworks w danych wyjściowych właściwości programu Excel działa:

Excel zwraca ciąg znaków, który jest następnie analizowany przez solidworks. Jeśli ciąg ma składnię, która jest prawidłowa, solidworks może przekształcić ciąg "D1@Esquisse1@nomdelapièce.sldprt" z powrotem do jego wartości liczbowej. Z drugiej strony bardzo kłopotliwe jest wpisywanie w programie Excel, ponieważ wynik formuły programu Excel musi dobrze wychodzić z ciągu z "przodu i " za nazwą wymiaru. w praktyce musisz umieścić """D1@Esquisse1@nomdelapièce.sldprt""" w Excelu, aby to zadziałało (3x znak "kolejny"). Spowoduje to pobranie "D1@Esquisse1@nomdelapièce.sldprt" w wartości wyrażenia właściwości, a Solidworks oceni ją w kolumnie obliczonej wartości.

Osobiście nie polecam tego rodzaju zawiłej składni, jeśli jesteś w stanie uzyskać właściwy wynik za pomocą prostszej formuły.

Witam

Funkcja łączenia działa dobrze w karcie danych. Dziękuję. Aktualizacja prostej funkcji parametru w ten sposób.

Jest to optymalne rozwiązanie w przypadku dodawania konfiguracji za pośrednictwem rodziny części.

Jednak w przypadku dodawania konfiguracji z drzewa konfiguracji dodanie konfiguracji nie powoduje automatycznej aktualizacji parametru. Stwarza to ryzyko błędu parametru.

Co myślisz? 

Z nami sprawa jest prosta: jeśli istnieje rodzina części Excel, ZABRONIONE jest dodawanie konfiguracji bez przejrzenia rodziny części Excel. To zależy od dobrej woli projektanta, ale jeśli masz EPDM, zawsze możesz znaleźć tego, który nie szanuje zasad i uderzyć go w nadgarstek...

Ustawiliśmy kod koloru w Excelu, aby ułatwić ludziom życie (czerwony = formuła do skopiowania bez dotykania, zielona = informacje, które należy wprowadzić ręcznie .....).

1 polubienie