Być może jestem zbyt nowy w branży (10 lat...), ale odkryłem ten symbol na Lynkoa. Jednocześnie nigdy nie mam linii podziału na moich częściach! Ale dla symetrii, jakiej nigdy wcześniej nie widziano.
Czy jest to nadal aktualne? Przypomina mi to symbole z trójkątami wskazującymi stan powierzchni, zastąpionymi symbolem Ra.
Wydaje mi się, że ten symbol nie jest ustandaryzowany. Rzeczywiście, istnieje kilka przedstawień linii podziału, a ta, która wygląda jak nożyczki, pojawia się bardzo często w planach, z którymi udało mi się zapoznać.
Projektuję części z tworzyw sztucznych i osobiście nigdy nie widziałem standardowych symboli planu połączeń ani od moich klientów, ani od moich producentów form.
Jednak w przypadku obowiązkowych fragmentów używam niestandardowych linii przerywanych (podobnie jak moi klienci, tacy jak Valeo, którzy, jak sądzę, są bardzo ustandaryzowani) w adnotacjach.
Dla symbolu symetrii używam i zawsze widziałem używany znak 3 prętów haorizontal (jak w GDI).
Nauczyłem się tego symbolu w symetrii podczas pracy w specjalnej maszynie.
A potem widziałem to na bardzo małym poziomie, odkąd zajmuję się między innymi odlewaniem grawitacyjnym i wtryskiwaniem tworzyw sztucznych.
Myślę, że ten typ symbolu jest coraz rzadziej używany od czasu CAD 3D. W czasach planu papierowego lub 2D oszczędzało to czas. (mniej, bardzo dużo do zrobienia).
Nie wspominając już o tych, które należy wymazać żyletką. ;)