Data utworzenia

Witam

W SolidWorks 2012 SP5 utworzyłem wkłady z automatyczną datą.

Mam datę automatycznego tworzenia związaną z tworzeniem plików systemu Windows.

W przypadku nowej części sprawdza się to bardzo dobrze.

Ale jeśli zrobię kopię części, aby ewoluowała lub cokolwiek innego, w MEP mam datę utworzenia mojego podstawowego pliku.

Kiedy przechodzę do widoku w systemie Windows, data utworzenia jest ok, ale w SolidWorks, tjs na części bazowej.

Czy ktoś kiedykolwiek miał to lub rozwiązanie?

Z góry dzięki!

S4KUj0 powiedział:

PS: Jestem bardzo leniwy i wolałbym spędzić 1 tydzień na szukaniu automatycznego rozwiązania niż generować osobistą nieruchomość, którą modyfikuję z każdym nowym pokojem :-)

Dla mnie, jeśli rozwijasz część, to już nie jest ta sama część

Musi więc zmienić swoją nazwę (bez względu na zmiany, nawet niewielkie)

więc 2 nazwy 2 foldery

Jeśli plik nie jest już uznawany za ważny, umieszczamy indeks w innym miejscu

@+ ;-)

Witam

Poza modyfikacją właściwości części "jak na załączonym pliku") nie widzę jak automatycznie zmienić datę utworzenia.

Z drugiej strony możliwe jest utworzenie właściwości niestandardowej, która oznaczałaby określone zdarzenie (w tym przypadku zapisz je jako".

Pozostaje tylko wymienić nieruchomość na planie i to wszystko.

Aby utworzyć tę własność osobistą, spróbuj znaleźć sztuczkę zgodnie ze swoim modus operandi (np. dla takiej a takiej czynności nieruchomość rejestruje datę. Jednak używam tej akcji tylko wtedy, gdy wykonuję zapisz jako).

capture.jpg

Czy korzystasz z narzędzia Smartproperties?

Jeśli tak, w ustawieniach pierwszą funkcją, którą umieścisz, jest "Usuń właściwość" i decydujesz się usunąć swoją właściwość "DATA UTWORZENIA" (oczywiście ukrywasz tę funkcję w ustawieniach Smartproperties). Następnie należy odtworzyć właściwość "DATA UTWORZENIA", wybierając funkcję "Data" i zaznaczyć opcję "Data dzisiejsza", jeśli ma to być automatyczne.

3 polubienia

@flegendre : Problem polega na tym, że za każdym razem, gdy ten plan jest otwierany, data utworzenia zmieni się na aktualną datę...

Stąd tak ważne jest tworzenie majątku osobistego zgodnie z osobistym działaniem (oczywiście z mojego punktu widzenia ^^ )

2 polubienia

Witam

W SmartProperties, jak mówi @flegendre , możesz pobrać datę, ale istnieje kilka możliwości.

- Pobierz dzisiejszą datę lub określ datę za pomocą typu SmartProperties Date

- Pobrać datę utworzenia SolidWorks za pomocą typu zmiennej SolidWorks (data zdefiniowana w podsumowaniu właściwości pliku SW)

- Pobieranie daty utworzenia systemu Windows za pomocą typu zmiennej SolidWorks (data utworzenia pliku systemu Windows)

Klasa A+

5 polubień

Aby odbić się od uwag @Jose-accessa i @prossignol: 

W Twoim Smarpropertie:

1.  "Usuń właściwość" "DATA UTWORZENIA" (oczywiście ukrywasz tę funkcję w ustawieniach Smartproperties).
  2. "Zmienna SolidWorks"  i "Data utworzenia pliku systemu Windows" dla właściwości "DATA UTWORZENIA"

@gt22

Sztuka zmienia swoją nazwę, ale nie oparcie.

Nie mogę zmienić folderu, ponieważ baza danych i numery części organizują foldery.

@Jose-accessa

Właśnie powiedziałeś, czego nie chciałem robić, jestem ultra leniwy ;-)

Drugi problem, jestem głównym rysownikiem i znam swoje standardy.

Ludzie, którzy rysują okazjonalnie, nie są tak sumienni i nie zmienią tej daty, chyba że pójdę za każdym strzałem z nękaniem...

@flegendre@prossignol

Czym jest SmartProperties dla Ciebie?

Edytor właściwości niestandardowych czy okno z właściwościami każdego pomieszczenia lub innego?

Myślę, że użyję go, nie znając jego numeru, biorąc pod uwagę żądane manipulacje :-)

Rozumiem, co masz na myśli, ale nie ustawiłem automatycznej daty, jak opisujesz, ale jest to bliskie temu, co robię.

Postaram się, jak wyjaśnisz, zobaczyć różnicę.

Problem polega na tym, że używam pola, które podajesz.

Na razie tworzę notatkę w mojej tabelce rysunkowej i za pomocą linku do właściwości łączę notatkę z "Szablon w widoku określa się we właściwościach arkusza" w dniu utworzenia.

Jeśli dobrze rozumiem, co proponujesz, to jest to podobne, ale robię to w innym miejscu. (patrz zrzut ekranu)

properties.jpg

@flegendre@prossignol

Myślę, że próbowałem tego, co miałeś na myśli, a problem pozostaje ten sam.

Widoczna data pliku podstawowego.

