Powiedzcie mi przyjaciele, wy, którzy często pracujecie na ekranach (cóż, logicznie). Co zrobić, aby nie męczyć zbytnio oczu?
Czy któryś z nich korzystał kiedyś z małego oprogramowania f.lux? Jakieś opinie na ten temat?
Będąc trochę zmęczonym bólami głowy, kiedy wracam do domu w nocy (tak, mam prawo być trochę naturą!), przyjrzałem się trochę temu pytaniu. Efekty niebieskiego światła, wysuszenie oczu, wszystko to... To nie jest partia siatkówki, nasza praca.
Wiem, że to nie jest CAD per se, ale nie sądzę, żebym był jedyną osobą, którą interesują potencjalne szkodliwe skutki
Ja też używam f.lux, ale przyznam, że nie do końca przejmuję się tym tematem, bo nie mam bólów głowy! Jaki masz ekran? Czy jest wystarczająco duży? I wystarczająco blisko?
Cześć, nie wiem, czy nosisz okulary, ale powinieneś iść do lekarza, ponieważ bóle głowy mogą wynikać z początku wady wzroku. Twoje oczy za bardzo się męczą i męczą.
Ps: jesteś blisko ekranu, ale nie jesteś zbyt gotowy???
Więc tak, ale nie jestem z ręką wyciągniętą, żeby dotknąć myszy... Biuro nie jest już wystarczająco duże.
Ale jest w odpowiedniej odległości od ekranu, sprawdziłem. Od 50 do 70 cm (dokładnie 55)
A @Gm, bez problemów ze wzrokiem, istnieje regularna kontrola okularów
Krótko mówiąc, krótkowzroczność nie jest przyczyną i naprawdę skłaniam się ku zbyt intensywnemu światłu naszych diod LED. I tak wracam do mojego "co ty robisz, żeby walczyć z tym zjawiskiem"
22 cale są rzeczywiście ograniczone dla oczu, a zwłaszcza dla powierzchni roboczej :/
Jeśli chodzi o f.lux, jest on zainstalowany na moim komputerze stacjonarnym, komputerze osobistym i smartfonie (co to znaczy, że jestem fanem tej rzeczy??). W połączeniu z okularami z soczewkami Essilor Crisal Prevencia, a także parą okularów bez recepty Gunnar. To szczęście. Koniec ze swędzącymi oczami, bólami głowy itp.
W takim przypadku spróbuj zmniejszyć jasność lub umieścić tła nieco ciemniejsze niż białe (na przykład zielone trochę ciemne, nie popadając też w nadmiar :) )
@.PL Nie przez cały dzień tylko w domu, kiedy gram, lub na zewnątrz, gdy jest odpowiednia pogoda. Resztę dnia w pracy mam okulary odpoczynkowe z lekką recepturą i soczewki Crizal Prevencia. Ale są okulary Gunnar, które mogą być korekcyjne (są serie Office, które wyglądają jak klasyczne okulary, aby nie wyglądać zbyt szalenie :p)
@coin: Mówiłem ci, żebyś się cofnął, żeby nie męczyć oczu przez cały dzień! Gdybyś nie umiał czytać, musiałbyś powiększyć postacie lub zająć większy ekran.
Mój lekarz medycyny pracy radzi mi, żebym co 30 minut robił krótkie przerwy, patrząc w dal lub zamykając oczy (patrzenie w dal będzie mniej podejrzane!)
Witam Bardzo ważny temat w moich oczach (no ok, wychodzę) Mówiąc bardziej poważnie, nie, nie jesteś sam, mam te same objawy i jest to bardzo nieprzyjemne, zwłaszcza gdy twoi koledzy nie rozumieją!
Przeprowadziłem kilka badań, podobnie jak Ty i korzystam z okazji, aby dać Ci bardzo interesujący dokument dla wszystkich, którzy pracują na komputerze (pozycja komputera, aby uniknąć wszelkiego rodzaju problemów, takich jak wyciągnięcie ręki do myszy, jest po prostu bardzo zła!).
Z tego co czułem, to głównie bierze się to nie z jasności ekranu, ale z tego, co jest za nim, mam przed sobą dwa okna i to jest po prostu horror o określonej porze roku (zima). Ponadto leki działają przeciętnie. Myślę więc, że bóle głowy są spowodowane zmuszaniem naszych oczu do pochłaniania zbyt dużej ilości światła (reflektory samochodowe rano i wieczorem, światło komputera + bardzo niskie zimowe słońce = Jackpot!).
Myślałem też, że to przez mój wzrok, który się pogarsza (krótkowzroczność), ale w tym roku prawie się to nie zmieniło... Niedługo mam zamiar zmienić okulary i zastanawiałem się nad tymi słynnymi soczewkami anty-niebieskim światłem. Czy na pewno jest skuteczny? Jestem gotów zainwestować pieniądze w swoje zdrowie, ale to musi być tego warte...
Jeśli możesz podzielić się ze mną swoją opinią, jestem bardzo zainteresowany!
Najwyraźniej cierpisz na kilka rzeczy, których przyczyny są różne:
- suche oko: klasyczny problem wynikający z koncentracji na ustalonym temacie, patrz odpowiedź Toma;
- Bóle głowy: kilka możliwych przyczyn
+ istniejący problem ze wzrokiem: najwyraźniej tak nie jest
+ problem z postawą: ekran zbyt wysoki (co zmusza do złamania karku), ekran zbyt blisko/zbyt daleko
+ problem z oświetleniem
Osobiście, dopóki zajmuję się modelingiem, nie ma problemu. Z drugiej strony, gdy tylko piszę SMS-a (raport/prognozę...), boli mnie głowa. Jako student miałem okulary z bardzo niewielką korektą (0,5), ale to wystarczyło.