Najgorsze jest to, że z twoją techniką kończę z Long Date z czasem...

Niepokoi mnie to, że w zmiennej "SW" występuje tjs jako adnotacja.

Czy w dniu utworzenia w części oprogramowania nie będzie wewnętrznej zmiennej, która jest niezależna od zmiennej Windows?

Czy możesz zrobić mi kilka zrzutów ekranu, żebym był pewien, że rozmawiamy i robimy to samo?

Smartproperties to narzędzie:

http://www.lynkoa.com/store/fr/tools-et-macros/utilitaire-smartproperties-2013.html

Jest to odpowiednik edytora właściwości niestandardowych SolidWorks, ale bardziej kompletny.

Ok, więc SmartProperties to narzędzie, które robi to, co robię automatycznie i może lepiej nim zarządzać.

Pq nie... Zobaczyć...

@flegendre@prossignol

Czy kiedykolwiek próbowałeś utworzyć kopię dokumentu z automatyczną datą utworzenia?

Jestem sceptyczny, ponieważ ten rodzaj oprogramowania jest stworzony dla "ludzi, którzy nie lubią majsterkować" i w zasadzie jest tylko interfejsem z linkami i makrami.

Jeśli istnieje makro, które będzie szukać daty w systemie Windows i kopii we właściwościach, dlaczego nie...

Ale ponieważ opcja jest dostępna w SW, wątpię, aby działała przez Macro.

Prawdopodobnie musi szukać tej samej opcji co ja.

Szkoda płacić 100€ za stworzenie linku...

Demo mogłoby mnie przekonać^^

Naprawdę nie wierzę w to w mojej aplikacji, że będzie lepiej, nie znając procedury dla tych pól.

Witaj s4kuj0,

Filmy z prezentacjami i korzystaniem z SmartProperties są dostępne na stronie internetowej myCADservices. Dostęp do nich jest bezpłatny (wystarczy się raz zarejestrować, to jak Lynkoa).

http://www.mycadservices.com/store/fr/telecharge-gratuit/formation-video-axemble/utilitaires-mycadtools/utilitaires-smartproperties.html

Po pobraniu po prostu przejdź do "Mój trening", aby zobaczyć te filmy. Mogą być stare, ale to, co najważniejsze, jest powiedziane.

Miłego oglądania!

Pozdrowienia

2 polubienia

Data utworzenia SolidWorks i Windows jest różna.

Kiedy patrzę we właściwości SolidWorks, znajduję datę utworzenia pliku bazowego.

Kiedy patrzę w ten z Windowsa, mam ten plikowy.

Nawet gdy zapisuję w kopii, zachowuje tę datę.

Błąd, celowe czy problem z linkiem?

Ciągle szukam zmiennej, która mogłaby być w porządku.

W przeciwnym razie rozwiązanie wydaje się SmartProperties.

Nie wiem, czy to celowe, błąd czy błąd, ale to naprawdę ***

Czy podczas przygotowywania właściwości za pomocą funkcji SmartProperties, na poziomie daty, istnieje wybór między datą utworzenia systemu Windows a datą utworzenia SolidWorks?

W załączonym pliku znajdziesz ustawienia Smartproperties, aby spróbować rozwiązać swój problem.

W tym samym pliku testowym (*.prt) utworzyłem 2 właściwości:

• DATE_CREATION_SW: Typ zmiennej SolidWorks w ustawieniach właściwości inteligentnych
  • DATE_CREATION_SYSTEME: Typ zmiennej systemowej w ustawieniach właściwości inteligentnych

Na 3. zrzucie ekranu wynik we właściwościach pliku (*.prt).

Jutro zajmę się częścią i zrobię plik "zapisz jako" i pokażę Ci wynik we właściwościach.

date_de_creation.doc

Zrobiłem test z "części testowej" nagranej wczoraj (13.02.2014).

Zobacz wynik w załączeniu.

Jeśli wybierzesz właściwość zmiennej systemowej z Smartproperties, działa ona cuda!!

W związku z tym konieczne jest skonfigurowanie właściwości Smartproperties w następujący sposób:

1. DATE_CREATION_SYSTEME: Usuń własność
  2. DATE_CREATION_SYSTEME: Typ zmiennej systemowej

date_de_creation.doc

Cóż, zakończyłem badania i widzę tylko 2 rozwiązania, które rozwiązują mój problem:

- Kup SmartProperties lub równoważne narzędzie

- Samodzielne tworzenie makra VB

W obu przypadkach odbywa się to w skali makro, wszystko zależy od pieniędzy, czasu i wiedzy każdej osoby do wyboru.

Nie mogłem znaleźć zmiennej wewnętrznej, która by to robiła.

Wielkie podziękowania dla wszystkich za wsparcie!

@flegendre

Nawet jeśli istnieją 2 rozwiązania, Twoje jest znacznie bardziej odpowiednie dla większości użytkowników.

Drugi, który znalazłem, to geek/informatyk/zaradny.

Wybieram Twoją odpowiedź jako rozwiązanie problemu ;-)

Witam

w rzeczywistości szukam daty utworzenia, ale krótką, ponieważ wpisując $prpsheet:"SW-Data powstania" otrzymuję: wtorek 3 kwietnia 2018 15:12:45, podczas gdy chciałbym uzyskać 03/04/2018